Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Κάνουν πίσω οι Αλβανοί για την ΑΟΖ ανοιχτά της Ηπείρου!


...αφού αυθαίρετα ακύρωσαν τη συμφωνία με την Ελλάδα

Τι αναφέρει απόρρητη έκθεση του Αλβανικού ΥΠ.ΕΞ. για τις θαλάσσιες ζώνες

• Άτακτη… οπισθοχώρηση κάνουν οι Αλβανοί στο θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην περιοχή πάνω από την Ήπειρο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων και κυρίως φυσικού αερίου. 

Όπως έγινε γνωστό, οι γείτονες βλέπουν ως αναγκαστικό το συμβιβασμό με την Ελλάδα, καθώς αντιλαμβάνονται ότι τυχόν εμμονή τους στην αυθαίρετη απόφαση του Συνταγματικού τους δικαστηρίου, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας! 

Αυθαίρετα… 
Υπενθυμίζεται, ότι επί Καραμανλή, είχε υπογραφεί διμερής συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, την οποία όμως εντελώς αυθαίρετα και από μόνοι τους (!) οι Αλβανοί ακύρωσαν στο Συνταγματικό τους δικαστήριο, για δήθεν τεχνικούς λόγους. 
Πλέον, βλέπουν ότι δεν μπορούν να επιμένουν σε αυτή την «απόφαση», όπως αποκαλύπτεται σε εμπιστευτική έκθεση του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Εντμόν Παναρίτι προς τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αλβανικής Βουλής. Την έκθεση αποκάλυψε μάλιστα ο Αλβανικός Τύπος, δημιουργώντας σοβαρούς πολιτικούς τριγμούς στη γείτονα. 

Τι αναφέρεται… 
Η έκθεση αναφέρει, ότι η Ελλάδα δεν διατίθεται να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία, γιατί τη θεωρεί ολοκληρωμένη και κατοχυρωμένη (όπως άλλωστε και είναι). Ακόμη, σημειώνεται πως η επαναδιαπραγμάτευση από ελληνικής πλευράς εμποδίζεται (!) από τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες στην Ελλάδα.
Σημειώνεται επίσης, ότι η Ελλάδα …ίσως σιωπήσει για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας και ζητήσει την επικύρωσή της από την αλβανική πλευρά, όταν τα Τίρανα θα έχουν την ανάγκη διεθνούς στήριξης της Αθήνας. 
Ένα ακόμη σενάριο, σύμφωνα με την έκθεση, είναι η τυχόν απόφαση της ελληνικής πλευράς να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αποκτήσει η Αλβανία καθεστώς υπό ένταξη χώρας στην Ένωση.

Μειονεκτική θέση… 
Μάλιστα, οι Αλβανοί κάνουν λόγο για μειονεκτική θέση της χώρας τους σε σχέση με την πιθανή προσφυγή στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς από την Ελλάδα. 
Επικαλούνται δε το γεγονός ότι η επίτευξη της συμφωνίας έγινε βάσει της καλής διμερούς βούλησης και τονίζουν πως η εσωτερική νομοθεσία δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην εφαρμογή μιας διεθνούς συμφωνίας! 

Φόβος… 
«Ουσιαστικά, οι Αλβανοί με αυτή την έκθεση, που φανερώνει ακόμη και… φόβο για τη νομιμότητα, αποδεικνύουν την αυθαίρετη απόφασή τους και με καθυστέρηση αρκετών ετών ανάβουν το πράσινο φως για την τήρηση της συμφωνίας» εξηγούν αναλυτές. 
Και τονίζουν, ότι όπως και να έχει αυτή η στάση τους αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται και ενεργούν πάνω σε πολύ σοβαρά θέματα, που έχουν σχέση με την Ελλάδα. 
«Συνεχίζουν να λειτουργούν με εθνικιστικά κριτήρια. Και δεν είναι μόνο το παραπάνω θέμα, αλλά και μια σειρά άλλων περιπτώσεων, που αφορούν τις σχέσεις με τους Βορειοηπειρώτες, αλλά και με την Ελλάδα, όπως στην περίπτωση των απανωτών προκλήσεων των "Τσάμηδων" κ.α.» σημειώνουν, μεταξύ άλλων.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου