Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Αδιαφορεί το Ελληνικό Κράτος για τους πεσόντες στο Ύψωμα 731


Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΓΚΑΣ

*   Στον «Πρωινό Λόγο» δημοσιεύτηκε πρόσφατα η πληροφορία ότι το πρόχειρο μνημείο που ανήγειραν  εκεί ψηλά στο ύψωμα 731 οι «φίλοι της Ιστορίας Καρδίτσας» το 2004 για τους άταφους ήρωες του 5ου Συντάγματος το ξεθεμελίωσαν και το διέλυσαν Αλβανοί εθνικιστές.

Μάλιστα με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Παιδιών Πεσόντων κατά το Έπος του 1940-41 Άρης Μπουλούκος και ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης και Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γεώργιος Σούρλας, ζητούν την παρέμβασή του για αποκατάσταση του μνημείου του ηρωικού υψώματος 731, που βάνδαλοι πρόσφατα κατέστρεψαν.

Συγκεκριμένα στην επιστολή τους αναφέρουν: «Ορισμένα μνημεία συμβολίζουν ηρωισμούς και θυσίες για την προάσπιση της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ταυτόχρονα εκπέμπουν μήνυμα να μην επαναληφθούν τα ίδια τραγικά γεγονότα από άφρονες ηγέτες. Ένα τέτοιο μνημείο λιτό και απέριττο που στήθηκε στο ηρωικό ύψωμα 731, το γκρέμισαν άφρονες και ανιστόρητοι. Προφανώς δε σεβάστηκαν το αίμα που χύθηκε στο ύψωμα αυτό, από 4000 Ιταλούς και 586 Έλληνες, ούτε μπόρεσαν να αντιληφθούν ότι οι ιστορίες που γράφονται με αίμα δεν γκρεμίζονται με την κατεδάφιση των μνημείων».

Πράγματι το Ύψωμα 731 που βρίσκεται ανάμεσα από τον  ποταμό Αώο και Άψο απέχει από την Κλεισούρα  20 περίπου χιλιόμετρα, ήταν ένα από τα ισχυρότερα ερείσματα που κατέλαβε ο Ελληνικός Στρατός μας  τους χειμερινούς αγώνες  που προηγήθηκαν, κλειδί  της όλης τοποθεσίας στον κεντρικό τομέα τη Αλβανίας. Το ύψωμα αυτό έπρεπε κατά τους επιδρομείς μας, τους Ιταλούς να το ανακαταλάβουν από τον  Ελληνικό Στρατό, ώστε να  επιδείξουν  τη δύναμη της ισχύος των. Ο Μουσολίνι διεπίστωσε  ότι τα γεγονότα στον Ελληνο -Ιταλικό πόλεμο εξελίσσονταν σε βάρος  του Ιταλικού Στρατού και αποφάσισε να προσέλθει στην ζώνη πυρός  ο ίδιος ώστε να επιβλέψει και να κατευθύνει τη νικηφόρα, όπως νόμιζε, εαρινή επίθεση εναντίον του υψώματος 731.

Η Ιστορία  για το 731 γράφει. «Επί εφτά ημέρες, από 9 μέχρι τις 15 Μαρτίου η Μεραρχία δοκιμάστηκε σκληρά, αλλά απέκρουσε τα κύματα των  επιτιθεμένων αντιπάλων. Οι επιθέσεις και αντεπιθέσεις άρχιζαν με πυκνό κανονιοβολισμό που κατέσκαβε τα υψώματα, για να καταλήξουν σε συμπλοκές, όπου το λόγο είχαν η χειροβομβίδα και η λόγχη. Ως τις 19 Απριλίου οι Ιταλοί εξαπέλυσαν περισσότερες από 18 επιθέσεις. Το 731 έμεινε γνωστό ως θρυλικό στην πολεμική ιστορία και υπήρξε ίσως ένα από τα πιο αιματοβαμμένα υψώματα ολόκληρου του παγκοσμίου πολέμου" "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Τόμ ΙΕ σελ. 442" Και ο λογοτέχνης Άγγελος Τερζάκης γράφει χαρακτηριστικά. «Το κανονίδι στο ύψωμα 731 μόνο με τους  βομβαρδισμούς στο Βερντέν μπορεί να παραβληθεί. Τα ακούει και ζαρώνει περίτρομα η ψυχή του ανθρώπου. Το ύψωμα αυτό ζωσμένο στις φλόγες μπήκε στο θρύλο της  ιστορίας».

Στο ύψωμα αυτό  δεν πολέμησε μόνο το Δυτικοθεσσαλικό 5 Σύνταγμα όπως  έγραψαν σε μαρμάρινη πλάκα οι «φίλοι της Ιστορία Καρδίτσας» σε πρόχειρο μνημείο που έστησαν  στις 27-2 2004, αλλά και άλλα Συντάγματα και προπαντός το 19 Σύνταγμα  που παρέμεινε εκεί ψηλά μέχρι που πήρε διαταγή εγκαταλείψεως -την 3ην Απριλίου - και επιστροφής στις  εστίες τους. Το 19 Σύνταγμα, που σήκωσε τεράστιο βάρος της  επάλξεως αυτής αποτελούνταν από άνδρες από τη Μακεδονία και τα Χάσια της Θεσσαλίας. 

Ο πολεμιστής  του υψώματος 731 Αντισυνταγματάρχης Πεζικού Θεόδωρος Ζήκος  σε  βιβλίο του γράφει: «Δεν υπάρχει διαφορά ΜΑΡΑΘΩΝ -  ΘΕΡΜΟΠΥΛΑΙ - ΥΨΩΜΑ 731 διότι εις μεν τον Μαραθώνα και Θερμοπύλες συνετρίβησαν οι επιδρομείς της Ανατολής, εις δε το 731 ύψωμα συνετρίβησαν οι επιδρομείς της Δύσεως. Η αντίστασις του 731 υψώματος είναι η συνισταμένη του Ελληνο-ιταλικού αγώνος.  Εκεί εκρίθη το αήττητον των Ελλήνων και η αρετή του Έλληνος πολεμιστού».
Και συνεχίζει ο  γενναίος αυτός Συνταγματάρχης Θ. Ζήκος: «Οι Ιταλοί όταν έγιναν κύριοι του 731 υψώματος ανήγειραν μνημείον εις αιώνιον προσκύνημα δια τους πεσόντας εν αυτώ μαχητάς. Οι Ιταλοί έπραξαν το καθήκον των. Το  Ελληνικόν Έθνος μέχρι σήμερον ουδέν έπραξεν. Εάν ριφθεί εις την λήθην ο αγών του 731 υψώματος και το αίμα των ηρώων μαχητών θα παραμείνουμεν ασυγχώρητοι...».
Και πράγματι. Μέχρι σήμερα  το Ελληνικό Έθνος  τίποτε δεν έκανε ώστε να στηθεί εκεί επάνω στα αιματοβαμένα χώματα του υψώματος 731 αντάξιο ΜΝΗΜΕΙΟ της θυσίας  χιλιάδων νεκρών μας και όχι μόνο αυτών του Θεσσαλικού τάγματος.

Ο κ. Σούρλας που  δίκαια διαμαρτύρεται   για τη βεβήλωση του πρόχειρου μνημείου   ήταν πάνω από 25 χρόνια βουλευτής  και διετέλεσε  υπουργός σε διάφορα υπουργεία και  τελευταία αντιπρόεδρος της Βουλής μας, δεν βρήκε την ευκαιρία να πείσει τους αρμόδιους να  τιμήσουν τους νεκρούς του υψώματος 731; Μάλιστα προ ετών είχε κυκλοφορήσει το καλαίσθητα τυπωμένο βιβλίο με τίτλο "ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940 ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ" χωρίς μέχρι στιγμής  να   προβεί σε άλλη ενέργεια. Γνωρίζουμε ότι από το 1990 που άνοιξαν τα σύνορα με την Αλβανία  την έχουν επισκεφθεί Πρόεδροι της Δημοκρατίας μας (Στεφανόπολος - Παπούλιας) Πρωθυπουργοί, Υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι μας - γλέντησαν στα Βορειοηπειρωτικά χωριά, ακόμα στη Δερβιτσιάνη έχουν δώσει σε μια κεντρική οδό της  το όνομα ενός πρωθυπουργού μας και  δεν σκέφτηκαν να πείσουν - να υποχρεώσουν τους Αλβανούς να ενδώσουν  ώστε να  τιμήσουμε επί τέλους τους νεκρούς μας;

Δεν   συνεχίζω  άλλο και δε σχολιάζω την  αδιαφορία μας σαν Έθνος, για την   απαράδεκτη  και ανεπίτρεπτη αυτή αδιαφορία μας. Ούτε καλύπτει την υποχρέωσή μας  με το να διαμαρτυρόμαστε όταν μας βεβηλώνουν κάποια πρόχειρα μνημεία μας. Ας παραδειγματιστούμε  από τη στάση της Ιταλίας για τους  χιλιάδες νεκρούς τους στο ύψωμα 731 και ας γίνει  επί τέλους  ένα  αντάξιο μνημείο εκεί  που χιλιάδες  στρατιώτες μας έπεσαν  για την τιμή και την αξιοπρέπεια της Πατρίδας μας.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου