Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Η διχόνοια καταστροφική για τους Βορειοηπειρώτες!

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ

*  Οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία πλησιάζουν. Ήδη τα κόμματα βρίσκονται στην τελική ευθεία και αυξάνουν τις προσπάθειες για προσεταιρισμό ψηφοφόρων. Τα δυο μεγαλύτερα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία, το Δημοκρατικό του Σαλί Μπερίσα και το Σοσιαλιστικό του Έντι Ράμα, εντείνουν τον προεκλογικό αγώνα και επιδιώκουν να εμβολίσουν τους ψηφοφόρους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Τα αλβανικά Κόμματα πολύ καλά κάνουν, επιδιώκοντας να απορροφήσουν τους Έλληνες της Μειονότητας. Με την πολιτική τους αποσκοπούν να την διαλύσουν και να πληροφορήσουν την διεθνή κοινή γνώμη ότι η ελληνική Μειονότητα που κατοικεί στη «Νότιο Αλβανία» μόλις και μετά βίας φτάνει το ποσοστό 5,70% του αλβανικού πληθυσμού! Εμείς τι κάνουμε; Οι ηγέτες της Μειονότητας πώς πολιτεύονται και με ποιο τρόπο βαδίζουν προς τις εκλογές;
Είναι γνωστό ότι οι βουλευτές που θα εκλεγούν με τα αλβανικά κόμματα, μπορεί να είναι αξιόλογοι, συγκροτημένοι και καλλιεργημένοι άνθρωποι. Όμως, δεν θα μπορούν να προβάλλουν τα μειονοτικά προβλήματα. Δεν θα έχουν φωνή στο αλβανικό κοινοβούλιο, γιατί θα είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν κομματική γραμμή.

Μόνο ενωμένοι οι Βορειοηπειρώτες θα είναι σε θέση, εκλέγοντας ικανό αριθμό βουλευτών, να αναδείξουν τις θέσεις της Μειονότητας και να εργάζονται για την επίλυση των προβλημάτων που καθημερινά αναφύονται. Κάθε άλλη λύση αποβαίνει ατελέσφορη και ζημιογόνα για τη Μειονότητα. 
Αλλά, με την τακτική που ακολουθούν μας αναγκάζουν και εμάς που παρακολουθούμε τις εξελίξεις να σκεφτόμαστε διαφορετικά και να φέρνουμε στη μνήμη μας, συνειρμικά, γεγονότα καταστρεπτικά για τον Βορειοηπειρωτικό χώρο και για τους Έλληνες κατοίκους.
Διερωτώμεθα μήπως η Μειονότητα πάσχει από λειψανδρία, από έλλειψη ταγών, αρχηγών, από έλλειψη δηλαδή σπουδαίων προσώπων; Μήπως τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο, γιατί άνθρωποι κατώτεροι των περιστάσεων κατέχουν καίριες θέσεις; Είναι κάποια ερωτήματα και προβληματισμοί που απαιτούν απαντήσεις.

Στην περίπτωση της Βορείου Ηπείρου, επειδή πρόκειται για ευαίσθητο εθνικό θέμα, απαιτούνται ηγέτες με οράματα, αυθεντίες που να καθοδηγούν και να εμπνέουν τον κόσμο.
Γεγονός όμως είναι ότι, εκεί που φτάσαμε, τα στελέχη της Μειονότητας, είτε δεν βλέπουν τα σύννεφα που σκεπάζουν τον χώρο μας, είτε υποτιμούν την κατάσταση και δεν δίνουν την προσήκουσα σημασία. 
Αλλά, με όλα όσα ακατανόητα συμβαίνουν, πιστεύουμε ότι μελλοντικά το νέο στον Βορειοηπειρωτικό χώρο δεν θα έρθει από εκείνους που εθελοτυφλούν και δεν βλέπουν την πραγματικότητα, αλλά από νέους ανθρώπους που συμπαρίστανται με τον τρόπο τους στους συμπατριώτες μας και ψάχνουν λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα που ταλανίζουν τους ανθρώπους που έμειναν στον τόπο τους και ζουν με την αβεβαιότητα.
Η βορειοηπειρωτική νεολαία μπορεί να προσφέρει αρκεί να της δοθεί η ευκαιρία να διοχετεύσει την ενεργητικότητά της σε έργα δημιουργικά. Η νεολαία μας αποτελεί τον σπουδαιότερο παράγοντα ελπίδας για την επίλυση των κακώς κειμένων.

Βέβαια, να μην ξεχνούμε ότι η αποκοπή του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού από τον μητρικό κορμό είχε καταστρεπτικές συνέπειες στην πολιτιστική, θρησκευτική, πνευματική και οικονομική αναγέννηση και ανάπτυξη του τόπου. Η 45χρονη απομόνωση επέφερε ηθικό κατρακύλισμα και κατέπνιξε σχεδόν τα αγαθά της φυλής μας. Αυτός όμως, δεν είναι σοβαρός λόγος να επικρατήσει μεταξύ των ανθρώπων και στην εποχή μας η μισαλλοδοξία και ο διχασμός. Χρειάζεται, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, με δεδομένο, μάλιστα, την κατάργηση του βοηθήματος του ΟΓΑ προς τους υπερήλικες συμπατριώτες μας, να επικρατήσει ομόνοια και να στηριχτούν όσοι δεν παίρνουν πια το βοήθημα αυτό.

Έπειτα, ο παραλογισμός των Αλβανών με τα εθνικιστικά παιγνίδια δεν έχει τέλος. Σημαντική θέση στην προεκλογική καμπάνια μεταξύ των κομμάτων έχει το λεγόμενο «τσάμικο ζήτημα», για το οποίο, μάλιστα, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού κόμματος Έντι Ράμα, δηλώνει ότι «είναι ένα πολιτικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου». Για ένα θέμα ανύπαρκτο και, βέβαια, δεν υπάρχει λόγος εφαρμογής του διεθνούς δικαίου.
Έλληνες Βορειοηπειρώτες, συσπειρωθείτε, ενωθείτε, για να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα στις βουλευτικές εκλογές. Ο διχασμός θα είναι το τελικό καταστρεπτικό πλήγμα για τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό.

Η διάσπαση των Βορειοηπειρωτών ολοκληρώθηκε, παρόλες τις παραινέσεις και προτροπές για συνένωση των δυνάμεων της Μειονότητας και διεκδίκηση βουλευτών στις επικείμενες εκλογές αποκλειστικά δικών της. Ήταν ένα όνειρο των Βορειοηπειρωτών που, δυστυχώς, δεν πραγματοποιήθηκε. Μετά τη διάσπαση οι αντιπαραθέσεις και διαμάχες μεταξύ των υποψηφίων γίνονται εντονότερες. Αντί της συναδέλφωσης και της ενότητας σκληρές δηλώσεις και μαχαιρώματα που πλήττουν ευθέως τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό.
Το κατεστημένο που κυριαρχεί στο χώρο της Μειονότητας με καμιά δύναμη δεν θέλει να εγκαταλείψει τα «κεκτημένα» και με κάθε τρόπο ανοίκειο και ανάρμοστο, αγωνίζεται να συγκρατηθεί.

Γράφαμε πολλές φορές ότι μόνοι μας «βγάζουμε τα μάτια μας» και όπως διαπιστώνεται από τις συμπεριφορές και τον τρόπο που πολιτεύονται οι υποψήφιοί μας επαληθεύονται οι προβλέψεις. Δεν διδαχθήκαμε από το παρελθόν, από τις στείρες αντιπαλότητες και μωροφιλοδοξίες. Τα πάντα στο βωμό των προσωπικών συμφερόντων εις βάρος του κόσμου που αγωνίζεται να επιβιώσει.
Δυστυχώς, σ’ αυτή την εκλογική διαπάλη, όπως πληροφορούμαστε από άρθρο του Παναγιώτη Μπάρκα στον «Πρωινό Λόγο» (Παρασκευή 24 Μαΐου 2013), έχουν εμπλέξει και επιδιώκουν να σπιλώσουν και τον Περιφερειάρχη της Ηπείρου, τον Αλέκο Καχριμάνη, ο οποίος, μετά την κατάρρευση του προηγούμενου καθεστώτος, διέθεσε πολύ χρόνο για να απαλύνει τον πόνο των Βορειοηπειρωτών και σήμερα, από τη θέση του Περιφερειάρχη, αγωνίζεται για την επίλυση προβλημάτων της μειονότητας.

Ο εσωτερικός ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων των αλβανικών και μειονοτικών κομμάτων και οι ύπουλες και αναίτιες αναφορές στον Αλέκο Καχριμάνη, δεν τον αγγίζουν και είμαστε βέβαιοι ότι τέτοιες απαράδεκτες αναφορές εις βάρος του, δεν πρόκειται να ανακόψουν το ενδιαφέρον και την αγάπη του για τον ταλαιπωρημένο βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Ας αφήσουν έξω από τις προσωπικές τους αντιπαλότητες και τους ανταγωνισμούς τους, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, ο οποίος αποτελεί κεφάλαιο για τον βορειοηπειρωτικό κόσμο.
Δυστυχώς, πολλοί, πάρα πολλοί, που ζουν στον χώρο της Βορείου Ηπείρου και έξω από αυτόν, κυρίως στην Ελλάδα, αισθάνονται πίκρα και απογοήτευση, γιατί διαψεύστηκαν οι ελπίδες και προσδοκίες τους για ομόνοια, σύμπνοια και ομοψυχία των συμπατριωτών μας και για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που καθημερινά αναδύονται και επιζητούν λύσεις.
Το «σαράκι» της διχόνοιας, της διάστασης γνωμών, της διαφωνίας και διχογνωμίας, αποδεικνύεται ότι ενδημεί στον μαρτυρικό τόπο και, αντί να λύνει, δημιουργεί επιπλέον προβλήματα.

Ας ελπίσουμε ότι κάποτε τα στελέχη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου θα αναλογιστούν τις ευθύνες που επωμίζονται και θα κατανοήσουν ότι με τις διχαστικές ενέργειες δεν οδηγούμαστε πουθενά, απλώς δίνουμε δικαιώματα στους Αλβανούς να καταπατούν τα μειονοτικά δικαιώματα και στους «Τσάμηδες» να πανηγυρίζουν.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


Το σχόλιο μας: Μαζί σας κύριε Υφαντή και λίγα λέτε!
Υπό την προϋπόθεση όμως ότι ενότητα με τους αιώνιους νταβατζήδες είναι αδιανόητο να υπάρξει. Γιατί ενότητα με αυτούς που 12 χρόνια τώρα κοροϊδεύουν και πάνε την Εθνική Ελληνική Μειονότητα πιο βαθιά σημαίνει συνενοχή στον αφανισμό του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου