Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Ιστοσελίδα ΣΦΕΒΑ: Η Β. Ήπειρος ζει ορθόδοξα κι ελληνικά - μικρά νέα



     Οι Βρυωνιώτες γιόρτασαν τον Άγιό τους και …

Όπως κάθε χρόνο έτσι κι εφέτος ο Άγιος Μάμας στο Βρυώνη κατέκλεισε από δεκάδες πιστούς που ήρθαν από την Ελλάδα κι από όλα τα γύρω χωριά για να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου Μάμα, προστάτης του χωριού τους, το όνομα του οποίου φέρνει η εκκλησία.

Εκτός από τον ιερέα της ενορίας Πατήρ Κώστα συλλειτούργησαν και ο πατήρ Χρήστος του Αλύκου, ο πατήρ Βασίλης της Φοινίκης, ο πατήρ Χαράλαμπος της Κρανιάς,  και οι δυο ιερείς από το Βρυώνι, τα αδέλφια Χαράλαμπος και Ιωάννης Παπάς.

Έχει  προγραμματίσει ώστε κάθε χρόνο να χοροστατεί και ο ίδιος ο Μητροπολίτης Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου Σεβασμιώτατος Δημήτριος. Την αγάπη για το Χριστό και το συνάνθρωπο  μας, την ενδυνάμωση της πίστης και να βλέπουμε τις εκκλησίες και τους Ναούς ως μέρη λατρείας και όχι ως μέρη συγκεντρώσεων και απολαύσεων, την ενότητα και την αφοσίωση στον Μεγαλοδύναμο,  ήταν τα σημεία που ανάφερε στο μήνυμα του ο Σεβασμιώτατος.
Ακολούθησε λαϊκό γλέντι μέχρι αργά το απόγευμα.

 … ο Μητροπολίτης Αρκαδίας Τρίπολης, Σεβασμιώτατος Αλέξανδρος, τετραήμερη επίσκεψη στο χώρο μας  

Συνοδευόμενος από τον επιχειρηματία Σούλη Κωνσταντόπουλο, μετά τη συζύγου του, τον καθηγητή από τους Δρυμάδες Νικόλαο, όπου εργάζεται στην Μητρόπολη Αρκαδίας και το γλύπτη Μιχάλη Μπιράτση, με καταγωγή από τη Γριάζδανη, ο Μητροπολίτης Αρκαδίας Τριπόλεως Σεβασμιώτατος Αλέξανδρος πραγματοποίησε τετραήμερη επίσκεψη στην Αλβανία.
Άρχισε την περιοδεία του Από τα Τίρανα όπου συνοδευόμενος από τους τρεις  μητροπολίτες της Ιεράς Συνόδου χοροστάτησε στη θεία λειτουργία στον νεόκτιστο Καθεδρικό Ναό «Ανάσταση του Χριστού» των Τιράνων, όπου και τον ξενάγησαν στους χώρους του Ναού, καθώς και στο Συνοδικό και Πολιτιστικό Κέντρο.

Στον ερχομό του για την πόλη των Αγ.  Σαράντα ο σεβασμιώτατος επισκέφτηκε το ελληνικό χωριό της  Άρτας της Αυλώνας, τις Δρυμάδες και τη Χιμάρα.
Στην πόλη των Αγ. Σαράντα τον περίμεναν και τον συνόδευαν παλιά στελέχη της Ομόνοιας, Ο τέως Γ. Πρόεδρος Σωτήρης Κυριαζάτης και ο τέως Γ. Γραμματέας Βαγγέλης Παπαχρήστος.
Ο Σεβασμιώτατος επισκέφτηκε τον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους της Πόλης και έψαλε το κοντάκιο του Αγίου. Ενημερώθηκε  για την ιστορία του Ναού, όπως όλοι οι άλλοι κι αυτός δώρο του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Μακαριοτάτου Αναστασίου, καθώς και για την ιστορία της πόλης των Αγ. Σαράντα.

Επισκέφτηκε ακόμα τα μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Μεσοπόταμο, απόλαυσε την πόλη και τα γύρω χωριά των Αγίων Σαράντα από την κορυφή του Λυκουρσίου και στην επιστροφή του και την αρχαία πόλη του Βουθρωτού.
Ο Σεβασμιώτατος και οι άλλοι έμειναν πάρα πολύ ευχαριστημένοι από το ταξίδι αυτό στο χώρο μας και υποσχέθηκαν πως θα ξανάρθουν για να δουν κι άλλα αξιοθαύμαστα μέρη του Βορειοηπειρωτικού χώρου.

(από συνεργάτη μας στη Β. Ήπειρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου