Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Ερώτηση στην Κομισιόν του ευρωβουλευτή ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκου για τη βία και ιεροσυλία σε Ορθόδοξη Εκκλησία στην Πρεμετή

Γραπτή ερώτηση με προτεραιότητα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα βίαια επεισόδια, τους βανδαλισμούς και τις πράξεις ιεροσυλίας στον ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στη πόλη Πρεμετή της Αλβανίας, κατέθεσε σήμερα το απόγευμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος.
Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής αφού αναφέρεται στα θλιβερά και απαράδεκτα αυτά επεισόδια, ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει στα εξής:
  1. Εάν έχει ζητήσει να ενημερωθεί όχι μόνο από την Αλβανική Κυβέρνηση, αλλά και από την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας για τα γεγονότα αυτά.
  2. Εάν καταδικάζει τις ενέργειες αυτές.
  3. Τι πιστεύει για την κατάσταση αναφορικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων στην Αλβανία, η οποία επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ.
  4. Εάν η Επιτροπή θα συμπεριλάβει τα γεγονότα αυτά στην υπό διαμόρφωση ετήσια έκθεση για την πρόοδο της Αλβανίας στην προοπτική εντάξεώς της στην ΕΕ.
***
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.
“Βίαια επεισόδια, βανδαλισμοί και πράξεις ιεροσυλίας σημειώθηκαν τη Παρασκευή, 16 Αυγούστου, στον ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στη πόλη Πρεμετή της Αλβανίας, ακριβώς μία ημέρα μετά την εξόχως σημαντική για την Oρθόδοξη Xριστιανοσύνη εορτή της Παναγίας. 
Συγκεκριμένα, άνδρες ιδιωτικής εταιρείας security ενεργώντας για λογαριασμό του αλβανικού κράτους απομάκρυναν βιαίως τους κληρικούς και τους πιστούς της ορθόδοξης ενορίας της Πρεμετής και παρεμπόδισαν την είσοδο προσκυνητών στο ναό με σκοπό να τον “σφραγίσουν.” Πέραν αυτών, διεπράχθησαν βανδαλισμοί και πράξεις ιεροσυλίας, καθώς αφαιρέθηκαν ιερές εικόνες, κατασχέθηκαν λατρευτικά σκεύη από τον ιερό ναό και γκρεμίστηκε η καμπάνα του.
Τονίζεται ότι σήμερα Δευτέρα, 19 Αυγούστου, σημειώθηκε νέα ένταση στον ίδιο χώρο μεταξύ αλβανικών αστυνομικών αρχών, χριστιανών κληρικών και πιστών, και ακολούθησε βίαιος λιθοβολισμός κατά της Προξενικής Αρχής της Ελλάδας στη πόλη του Αργυροκάστρου.
Οι προαναφερόμενες ενέργειες που έχουν καταγγελθεί και καταδικαστεί από την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, παραβιάζουν καταφανώς τη θεμελιώδη ευρωπαϊκή αρχή και το κεκτημένο του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας και της ανεμπόδιστης άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων, καθώς και την αρχή του σεβασμού των ιερών χώρων. Σημειώνεται ότι η Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει την ανάγκη απολύτου σεβασμού όλων των ιερών χώρων. 
Επίσης, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και Θρησκευτικών Κοινοτήτων της Αλβανίας για την επιστροφή σε αυτές όλων των θρησκευτικών ιδρυμάτων.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται η Επιτροπή:
  1. Είναι ενήμερη για τα εν λόγω γεγονότα; Ζήτησε σχετική ενημέρωση τόσο από την αλβανική κυβέρνηση όσο και από την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας;
  2. Καταδικάζει τις ενέργειες αυτές;
  3. Ποιά είναι η άποψή της αναφορικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλβανία, που επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ;
  4. Θα συμπεριλάβει η Επιτροπή τα προαναφερόμενα γεγονότα στην υπό διαμόρφωση ετήσια έκθεση για την πρόοδο της Αλβανίας στην προοπτική εντάξεώς της στην ΕΕ;”

www.gkoumoutsakos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου