Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Πυρκαγιά κατέστρεψε την αρχαία Φοινίκη


Την είχε αναδείξει ο πρώην έπαρχος Ζήσος Λούτσης και την ερεύνησε ο φιλόλογος Δημήτρης Βαμβακάς

Τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Φοινίκης στην Βόρειο Ήπειρο, κατέστρεψε, σχεδόν ολοσχερώς, μεγάλη πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στην περιοχή. Δυστυχώς οι δυνάμεις πυρόσβεσης δεν μπόρεσαν να την προστατεύσουν και λόγω της ανεπάρκειας μέσων και εξαιτίας των ειδικών ατμοσφαιρικών συνθηκών (φυσούσε δυνατός αέρας). 

Τον χώρο αυτό τον είχε αναδείξει, με μια σειρά πρωτοβουλιών, ο πρώην έπαρχος Φοινίκης Ζήσος Λούτσης, ενώ τον ερεύνησε ο φιλόλογος Δημήτρης Βαμβακάς. Σύμφωνα με τον κ. Βαμβακά, ο Πολύβιος χαρακτηρίζει τη Φοινίκη ως ένα από τα πιο πλούσια, τα πιο οχυρωμένα και τα πιο ισχυρά κέντρα της Ηπείρου. Είναι κτισμένη πάνω σε μια ράχη με υψόμετρο 290 μέτρα από τη θάλασσα. Απ’ εκεί βλέπει κανείς όλο τον κάμπο του Βούρκου μέχρι το Βουθρωτό. Τα τείχη μήκους 5000 μέτρων περιστοιχίζουν μια επιφάνεια των 57 εκταρίων. 

Η Φοινίκη ήταν πόλη με ακρόπολη, στην οποία αποκαλύφθηκαν μερικά κτήρια κοινωνικής χρήσεως όπως ναοί, το γυμνάσιο και τρεις δεξαμενές νερού του 4ου αιώνα π.Χ. 
Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα συγκρότημα κατοικιών με περιστύλιο και ποιοτική αρχιτεκτονική. Η πολεοδομική οργάνωση της πόλη στηρίζονταν σε αναβαθμίδες. 
Σε μια από τις αναβαθμίδες, βρέθηκε το αρχαίο θέατρο της Φοινίκης.  

Σ’ αυτό το χώρο οργανώνονταν παραστάσεις αλλά και συγκεντρώσεις των εκπροσώπων των φυλών της Ηπείρου, για να λάβουν αποφάσεις. Αυτό επιβεβαιώνεται από την  ανακάλυψη, στο θέατρο κεραμικών, ταυτοτήτων, που μαρτυρούν την παρουσία μελών άλλων πόλεων της Ηπείρου. Οι ταυτότητες αυτές είναι σε μορφή νομίσματος, κατασκευασμένες από χώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου