Περίπου 3 χιλιάδες άτομα, σύμφωνα με τη σερβικής αστυνομία, συγκεντρώθηκαν το Σάββατο 11 Μαΐου στην Πλατεία Δημοκρατίας στο Βελιγράδι, όπου γύρω στη 1 το μεσημέρι άρχισε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της Συμφωνίας των Βρυξελλών, μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Ζουρνάλ’ οι συγκεντρωθέντες φώναζαν συνθήματα για «προδοσία» και καταφέρονταν κατά του πρωθυπουργού Ίβιτσα Ντάτσιτς αλλά και του προέδρου της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς.
Ο επίσκοπος της σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Αμφιλόχιος του Κοσσυφοπεδίου και Μετοχίων παρέμβη στη διαμαρτυρία: «προσευχόμαστε για την κυβέρνηση και την Εθνοσυνέλευση- να συγχωρεθούν οι αμαρτίες τους».
Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν και Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου. Ο δήμαρχος του Ζούμπιν Πότοκ, Σλάβιτσα Ρούστιτς, κάλεσε όλες τις πατριωτικές δυνάμεις να ενωθούν κατά της συμφωνίας.
Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου χαρακτηρίζουν προδοτική τη συμφωνία Βελιγραδίου-Πρίστινας
Η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας πριν από έναν μήνα δεν έτυχε ευνοϊκής υποδοχής από τη μειονότητα των Σέρβων που ζει στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, γράφει το εικονιζόμενο δημοσίευμα.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς παρότι είπε στα σερβικά μέσα ενημέρωσης ότι έχει σημαντικές διαφορές με τη συμφωνία, συνεχίζει να δέχεται απειλές.
Σε συλλαλητήριο, οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου φώναζαν συνθήματα που καλούσαν σε δολοφονία όλης της σερβικής ηγεσίας. «Σκοτώστε, σκοτώστε τον Βούτσιτς» ήταν το κύριο σύνθημα των διαδηλωτών παρά του ότι στη διαμαρτυρία συμμετείχαν και πολλά παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σημειώνει το δημοσίευμα.
Απειλητικά τηλεφωνήματα για τη ζωή τους έλαβαν τόσο ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς, όσο και ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς.
Οι ιμάμηδες ζητούν μερίδιο της πολιτικής εξουσίας του Κοσσυφοπεδίου!
Με τίτλο «Ο επικεφαλής ιμάμης ζητά τη συμμετοχή της Ισλαμικής Κοινότητας στην πολιτική», το δημοσίευμα του Κοσσυφοπεδίου αναφέρεται στις προσπάθειες του Ισλάμ να κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή.
Ο Sabri Bajgora, επικεφαλής της Ισλαμικής Κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου, ζητά την ανάμειξη των θρησκευτικών ηγετών στην πολιτική και το ζήτημα αυτό δεν περνά απαρατήρητο, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν ενστερνισθεί το δυτικό όραμα του κοσμικού κράτους και το επέλεξαν από το να έχουν ένα μουσουλμανικό κράτος.
Το γεγονός αυτό δεν πτοεί τους μουσουλμάνους ηγέτες, αφού βλέπουν να αποκτούν ισχύ οι ισλαμικές πολιτικές δυνάμεις.
Το δίλημμα που τίθεται- σημειώνει το δημοσίευμα- είναι αν πρέπει να εισέλθουν στην πολιτική οι εκπρόσωποι της ισλαμικής κοινότητας χρωματίζοντας έτσι το Κοσσυφοπέδιο ως κράτος με ισλαμική πολιτική.
Με την είσοδο στην πολιτική του κόμματος LISB και κατόπιν του PD (Partisë së Drejtësisë- Κόμμα της Δικαιοσύνης), η χώρα οδηγείται στην ισλαμική πολιτική;
Πως όμως θα διατηρηθεί η παραδοσιακή ισορροπία και η αρμονία και η θρησκευτική κυριαρχία των Αλβανών, οι οποίοι εδώ και αιώνες έχουν παρομοιάσει την ταυτότητά τους με το Ισλάμ;
Αυτές είναι μερικές ιδέες που τίθενται και προβληματίζουν, σημειώνει το δημοσίευμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου