Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

«Φουντώνουν» οι αντιδράσεις για τα επεισόδια στην Πρεμετή



• Συνεχίζονται και εντείνονται οι αντιδράσεις και η ένταση για τα επεισόδια που προκλήθηκαν στην Πρεμετή για το κλείσιμο του Ιερού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου! 

Οι ιερείς και οι πιστοί της Πρεμετής συνεχίζουν τον αγώνα τους κατά του κλεισίματος του Ναού και χθες είχε προγραμματιστεί Θεία Λειτουργία στο προαύλιο του Ναού. Άνδρες της ιδιωτικής αστυνομίας και του Δήμου δεν τους επέτρεψαν να προσεγγίσουν τους τοίχους της εκκλησίας με αποτέλεσμα να προκληθούν μικροεντάσεις, οι οποίες περιορίστηκαν μετά παρέμβαση του Δημάρχου. Στην πόλη υπήρχε έντονη αστυνομική παρουσία, η οποία λειτούργησε αποτρεπτικά ως προς  την προσέλευση των πιστών στη λειτουργία, η οποία τελικά εξελίχθηκε  περισσότερο σε μια προσευχή. Οι ιερείς αλλά και όσοι πιστοί παραβρέθηκαν εκεί δήλωσαν ωστόσο ότι θα είναι καθημερινά έξω από το ναό.

Γενικεύονται οι αντιδράσεις 

Την καταδίκη της πράξης του Δήμου Πρεμετής σε βάρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας καταδίκασε χθες η Αλβανική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος,  ενώ δύο βουλευτές, ο Λευτέρης Αυγενάκης της Ν.Δ. και ο Τέρενς Κουίκ των Ανεξάρτητων Ελλήνων ζητούν από  τον Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο να λάβει μέτρα για την προστασία των ανθρωπίνων θρησκευτικών δικαιωμάτων στην Αλβανία. 

Συγκεκριμένα:
* Η Αλβανική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με ανακοίνωσή της  εξέφρασε την ανησυχία της και καταδίκασε τις πράξεις βίας εναντίον της Ορθόδοξης κοινότητας στην Πρεμετή, τονίζοντας ότι η παραβίαση του θεσμού της Εκκλησίας αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο για την υποκίνηση θρησκευτικού μίσους. Επίσης χαρακτηρίζει αμφιλεγόμενη την απόφαση του Δικαστηρίου υπέρ του Δήμου Πρεμετής.

* Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε γραπτή του δήλωση τονίζει ότι «Τα θλιβερά και κατάπτυστα επεισόδια κατά κληρικών και πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας στον Ι. Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πρεμετή θυμίζουν δυστυχώς άλλες σκοτεινές εποχές, στις οποίες η εκδήλωση του θρησκευτικού φρονήματος και της θρησκευτικής λατρείας εδιώκετο απηνώς». Καταλήγοντας σημειώνει ότι «είναι στο χέρι της  νέας πολιτικής ηγεσίας της γείτονος χώρας να αποδείξει ότι οι εφιάλτες του παρελθόντος ούτε ξύπνησαν, ούτε πρόκειται να επιστρέψουν ξανά».

* Ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. κ. Λευτέρης Αυγενάκης, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ζητά από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για την προστασία των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων των Ορθοδόξων Χριστιανών της Αλβανίας, επισημαίνοντας ότι η Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει την ανάγκη απολύτου σεβασμού όλων των ιερών χώρων, καθώς επίσης και ότι πρόσφατα έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και Θρησκευτικών κοινοτήτων της Αλβανίας για την επιστροφή σε αυτές όλων των θρησκευτικών ιδρυμάτων.

* Ο βουλευτής Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ σημειώνει ότι «η  επίσημη ανακοίνωση της Πρεσβείας της Αλβανίας στην Αθήνα, δια χειρός της Επιτετραμμένης και προφανέστατα καθ´ υπαγόρευση από τη κυβέρνηση του σοσιαλιστική Έντι Ράμα, είναι και απαράδεκτη και προσβλητική και ενδεικτική του κλίματος διωγμού που δρομολογεί το επίσημο Αλβανικό κράτος, μαζί με το παρακράτος του, στις περιοχές των Βορειοηπειρωτών». Ο κ. Κουίκ, απορρίπτει επίσης τον ισχυρισμό του Σ. Μπερίσα ότι τα γεγονότα στην Πρεμετή είναι εσωτερική υπόθεση και ζητά από τον ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλο να αντιδράσει στην αλβανική ανακοίνωση, υπενθυμίζοντας ότι ο Έντι Ράμα είναι εκείνος που είχε προσφύγει στο Συνταγματικό  Δικαστήριο της Αλβανίας, για να ακυρωθεί η συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας για τις θαλάσσιες ζώνες.

«Αντίποινα» στην Κακαβιά 

Χθες προβλήματα υπήρξαν και  στο Μεθοριακό Σταθμό Κακαβιάς, από την απόφαση του Αλβανού Αστυνομικού Διευθυντή να περνούν από «κόσκινο» οι Έλληνες που θέλουν να εισέλθουν στην Αλβανία και μάλιστα σε ορισμένους απαγορεύτηκε η είσοδος. 
«Θα εφαρμοστούν αυστηρά όλα τα κριτήρια για τους Έλληνες πολίτες. Θα εφαρμόσουμε όλες τις νομικές απαιτήσεις, θα ζητήσουμε να αποδείξουν τα ποσά που διαθέτουν και τις κρατήσεις ξενοδοχείων, όπου θα διαμείνουν», δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής του συνοριακού σταθμού της Κακαβιάς.
Ως δικαιολογία για την τακτική αυτή, χρησιμοποιήθηκε η καθυστέρηση και οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στο Ελληνικό Μεθοριακό Σταθμό για όσους Αλβανούς πολίτες θέλουν να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου