Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους Έλληνες... μετανάστες στην Αλβανία και το ΚΚΕ αγωνίζεται για τις θρησκευτικές ελευθερίες! Νέα ένταση στην Πρεμετή

Δήλωση του Βασίλη Πριμικήρη, Συντονιστή του Τμήματος Ελληνισμού της Διασποράς του ΣΥΡΙΖΑ, για τα γεγονότα στην Πρεμετή της Αλβανίας 

Τα γεγονότα βίας και συγκρούσεων στην Πρεμετή της Αλβανίας, αυτήν εδικά την περίοδο, έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν βοηθούν το κλίμα ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ των λαών της περιοχής. Συγκρούσεις για λόγους θρησκευτικής πίστης σε μια περιοχή όπως τα Βαλκάνια ήταν και είναι πάντα επικίνδυνες για όλους τους λαούς ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων. 


Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται τα δημοκρατικά δικαιώματα του κάθε πολίτη, ειδικότερα στέκεται στο πλευρό του Ελληνισμού της Διασποράς στην Αλβανία και στο αναφαίρετο δικαίωμά του να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα χωρίς κανένα εμπόδιο και φόβο. 
Θέλουμε να ζούμε ειρηνικά χωρίς αρρωστημένους εθνικισμούς και θρησκευτικές αντιπαραθέσεις. Παίζουν με τη φωτιά όσοι νομίζουν ότι μπορούν να οξύνουν τις σχέσεις των ανθρώπων με θρησκευτικούς και εθνικιστικούς φανατισμούς εξυπηρετώντας άλλους σκοπούς. Επιβάλλεται η ψυχραιμία και η αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές.


Την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Πρεμετή της Αλβανίας εξέφρασε το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Ο Περισσός εξέφρασε συγκεκριμένα την ανησυχία του για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τα επεισόδια «ιδιαίτερα σε μία περίοδο που γίνεται προσπάθεια από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις να υποδαυλιστούν εθνικιστικοί και θρησκευτικοί διχασμοί, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή».
«Η αλβανική κυβέρνηση έχει σοβαρότατες ευθύνες για αυτά τα γεγονότα και πρέπει άμεσα να διασφαλίσει τα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες», κατέληξε το ΚΚΕ.

Νέα ένταση στην Πρεμετή


Νέα ένταση σήμερα στην Πρεμετή όταν κατά τη διάρκεια λειτουργίας στο προαύλιο του ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου,  άνδρες ιδιωτικής αστυνομίας και του δήμου δεν επέτρεψαν στους ιερείς και τους πιστούς να βρίσκονται κοντά στους τοίχους της εκκλησίας.
Μάλιστα, χρειάστηκε η προοσωπική παρέμβαση του δημάρχου της Πρεμετής προκειμένου να παρακαμφθούν τα μικροεπεισόδια και να βρεθεί κοινή γλώσσα συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ, η έντονη παρουσία της αστυνομίας λειτούργησε αποτρεπτικά ως προς την προσέλευση των πιστών στη λειτουργία -η οποία εξελίχθηκε τελικά περισσότερο σε μια προσευχή- ωστόσο ιερείς αλλά και όσοι πιστοί παραβρέθηκαν, δήλωσαν ότι θα είναι καθημερινά έξω από το ναό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου