Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Αλβανοί απήγαγαν 59χρονο Βορειοηπειρώτη για υπόθεση ναρκωτικών και το ακρωτηρίαζαν ζητώντας λύτρα!


• Μια  πολύ  δύσκολη υπόθεση απαγωγής, η οποία είχε την αφετηρία της στα Γιάννινα, εξιχνιάστηκε από την Αστυνομία, μετά από τη στενή και πολύμηνη συνεργασία αστυνομικών  των  Ιωαννίνων,  της Ασφάλειας Αττικής και με τη συνδρομή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Πίσω από αυτή, όπως ανακοίνωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ στην Αθήνα, κρύβεται απόπειρα διακίνησης ναρκωτικών προς τη Γερμανία.  Ήδη έχει συλληφθεί ο 59χρονος Βορειοηπειρώτης Π. Μπ. που είχε απαχθεί, δύο από τους επτά που εμπλέκονται στην απαγωγή του και ένα άτομο στη Γερμανία που θεωρείται ο εγκέφαλος κυκλώματος διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών. Αναζητούνται δε άλλα πέντε άτομα Αλβανικής καταγωγής. 

Η  απαγωγή του 59χρονου Βορειοηπειρώτη έγινε το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου 2013 και είχε αίσια κατάληξη στις 27 Μαρτίου, όταν αφέθηκε ελεύθερος, έχοντας υποστεί ωστόσο σκληρά βασανιστήρια από τους απαγωγείς του, οι οποίοι πίεζαν την οικογένειά του να τους δώσει λύτρα δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Οι απαγωγείς του είχαν  κόψει τρία δάχτυλα του  χεριού του, προκειμένου   να πιέσουν για  καταβολή των λύτρων. Λόγω του εκφοβισμού που  είχε υποστεί,  η οικογένεια του 59χρονου ενημέρωσε την Αστυνομία για την απαγωγή του, δεκαεννέα μέρες αργότερα, ήτοι στις 19 Φεβρουαρίου. 

Οι ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., το κίνητρο της απαγωγής ήταν η διαφορά μεταξύ του απαχθέντα και των δραστών, αναφορικά με μεταφορά 200 περίπου κιλών ινδικής κάνναβης από την χώρα μας, σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Δεκέμβριο του 2012. Ο απαχθείς είχε αναλάβει τον ρόλο της αναζήτησης μεταφορέα, ο οποίος θα προωθούσε το φορτίο της ινδικής κάνναβης από την Ελλάδα στη Γερμανία. Για το λόγο αυτό, σύστησε στους συνεργούς του και μετέπειτα δράστες της αρπαγής του, Ρομά από την περιοχή των Άνω Λιοσίων, με τον οποίο ήρθαν σε επαφή και τελικά σε συμφωνία, δίνοντάς του και το χρηματικό ποσό των 40.000 ευρώ, για την μεταφορά. 

Ο Ρομά, αφού παρέλαβε τα ναρκωτικά, δεν πραγματοποίησε την μεταφορά, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί, και τα κράτησε για λογαριασμό του. Για την αθέτηση της συμφωνίας, την απώλεια των χρημάτων και της ποσότητας των ναρκωτικών ουσιών, οι δράστες θεώρησαν υπεύθυνο τον απαχθέντα και για το λόγο αυτό προέβησαν στην απαγωγή του, με σκοπό να απαιτήσουν από την οικογένειά του ως «λύτρα» τα χρήματα που πίστευαν ότι είχαν χάσει.

Η απαγωγή 
Το θύμα είχε ταξιδέψει το πρωί της 31 Ιανουαρίου 2013, με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, με προορισμό την Αθήνα και την επόμενη ημέρα, η σύζυγός του δέχτηκε τηλέφωνο από άγνωστο άντρα, ο οποίος την ενημέρωσε ότι ο σύζυγός της είχε απαχθεί.
Οι δράστες, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη σύζυγο του απαχθέντα, απαιτούσαν ως «λύτρα» το χρηματικό ποσό των 125.000 ευρώ, προκειμένου να ελευθερώσουν τον σύζυγό της, εκφράζοντας παράλληλα απειλές τόσο για τη ζωή του όσο και κατά των μελών της οικογένειάς του.

Στη συνέχεια, η σύζυγος του απαχθέντα δέχτηκε επανειλημμένες τηλεφωνικές κλήσεις από τους δράστες της αρπαγής, οι οποίοι απαιτούσαν πλέον ως «λύτρα», το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ καθώς και διακόσια «κομμάτια», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν (πιθανόν ναρκωτικά), για την απελευθέρωσή του.
Στις 27 Φεβρουαρίου η σύζυγος του απαχθέντα παρέλαβε έναν ταχυδρομικό φάκελο, ο οποίος περιείχε ένα ακρωτηριασμένο δάκτυλο και ένα μικρό ροζ χαρτάκι πάνω στο οποίο αναγραφόταν ιδιόχειρα στην αλβανική γλώσσα η φράση «Κατάλαβέ το δεν είναι πλάκα».

Ακρωτηριασμοί  και βασανιστήρια
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο απαχθείς έφερε πολλαπλά τραύματα, εκδορές και αμυχές σε διάφορα σημεία του σώματός του και είχε υποστεί ακρωτηριασμό των δύο αντιχείρων του και του μικρού δακτύλου του αριστερού του χεριού.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα είπε ο 59χρονος στους αστυνομικούς, υπέστη βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της αρπαγής, καθώς οι δράστες με τη χρήση αιχμηρών αντικειμένων (μαχαιριών και βελόνων) χάρασσαν την πλάτη του και έριχναν στις πληγές του είτε αλάτι είτε καυτό νερό.
Από τη συνδυαστική αξιολόγηση των δεδομένων που προέκυψαν από τις έρευνες, ταυτοποιήθηκαν οι δράστες και η φυσική τους παρουσία σε χώρους όπου τελέστηκαν οι επιμέρους αξιόποινες πράξεις της απαγωγής.
Στο πλαίσιο των ερευνών, εξακριβώθηκαν και αναγνωρίστηκαν από τον απαχθέντα χώροι στους οποίος κρατήθηκε και συγκεκριμένα σε δύο διαμερίσματα στις περιοχές της Ηλιούπολης και της Νέας Σμύρνης.

Υπό παρακολούθηση 
Ο 59χρονος μετά την απελευθέρωσή του και την επιστροφή του στα Γιάννινα, τέθηκε υπό τη διακριτική παρακολούθηση της Αστυνομίας, ενώ σε τακτική βάση αξιωματικοί ταξίδευαν στην Αθήνα για να συνεργαστούν στην εξιχνίαση της υπόθεσης με ομολόγους τους της Ασφάλειας Αττικής. Προχθές τελικά αστυνομικοί  τον συνέλαβαν  μαζί με δύο άλλα συγγενικά του πρόσωπα και τον μετέφεραν στην Αθήνα. 
Τελικά κρατήθηκε μόνο αυτός, καθώς για τους άλλους δύο δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία. Οι άλλοι δύο που συνελήφθησαν είναι Αλβανοί, ηλικίας 32 και 33 ετών αντίστοιχα, ενώ οι άλλοι πέντε Αλβανοί, ηλικίας  39, 36, 38, 22, και 19 αναζητούνται από τις αστυνομικές αρχές. 
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ  η δικογραφία  περιλαμβάνει ακόμα και την υπόθεση της διακίνησης ναρκωτικών στη Γερμανία, στην οποία εμπλέκεται ως κατηγορούμενος και ο απαχθείς.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου