Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Η Πανηπειρωτική Αμερικής και οι χριστιανικές κοινότητες της Αλβανίας για τα γεγονότα της Πρεμετής


• Τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Πρεμετή συνεχίζουν να απασχολούν έντονα τον απανταχού ελληνισμό. 

Μετά την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ευρώπη, οι διαμαρτυρίες τώρα έρχονται από τους Έλληνες της μακρινής Αμερικής, που καταδικάζουν την βάρβαρη επίθεση στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία από άνδρες της ιδιωτικής ασφάλειας του Δήμου. 
Έντονη ήταν η αντίδραση της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής (ΠΟΑ), η οποία μέσω του Προέδρου της Δημ. Κούτουλα ζητά ακόμη και την παρέμβαση Ομπάμα καλώντας τον να πιέσει  την αλβανική κυβέρνηση προκειμένου να επιστρέψει την εκκλησία στους ορθόδοξους χριστιανούς της Πρεμετής που την τιμούν και των οποίων οι πρόγονοι την έφτιαξαν.

«Η επίθεση αναβίωσε άσχημες αναμνήσεις των προηγούμενων προσπαθειών από τους κυβερνητικούς μηχανισμούς του απερχόμενου πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα να παρενοχλούν, να εκφοβίζουν και να κακοποιούν ελληνικής καταγωγής ορθόδοξες κοινότητες της Αλβανίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΟΑ, προσθέτοντας πως «η ακραία συμπεριφορά των δημοτικών αρχών στην Πρεμετή έγινε με την συγκατάθεση της κυβέρνησης Μπερίσα, ήταν εξωφρενική και ανεύθυνη συμπεριφορά για μια χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι χριστιανικές κοινότητες 

Εξάλλου, την έντονη αντίθεσή τους για την αρπάγη του ιερού χώρου του Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου από το δημαρχείο της Πρεμετής, που προκάλεσε αντιπαραθέσεις αλλά και συγκρούσεις κληρικών και πιστών με άνδρες ιδιωτικής εταιρείας security, εκφράζουν σύσσωμες, με κοινή ανακοίνωσή τους, oι Χριστιανικές Κοινότητες στην Αλβανία.
Η ανακοίνωση υπογραμμίζει τα ντροπιαστικά γεγονότα στην εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πρεμετή, την βεβήλωσή της και την μεσαιωνική συμπεριφορά εναντίων ορθοδόξων κληρικών.  

«Έχουμε παρακολουθήσει με ανησυχία και αγανάκτηση τα γεγονότα στην Ορθόδοξη εκκλησία της Παναγίας στη πόλη Πρεμετή, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις της ιδιωτικής εταιρείας βγάλανε με την βία από το ναό τα ιερά θρησκευτικά αντικείμενα λατρείας και αντιμετώπισαν επαίσχυντα τους κληρικούς Ορθόδοξους, οι οποίοι ήρθαν να υπερασπιστούν την εκκλησίας τους. Τα τηλεοπτικά πλάνα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας έφεραν και πάλι στο μυαλό τα χρόνια του πολέμου και των διώξεων κατά των θρησκευτικών ιδρυμάτων και θρησκευτικών εγκαταστάσεων, ενώ αναμένουμε ακόμα την επιστροφή των ιερών τόπων και περιουσιών των θρησκευτικών κοινοτήτων μας», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.

Να βρεθεί άμεσα λύση

Οι Χριστιανικές Κοινότητες απαιτούν από το κράτος να επιλύσει γρήγορα το ζήτημα και να επιστρέψει άμεσα το κτίριο στους πιστούς.  Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, «με τη δήλωση αυτή θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους αδελφούς μας Ορθόδοξους στην Πρεμετή και όλους τους Ορθόδοξους πιστούς και ευχόμαστε το θέμα αυτό να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό και ο ιερός τόπος λατρείας να γυρίσει στου πιστούς ώστε οι κληρικοί να εκτελέσουν τις θρησκευτικές λειτουργίες. Με την ευκαιρία αυτή ζητάμε για άλλη μια φορά την προσοχή του αλβανικού κράτους, ζητούμε να συμμετάσχει στην τελική λύση της επιστροφής των θρησκευτικών περιουσιών στην Αλβανία, καθώς μετά από 23 χρόνια δημοκρατίας δεν τους έχουνε δοθεί ακόμα τα νόμιμα δημοκρατικά δικαίωμά τους».

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, η αλβανική Καθολική Εκκλησία και η Ευαγγελική Εκκλησία της Αλβανίας.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου