Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Ερώτηση Βουλευτή Χ.Α. Χρήστου Παππά για παραχώρηση εθνικού εδάφους στην περιοχή Φιλιατών Θεσπρωτίας

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ
1)  ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
2)  ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
3)  ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
4)  ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΘΕΜΑ: «Παραχώρηση εθνικού εδάφους στην περιοχή Φιλιατών Θεσπρωτίας»

 Όποιος επισκέπτεται την περιοχή του χωριού Αμπελώνας (Πόβλα) Φιλιατών, διαπιστώνει με θλίψη και οργή ότι μία έκταση περίπου 15-20 χιλιομέτρων και πλάτους 7,5 χιλιομέτρων έχει εγκαταλειφθεί στη δικαιοδοσία των Αλβανών! Αυτό οφείλεται στο γεγονός το ελληνικό τελωνείο δεν έχει κατασκευαστεί πάνω στη γραμμή των συνόρων, αλλά 7,5 χιλιόμετρα πιο μέσα! 

Το τελωνείο Γ΄ τάξεως έχει αναστείλει τη λειτουργία του από 12/12/2012 και τη φύλαξη της συνοριακής διάβασης έχει αναλάβει δύναμη δύο μόλις συνοριοφυλάκων σε παρακείμενο οίκημα χωρίς τον αναγκαίο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Έχουμε τονίσει και με προηγούμενες ερωτήσεις μας την απαράδεκτη κατάσταση του διάτρητου των ελληνοαλβανικών συνόρων και, δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε με την εξέλιξη της υπόθεσης της διαφυγής των αλβανών δραπετών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Αλβανοί να κινούνται ελεύθερα σε αυτό το γεωγραφικό κομμάτι που τύποις ανήκει στη χώρα μας, αλλά ουσιαστικά ο έλεγχός του έχει περάσει στα «χέρια» των «γειτόνων» μας. 

Μέχρι τα σύνορα υπάρχει δρόμος τον οποίο χρησιμοποιούν ανεμπόδιστα οι αλβανοί, αλλά όχι οι Έλληνες, καθώς εδώ και αρκετό καιρό οι αστυνομικοί που υπηρετούν στο συνοριακό φυλάκιο του τελωνειακού σταθμού, επικαλούμενοι άνωθεν εντολές, τούς αρνούνται την ελεύθερη πρόσβαση. Μάλιστα, οι κάτοικοι του παρακείμενου χωριού Αμπελώνας δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν ούτε στα αγροτεμάχια που διαθέτουν στη συγκεκριμένη έκταση. 

Πριν από λίγες ημέρες, στις 15 Αυγούστου, οι αστυνομικοί απαίτησαν από τον ψάλτη και τους προσκυνητές που ήθελαν να περάσουν από το τελωνείο για να πάνε στον Ιερό Ναό της Παναγίας του Ρίπεσι (πρόκειται για παλιό οικισμό του χωριού Αμπελώνας που σήμερα βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από τα σύνορα, μέσα στο αλβανικό έδαφος), να αφήσουν τα οχήματά τους και να επιβιβαστούν σε αλβανικά ταξί!

Επειδή, ως γνωστόν, η εγκατάλειψη εθνικού εδάφους και η παραχώρησή του σε ξένη χώρα συνιστά-και από νομική άποψη-εσχάτη προδοσία.
Επειδή από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι δυστυχώς δεν είναι μόνο τα ελληνοτουρκικά σύνορα με τις βραχονησίδες του Αιγαίου, αλλά και τα ελληνοαλβανικά σύνορα, στα οποία η Κυβέρνηση έχει δώσει το σήμα της άτακτης οπισθοχώρησης από την μεθόριο.
Επειδή η χάραξη των ελληνοαλβανικών συνόρων που έγινε το 1923 (από διεθνή επιτροπή, χωρίς ποτέ να έχει γίνει τυπικά αποδεκτή από Ελλάδα και Αλβανία) ήταν ιδιαίτερα άδικη για την πατρίδα μας και συνεπώς η διατήρηση κάθε σπιθαμής εδάφους από τα σημερινά όριά δεν είναι μόνο θέμα γοήτρου, αλλά κυρίως κατοχύρωσης των ελάχιστων εθνικών δικαίων.
Επειδή εάν η απαράδεκτη αυτή κατάσταση συνεχιστεί, οι Αλβανοί θα θεμελιώσουν εν τοις πράγμασι κατοχή και θα είναι από δύσκολο έως αδύνατο να τους διώξουμε από εκεί.

Επειδή, σε μία εποχή που το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών είναι στην πρώτη γραμμή της πολιτικής επικαιρότητας ως θέμα μείζονος σημασίας, είναι αδιανόητο για την χώρα μας να υποχωρεί έστω και ένα χιλιοστό από τα όρια της επικράτειάς της.
Επειδή είναι και θέμα τακτικής, καθώς επιβάλλεται να περάσουμε το μήνυμα ότι θα διεκδικήσουμε ό,τι δικαιούμαστε, ότι θα προβάλλουμε όλες τις διεκδικήσεις μας σε διεθνές επίπεδο.
Επειδή όλες οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η Ήπειρος είναι γεμάτη κοιτάσματα, διαθέτει δηλαδή αξιοποιήσιμο ορυκτό πλούτο, και συνεπώς είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί σε λίγα χρόνια πως η έκταση που περικλείεται σε αυτά τα 7,5 χιλιόμετρα κρύβει πολύτιμα ενεργειακά αποθέματα.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1) Θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει το ταχύτερο δυνατό νέο κτίριο για τον τελωνειακό σταθμό επάνω στη συνοριακή γραμμή; Θα σταματήσουν οι αλβανοί ταξιτζήδες να «αλωνίζουν» και να κερδοσκοπούν μέσα σε ελληνικό έδαφος;

2) Θα σταματήσει η παρεμπόδιση Ελλήνων πολιτών από το να μεταβούν σε πατροπαράδοτους θρησκευτικούς χώρους που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα χωριά τους;

3) Θα σταματήσει η παρεμπόδισή τους από το να μεταβούν στα αγροτεμάχιά τους, στα οποία σήμερα δυστυχώς εισέρχονται ανενόχλητα αλβανοί υπήκοοι;

4) Θα «χτενιστεί» η μεθόριος προκειμένου να εντοπιστούν και τυχόν άλλες τέτοιες περιπτώσεις;

5) Θα αποκαταστήσουν στην πλήρη της έκταση την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας στην περιοχή του Αμπελώνα Φιλιατών ή για ακόμη μία φορά θα κυριαρχήσει η νωχελικότητα, η αδιαφορία και η ηττοπάθεια; που εντείνει και ενθαρρύνει τις διεκδικήσεις και απαιτήσεις εκείνων που
επιβουλεύονται την Ελληνική Πατρίδα;

6) Θα επανδρωθούν οι συνοριακοί σταθμοί, τα στρατιωτικά φυλάκια με το κατάλληλο και επαρκές προσωπικό με υλικοτεχνική υποδομή ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα εισβολής «νομίμων» και παρανόμων εισβολέων  από την αλβανική πλευρά το οποίο κύμα δημιούργησε έναν αλβανικό εποικισμό στην Ελλάδα με τις γνωστές συνέπειες, χωρίς να ερωτηθεί ο
Ελληνικός λαός ή εμμένει ο πρωθυπουργός στις απόψεις του της δεκαετίας του 90 ως υπουργός Εξωτερικών  περί ανοικτών συνόρων οι οποίες συνετέλεσαν στην παγίωση της απαράδεκτης σημερινής κατάστασης;


Αθήνα, 23/08/2013

Ο Ερωτών Βουλευτής
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Βουλευτής ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου