Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Πρόξενος Νίκος Κοτροκόης: Άλλος ένας μάνατζερ του προέδρου Ντούλε


Ξαφνικά ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος Αργυροκάστρου έκανε τον αιφνιδιασμό του: την επιστροφή στο εφαλτήριο της άλλοτε διασπαστικής νιρβάνας, ρόλο τον οποίο σπουδαία διεκπεραίωναν τα βουτυρόπαιδα του εθνικού κέντρου στο Αργυρόκαστρο.
Αυτή τη φορά, μετά εκείνη την απαίσια λιλιπούτεια θεατρική υποκρισία στην επέτειο της Ομόνοιας στη Δερβιτσάνη, εξήλθε του οίκου της πέτρινης πόλης, στο παραλήρημα, με κοινή παρουσία με στελέχη του Ανωτάτου Σοβιέτ του ΚΕΑΔ – ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Ντούλε και Νταλιάνη, στη Βλαχοψηλοτέρα.
Γιατί; Ποιο ή ποια τα μηνύματά του; Ενωτικά; Ουκ! Διασπαστικά;! Προφανώς. 

Μας επιστρέφει στην εποχή της διασπαστικής νιρβάνας. Ενθυμούνται οι παλαιότεροι το ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ της βίζας. Ενθυμούνται τα ‘‘θάματα’’, την εποχή των πράσινων σειρήνων, όπου οι εγχώριες πράσινες στρατιές, αυτό το μποστάνι μερικών πανεπιστημιακών και δη γιάπηδων διανοουμένων που άρθρωσαν τις τότε δομές της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ξεροστάλιαζαν στο πήγμα της πέτρινης πόλης συμπατριώτες, με τα νυστέρια της αποζημίωσης στο εμπόριο βίζας. Ήταν τα ‘‘καμώματα’’ στο Σταθμό της Ιστορίας Αλλαγής. 

Η σύμπραξη των δυνάμεων του υποκόσμου εκατέρωθεν των συνόρων με τα αναγνώσιμα πλέον αποτελέσματα, τον ακρωτηριασμό και διαμελισμό της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ως βασικό και κύριο, δεν μπορεί να επανέλθει, μαζί της η θεωρία της νιρβάνας, της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, όπως στις τοπικές του 2011, ενισχύοντας συντεχνίες, από εξωθεσμικούς παράγοντες. 

Προφανώς, δεν αποτελεί καθήκον μας να υποδείξουμε το αντικείμενο με το οποίο θα απασχολείται ο κάθε πρόξενος, αλλά καθ’ όλα δικαίωμά μας να τον καταγγείλουμε για ενέργειες και υποτελείς πράξεις, οι οποίες περιέρχονται και φέρουν τον ίδιο και το θεσμό που εκπροσωπεί στα όρια του εφήμερου γκροτέσκου. 

Τέτοια αμετροέπεια σε εύθραυστες καταστάσεις όπως διαβιεί την παρούσα πολιτική συγκυρία ο Ηπειρωτικός Ελληνισμός στην Αλβανία μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω ρήγματα, τριγμούς, ανεπιθύμητες ενέργειες.

Αν βέβαια ο ίδιος στο όχημα του εθνικού κύρους πιστεύει πως θα χειραγωγήσει τον Ελληνισμό για να εισέλθουν εκ νέου δίχως τη βάσανο της πραγματικότητας ο Ντούλες και κάθε Ντούλες στη Βουλή, είναι βαθιά νυχτωμένος. Άλλωστε είναι του ηλίου φαεινότερο πώς καταβάλουν προσπάθειες συντήρησης του εσαεί κατεστημένου, το οποίο κατεστημένο φέρει καίριες ευθύνες για την κατάντια του Ελληνισμού στο χώρο.

Δεν γνωρίζουμε αν το Εθνικό κέντρο επιθυμεί την αλλαγή για να μην αλλάξει τίποτα. Οι εμπειρίες από προηγούμενες παρεμβάσεις είναι άκρως απογοητευτικές. Οι σπουδαρχίδες μιας κλίκας δεν μπορούν να βρίσκουν φιλόξενο καταφύγιο σε εθνικούς χώρους όπου όλοι οι Έλληνες πρέπει να αντιμετωπίζονται ισάξια.

Αυτά γενικώς για να έχουμε παρατράγουδα, ως και καμία κατάληψη του Προξενείου για τέτοιες αυθαίρετες παρεμβάσεις, άκρως διασπαστικές, στα του Ελληνισμού της Αλβανίας.


Π. Τσακίρης 


Ελεύθερος Λόγος Αργυροκάστρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου