Σκοπός
Η Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (Σ.Φ.Ε.Β.Α.) ιδρύθηκε το 1982 από νέους, φοιτητές και επιστήμονες με πίστη στην ορθοδοξία και στην Ελλάδα.
Τους συγκίνησε το δράμα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και τους ενέπνευσε η προσωπικότητα και ο αγώνας του Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, αειμνήστου κυρού ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ, ο οποίος ξεσήκωνε τον ελληνισμό, όταν το Βορειοηπειρωτικό ήταν ξεχασμένο από όλους τους Έλληνες, όταν οι νεότεροι αγνοούσαν και την ίδια την ύπαρξη της μαρτυρικής Βορείου Ηπείρου.
Σκοπός της Ενώσεως είναι η με κάθε τρόπο προβολή του Βορειοηπειρωτικού ζητήματος, η αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης και η ποικιλότροπη συμπαράσταση στο δοκιμαζόμενο ελληνισμό που έζησε και μεγαλούργησε εδώ και 3000 χρόνια στο χώρο της Βορείου Ηπείρου.
Η Σ.Φ.Ε.Β.Α. επί σειρά ετών, με ελάχιστα μέσα, διοργανώνει μεγάλα συλλαλητήρια, παλλαϊκές εκδηλώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις, πορείες διαμαρτυρίες, αλλά παράλληλα συνεργάζεται και με Διεθνείς Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (NGO), ενημερώνοντας την διεθνή κοινότητα για την καταπίεση του ελληνισμού αλλά και συντελώντας τα μέγιστα στην αποφυλάκιση πολιτικών κρατουμένων.
Σήμερα η Ένωσή μας, υπηρετώντας πάντα τον ίδιο στόχο, προσανατόλισε τη δράση της κυρίως σ' αυτούς που δεν εγκατέλειψαν τη Βορειοηπειρωτική γη, σ' αυτούς που έμειναν "να φυλάττουν Θερμοπύλες". Συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις ενημερωτικού χαρακτήρα, διοργανώνει δεκάδες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, ενισχύει έργα υποδομής, βοηθάει στην ανέγερση Ναών, φιλοξενεί, από το καλοκαίρι του 1993, βορειοηπειρωτόπουλα, αγόρια και κορίτσια ηλικίας 10-15 ετών με την διοργάνωση των κατασκηνωτικών προγραμμάτων "Αγ. Κοσμάς ο Αιτωλός" αλλά και συμπαρίσταται σε δασκάλους και μαθητές της Βορείου Ηπείρου με την λειτουργία φροντιστηρίων Ελληνικής γλώσσης.
Αποκλειστικό στόχο έχει την παραμονή των Βορειοηπειρωτών στις πατρογονικές τους εστίες αλλά και τη σύσφιξη των σχέσεων του Ελλαδικού Μητροπολιτικού κέντρου με τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Επισημαίνεται ιδιαιτέρως ότι η Σ.Φ.Ε.Β.Α. δεν περιορίζει τη συνδρομή της στις αναγνωρισμένες και μόνο ελληνόφωνες "μειονοτικές περιοχές" αλλά την επεκτείνει μέχρι την Αυλώνα, τα Τίρανα, τη Χειμάρρα και την Κορυτσά, σε πληθυσμούς αλβανόφωνους και βλαχόφωνους αλλά και ευπρόσβλητους στην σκοπιανή προπαγάνδα (περιοχή Κορυτσάς).
Στο πλαίσιο αυτής της πολυπτυχούς δραστηριότητας της, η Ένωσή μας έχει προχωρήσει επανειλημμένα και σε διάφορες εκδόσεις, πολλές φορές μάλιστα και σε συνεργασία με άλλους φορείς. Βιβλία, σειρά εντύπων (στην ελληνική, αγγλική, γερμανική, αλβανική γλώσσα), τεύχη, φυλλάδια, ημερολόγια, κασσέτες (ήχου και video), περιοδικά ενημερώσεως, αλλά και άλλο υλικό, αποτελούν το περιεχόμενο της εκδοτικής μας προσπάθειας που με ιδιαίτερη χαρά σας παρουσιάζουμε στην ιστοσελίδα αυτή. Η χρησιμότητα των εκδόσεων αυτών είναι σημαντική, αφού δίνουν τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να αποκτήσει πρόσβαση στο θησαυροφυλάκιο της διαχρονικής ιστορίας του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού , αλλά και να διατηρεί άμεση επαφή με τις τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο της Βαλκανικής.
Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο Σ.Φ.Ε.Β.Α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου