Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ: "Κυματοθραύστης" της παρανομίας τον τελωνείο της Κακαβιάς

• «Κυματοθραύστης» της κάθε είδους εισαγόμενης παρανομίας (διακίνηση όπλων, ναρκωτικών, αυτοκινήτων, λαθρομεταναστών) έχει αποδειχθεί το Τελωνείο Κακαβιάς, ο Συνοριακός Σταθμός με τη μεγαλύτερη κίνηση από και προς την γειτονική  Αλβανία. 

Μόνο τον Αύγουστο εντόπισαν και εξάρθρωσαν τέσσερις περιπτώσεις κλεμμένων Ι.Χ., που κάποια κυκλώματα επεχείρησαν να φυγαδεύσουν στην Αλβανία (αναλυτικά στη συνέχεια).

Η πολύ καλή δουλειά που γίνεται στη μάχη κατά των διάφορων κυκλωμάτων, πολλές φορές πολύ επικίνδυνων, αποτυπώνεται από τις συνεχείς επιτυχίες που καταγράφουν οι τελωνειακοί μας, υπό την καθοδήγηση του δραστήριου Διευθυντή Μιχάλη Στεφάνου. Με δηλώσεις του χθες στον «Π.Λ.» ο κ. Στεφάνου εξήρε την άψογη συνεργασία με το προσωπικό του Τελωνείου, με την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και με την αλβανική πλευρά. «Βάλαμε ένα λιθαράκι, να συνεχίσουν οι επόμενοι από εδώ και πέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά, δίνοντας έτσι και την είδηση ότι σε λίγες μέρες μετατίθεται στο Τελωνείο Δάφνης του Αγίου Όρους. 

Τη θέση του θα κληθεί να αναπληρώσει η Μαρία Καρα­νί­κα, μέχρι σήμερα Τμη­ματάρ­χης στο Τελωνείο. Πρόκειται για ένα στέλεχος με εμπειρία που γνωρίζει καλά «πρόσωπα και πράγματα» και που φαίνεται πως θα συνεχίσει την πολύ καλή δουλειά, αρκεί η Πολιτεία να μην αποδυναμώσει άλλο τον Συνοριακό Σταθμό από προσωπικό και μέσα.   

Άφησε παρακαταθήκη…

Ο κ. Στεφάνου φεύγει από το Τελωνείο Κακαβιάς, έχοντας διανύσει μια επιτυχημένη πορεία και αφήνοντας σπουδαία παρακαταθήκη στους επόμενους, κυρίως σε ότι αφορά το καλό κλίμα συνεργασίας που κατάφερε επί ημερών του να δημιουργήσει.  Αυτό μάλιστα έχει αναγνωρισθεί ακόμη και από τον ίδιο τον Γεν. Δ/ντή Αλβανίας, σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα, δίνοντας τότε έμφαση στις συνεχείς επιτυχίες και την πρόοδο στο Τελωνείο. 

Παρά τις ελλείψεις…

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι επιτυχίες που μετρά το Τελωνείο, έγιναν  παρά το γεγονός ότι από τα 35 συνολικά άτομα που υπήρχαν πριν δυο χρόνια – όταν ανέλαβε Διευθυντής ο κ. Στεφάνου – σήμερα υπηρετούν 25, καθιστώντας το έργο τους πραγματικά… τιτάνιο! Παρά τις αντίξοες συνθήκες λοιπόν, το μειωμένο προσωπικό και τα λιγοστά μέσα, το Τελωνείο Κακαβιάς επιτελεί σημαντικό έργο στην μάχη κατά της παρανομίας και θα πρέπει να αποτελεί πρότυπο και για τους άλλους χερσαίους Συνοριακούς Σταθμούς. 

Τα κλεμμένα Ι.Χ.

Ένα πεδίο στο οποίο το Τελωνείο Κακαβιάς πραγματικά… διαπρέπει είναι αυτό των κλεμμένων Ι.Χ., που κυκλώματα συχνά προσπαθούν να τα περάσουν από Ελλάδα ή Αλβανία. Το έμπειρο μάτι των τελωνειακών όμως βάζει «φρένο» σχεδόν σε κάθε τέτοια παράνομη μεταφορά. 
Ας σημειωθεί ότι μόλις χθες κατασχέθηκε ένα κλεμμένο SMART, το οποίο έπειτα από εξονυχιστική έρευνα και την συνδρομή της FRONTEX, αποδείχτηκε ότι είχε παραποιημένο αριθμό πλαισίου, με χρήση ιδιαίτερων τεχνασμάτων, ενώ προχθές σε άλλη περίπτωση ένας Αλβανός οδηγός οχήματος BMW X5 συνελήφθη γιατί προσκόμισε πλαστά συνοδευτικά έγγραφα. Μάλιστα κατόπιν έρευνας διαπιστώθηκε ότι το αυτοκίνητο αποτελούσε αντικείμενο λαθρεμπορίας και κατασχέθηκε.

Αυτό ήταν μόνο δυο περιστατικά μέσα στις τελευταίες μέρες, ενώ στο χθεσινό δελτίο τύπου, γίνεται αναφορά και σε δυο ακόμη περιπτώσεις μέσα στον Αύγουστο που απασχόλησαν τους τελωνειακούς. Η μια ήταν όταν βρέθηκε στην κατοχή Αλβανού κοινοτικό όχημα μάρκας BMW, στο οποίο είχαν τοποθετηθεί ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας άλλου αυτοκινήτου. Και βεβαίως κυκλοφορούσε παράνομα στην Ελλάδα, χωρίς να έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες δασμοί και φόροι. Αποτέλεσμα να συλληφθεί ο οδηγός και το όχημα να κατασχεθεί ως αντικείμενο λαθρεμπορίας. 

Η άλλη περίπτωση αφορούσε και πάλι Αλβανό υπήκοο, ο οποίος αποπειράθηκε να μεταφέρει εκτός Ελλάδας μια μηχανή YAMAHA φορτωμένη σε αλβανικό αυτοκίνητο, προσκομίζοντας στον έλεγχο των τελωνειακών πλαστά συνοδευτικά έγγραφα.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


Το σχόλιο μας: Τώρα βέβαια αν πιάνουν 5 και τους ξεφεύγουν... 25 είναι κι αυτή μία παράμετρος που πρέπει να έχουμε στα υπόψιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου