Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα


Με πορεία χιλιάδων ατόμων προς το τουρκικό προξενείο, όπου θυροκολλήθηκε ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων, ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις μνήμης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τη συμπλήρωση 94 ετών από τη 19η Μαΐου του 1919.

Οι περίπου 7.000, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως: «Όσοι συγγνώμη δεν ζητούν στην Ευρώπη δεν χωρούν» και «Όχι άλλη γενοκτονία», ενώ κρατούσαν πανό και πλακάτ.

Η πορεία, που κινήθηκε προς το τουρκικό προξενείο δια των οδών Εγνατία, Ιασωνίδου και Αγίου Δημητρίου, είχε ως αφετηρία την πλατεία Αγίας Σοφίας, όπου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία -μεταξύ άλλων- του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ, Σταύρου Καλαφάτη και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ποντιακού ελληνισμού και ομιλία του εν αποστρατεία στρατηγού και συγγραφέα Φραγκούλη Φράγκου ο οποίος κάλεσε 
την Ελληνική κυβέρνηση να εντάξει τη γενοκτονία των Ποντίων στα προς συζήτηση και διευθέτηση εκκρεμή θέματα με την Τουρκία, ενώ επισήμανε ακόμη ότι η Τουρκία απαιτείται να αναγνωρίσει το διαπραχθέν έγκλημα σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και ότι το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να εκπληρώσει την υπόσχεση για έκδοση - σε έξι γλώσσες - του τόμου με τα ντοκουμέντα της γενοκτονίας. Κάλεσε, επίσης, τον πολιτικό κόσμο της χώρας να υποστηρίξει ενεργά το αίτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας.

«Έως σήμερα, 23 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ σε αρκετές έχουν συντελεστεί σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, διότι οι φίλοι μας της Αρμενίας, ακόμη και όταν δεν διέθεταν κρατική οντότητα ήταν ενωμένοι δίνοντας το παράδειγμα για συνένωση των Πανελλήνων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο ανά τον κόσμο διάσπαρτος Ποντιακός Ελληνισμός θα αγωνιστεί με κάθε θεμιτό μέσο για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των 353.000 προγόνων μας», σημειώνει στο κείμενο της ομιλίας του, στη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν σημαντικές μαρτυρίες της εποχής.

Βάσει στοιχείων, που παρουσίασε, μεταξύ 1915 και 1924 «δολοφονήθηκαν 353.000 Έλληνες του Πόντου και αν προσθέσουμε τους 700.000 Έλληνες της Ιωνίας-Θράκης φθάνουμε τους 1.050.000. Στην Μπάφρα, από 6.270 γυναικόπαιδα και γέροντες σώθηκαν μόνο 2.000 περίπου, οι πλείστοι των οποίων υπέκυψαν από εξανθηματικό τύφο. Μαζί τους 150 παιδιά του ορφανοτροφείου, στην πορεία του θανάτου προς την Μελιτηνή (Μαλάτεια) άντεξαν από τα 150 παιδιά τα 20. 
Τον Ιούλιο του 1921 στις περιφέρειες Τραπεζούντας, Σουρμένων, Ριζούντος, εκτόπισαν όλο τον ανδρικό πληθυσμό από 15-60 ετών. Στην πορεία κατέσφαξαν τους περισσότερους, οι δε υπόλοιποι πέθαναν από κακουχίες και βασανισμούς. Στην Κερασούντα από 14.000 σώθηκαν μόνο 4.000 γυναικόπαιδα. Στην Σαμψούντα ξεκληρίστηκαν όλοι οι Έλληνες, με τις λευκές πορείες θανάτου».

Τέλος, υποστήριξε ότι σήμερα ο ελληνικός λαός βιώνει μια άλλη γενοκτονία, «διότι οι νέοι μας αδυνατούν -λόγω της ανεργίας που ανέρχεται στο 60% και των ευτελών μισθών που λαμβάνουν όσοι εργάζονται- να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά».

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δέχτηκε αποδοκιμασίες από μέλη εθνικιστικών οργανώσεων.

Μετά την ολοκλήρωση της πορείας και τη θυροκόλληση του ψηφίσματος στο τουρκικό προξενείο, η πορεία επέστρεψε στο Άγαλμα του Βενιζέλου στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου οι συγκεντρωμένοι διαλύθηκαν.

Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων πραγματοποιήθηκε και σε κεντρική πλατεία του Ελευθερίου Κορδελιού Θεσσαλονίκης. Στελέχη της Χρυσής Αυγής απηύθυναν χαιρετισμούς και κατέθεσαν στεφάνια, παρουσία αστυνομικής δύναμης.


19 Μαΐου 2013. Εκδήλωση Μνήμης Γενοκτονίας των Ποντίων στην Αθήνα. 
Δείτε στιγμιότυπα από την επίσημη αλλαγή προεδρικής φρουράς. 

Γ.Γ. Χρυσής Αυγής Ν.Γ. Μιχαλολιάκος: Όπου υπήρχε Ελλάδα, θα ξαναγίνει Ελλάδα!
Η ομιλία του Αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νικόλαου Γ. Μιχαλολιάκου στην εκδήλωση Τιμής και Μνήμης που διοργάνωσε ο Λαϊκός Σύνδεσμος στις Αχαρνές για την 19η Μαΐου: Ημέρα Εθνικής Μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου