Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ: Χριστός Ανέστη! ...Να έχουμε την Πίστη των Πατέρων μας...Θα ξεπεράσουμε τα δύσκολα

Αριθ.  Πρωτ. 23                               Νύκτα Αναστάσεως 2013 Εν τω Ιερώ Επισκοπείω 
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ  163η
ΘΕΜΑ:  Πάσχα Κυρίου, Πάσχα !
             Αγαπητοί μου Χριστιανοί, ΧΡΙΣΤΟΣ  ΑΝΕΣΤΗ !
-Α-
            Γιορτάζουμε για μια ακόμη φορά, το Πάσχα, την μεγάλη γιορτή της Ορθόδοξης χριστιανωσύνης. Γιορτάζουμε την θριαμβευτική νίκη του Ιησού Χριστού ενάντια στον Σατανά και σε όλες τις σκοτεινές δυνάμεις του θανάτου και του άδη. «Πάσχα Κυρίου, Πάσχα», ψάλλει χαρούμενα, σε όλους τους τόνους, η Αγία μας Εκκλησία. Πάσχα σημαίνει πέρασμα. Και για μεν τους Ισραηλίτες της αρχαίας εποχής είχε την έννοια της απαλλαγής από την δουλεία του Φαραώ και των Αιγυπτίων, που είχε διαρκέσει τετρακόσια (400) ολόκληρα χρόνια · για μας, όμως, τους χριστιανούς, είναι η σωτηρία από τα δεσμά της αμαρτίας, τα οποία με τόση τέχνη είχε χαλκεύσει ο πονηρός στον Κήπο της Εδέμ, παρασύροντας στην αποστασία και στο κακό ολόκληρη την ανθρωπότητα.
-Β-
             Όμως, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ακολουθώντας την γραμμή την θεόπνευστη των Αγίων Πατέρων της Α  Οικουμενικής Συνόδου, γιορτάζουμε το Πάσχα την πρώτη Κυριακή, μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας. Οι χριστιανοί της Δύσεως (παπικοί και προτεστάντες - διαμαρτυρόμενοι), που αιώνες τώρα βρίσκονται στην πλάνη και στην αίρεση, γιορτάζουν, σχεδόν πάντοτε, σε διαφορετικές ημερομηνίες. Εφέτος, για παράδειγμα, οι Δυτικοί ετέλεσαν το Πάσχα στις 31 Μαρτίου. Και δεν είναι μόνο αυτή η διαφορά, που χωρίζει τις πολυώνυμες χριστιανικές κοινότητες του Δυτικού κόσμου από την Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική - Ορθόδοξη Εκκλησία. Στην δεύτερη μετά Χριστόν χιλιετία, στις αρχές της οποίας η δυτική χριστιανωσύνη αποσχίστηκε επίσημα από την Εκκλησία, πλείστες όσες αιρετικές αποκλίσεις σημειώθηκαν. Έτσι, τόσο ο παπισμός, όσο και ο προτεσταντισμός (από τον 16ο αιώνα κι’ έπειτα), βρέθηκαν να κολυμπάνε στα θολά νερά της αιρέσεως και της πλάνης. Ο πάπας με το πρωτείο και το «αλάθητο», με τις αυθαιρεσίες και τα ποικιλώνυμα σκάνδαλα, προκάλεσε την απόσχιση των Διαμαρτυρομένων, οι οποίοι άρχισαν να διαιρούνται μεταξύ τους με γοργούς ρυθμούς, ώστε σήμερα να υπάρχουν πάνω από χίλιες προτεσταντικές παραφυάδες. Σημειώνουμε με οδύνη, ότι κάποιες απ’ αυτές τις αιρετικές ομάδες δεν παραδέχονται την Ανάσταση του Χριστού, αλλά την θεωρούν ... μύθο !
-Γ-
             Όμως, εδώ και κάμποσα χρόνια υπάρχει μια κίνηση να γιορτάζουν το Πάσχα όλοι οι χριστιανοί την ίδια ημερομηνία, η οποία τοποθετείται στο τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου. Μέχρι τώρα, οι προσπάθειες των οικουμενιστικών κύκλων έχουν ναυαγήσει. Γιατί η Ορθόδοξη Εκκλησία εμμένει σταθερά στην γραμμή των Αγίων Πατέρων. Και το μεν Βατικανό με την σατανικής εμπνεύσεως Ουνία, προσπαθεί να πετύχη την διάσπαση των Ορθοδόξων και να οδηγήση τα ανύποπτα θύματά της στις αγκάλες του πάπα. Γιατί οι ναοί των Ουνιτών, τα ιερατικά και αρχιερατικά άμφια, οι ακολουθίες και τα ψάλματα είναι σχεδόν ίδια με εκείνα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Και κάποιοι, δυστυχώς και μορφωμένοι, παρασύρονται. Όμως, δόξα τω Θεώ !  Στην Πατρίδα μας, τουλάχιστον, αλλά και στην Ρωσική Εκκλησία, η Ουνία όχι μόνο δεν βρίσκει απήχηση, αλλά και έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις.
-Δ-
             Αυτές οι μέθοδοι, βέβαια, του Βατικανού δείχνουν τα δόλια μέσα, που χρησιμοποιεί η αίρεση για να διαβρώση το φρόνημα των Ορθοδόξων Λαών. Και είναι απορίας άξιον, ότι η Ορθοδοξία συνεχίζει να διαλέγεται με την αιρετική χριστιανωσύνη της Δύσεως, ότι ο πάπας προσφωνείται «αγιώτατος αδελφός» και το Βατικανό «αδελφή εκκλησία», ενώ ανάλογα γίνονται και με τους ποικιλώνυμους Προτεστάντες, μάλιστα δε με τους Αγγλικανούς, οι οποίοι έφθασαν να «χειροτονούν» και γυναίκες ως «ιερείς» και «επισκόπους», να ευλογούν δε την ηθική ανωμαλία, αναβιώνοντας τα Σόδομα και τα Γόμορρα. Όθεν, είναι χρέος όλων όσοι αγαπούν βαθειά την Ορθόδοξη Εκκλησία, να μένουμε κάτω από την σκέπη της Αγίας μας Εκκλησίας, διατηρώντας αλώβητη την Πίστη και τις Ιερές μας Παραδόσεις. Κι’ ας προσευχώμαστε για τους ετεροδόξους χριστιανούς να γιορτάσουν σύντομα το αληθινό Πάσχα, το πέρασμα δηλαδή, στην αλήθεια της Ορθοδοξίας.
-Ε-
             Τώρα, λοιπόν, που όλα γιορτάζουν το Πάσχα των Ορθοδόξων, ας αγωνιζώμαστε να έχουμε την Πίστη των Πατέρων μας. Και την πεποίθηση, ότι θα ξεπεράσουμε τα δύσκολα της παρούσης συγκυρίας με την χάρη του Αναστάντος Κυρίου.
             Απευθύνω πατρικό αναστάσιμο χαιρετισμό σε όλους σας, ιδιαίτερα στα μαθητικά, στα εργαζόμενα, στα φοιτητικά νειάτα, και στα στρατευμένα παιδιά της Ελληνικής μας Πατρίδος. Στην Κύπρο, στην Βόρειο Ήπειρο και στην Πόλη των Ονείρων μας, στην Κωνσταντινούπολη, στέλνω τις εγκάρδιες ευχές μου και την αγάπη μου. Ας μη ξεχνάνε οι εμπερίστατοι αδελφοί, ότι τον Γολγοθά τον ακολουθεί πάντοτε η Ανάσταση.
            Χρόνια πολλά και άγια σε όλους, αναστάσιμα και ευλογημένα.  
Αδελφοί,  ΧΡΙΣΤΟΣ  ΑΝΕΣΤΗ !   ΑΛΗΘΩΣ  ΑΝΕΣΤΗ !
Διάπυρος ευχέτης εν Χριστώ Αναστάντι
 Ο   ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
†  Ο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης  Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου