Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Μνήμες απόσχισης ξύπνησαν στο Κεμπέκ μετά την αιματηρή επίθεση στην ομιλία της νικήτριας των τοπικών εκλογών


Μόντρεαλ, Καναδάς

Με αίμα βάφτηκε η νίκη του Αυτονομιστικού Κόμματος του Κεμπέκ στις εκλογές που διεξήχθησαν την Τρίτη στην επαρχία του Καναδά, καθώς ένοπλη επίθεση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της επινίκιας ομιλίας της νεοεκλεγείσας πρωθυπουργού, Πολίν Μαρουά, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστεί άλλο ένα.
Ο δράστης, ένας 50χρονος άνδρας, συνελήφθη.

Άνδρες ασφαλείας έσπευσαν να απομακρύνουν την νέα πρωθυπουργό του Κεμπέκ από τη σκηνή του θεάτρου Metropolis, όπου εκφωνούσε την ομιλία της, την ώρα που ακούστηκαν οι πυροβολισμοί. Η ίδια επέστρεψε λίγο αργότερα για να ολοκληρώσει την ομιλία της.
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε στους δημοσιογράφους ότι ο δράστης έβαλε φωτιά στην πίσω πλευρά του κτιρίου.
Το περιστατικό είναι σπάνιο για τα δεδομένα του Καναδά όπου τα ποσοστά των επιθέσεων με όπλα είναι σχετικά χαμηλά και οι πολιτικοί συνήθως κυκλοφορούν χωρίς σωματοφύλακες.

Το τηλεοπτικό δίκτυο RDI μετέδωσε πλάνα που δείχνουν αστυνομικούς να συλλαμβάνουν έναν μεγαλόσωμο άνδρα με μια καραμπίνα ντυμένο στα μαύρα. Ο δράστης ακούγεται να φωνάζει στα γαλλικά την φράση «Οι Άγγλοι ξυπνάνε και θα αντεπιτεθούν».

Η Μαρουά ηγείται του Αυτονομιστικού Κόμματος του Κεμπέκ, το οποίο επιδιώκει την αυτονομία της γαλλόφωνης επαρχίας του Κεμπέκ και έχει δεσμευτεί να ενισχύσει την νομοθεσία που διασφαλίζει την κυριαρχία της γαλλικής γλώσσας, γεγονός που προβληματίζει ορισμένα μέλη της αγγλόφωνης κοινότητας.

Το κόμμα της κέρδισε οριακά στις εκλογές στο Κεμπέκ και θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, επιστρέφοντας έτσι στην εξουσία ύστερα από εννέα χρόνια στην αντιπολίτευση.

Πάντως, τα δημοψηφίσματα του 1980 και του 1995 απέτυχαν. Το 1980 το «όχι» στην απόσχιση του Κεμπέκ επικράτησε με 59,56%.
Αντίθετα, το 1995 το ποσοστό ήταν οριακό: υπέρ της απόσχισης ψήφισε το 49,42% και κατά το 50,58%. Σε αριθμούς ψήφων: 2.362.648 είχαν ψηφίσει όχι στην απόσχιση, ενώ 2.308.360 είχαν ψηφίσει υπέρ.

Όπως σημειώνει και ο ανταποκριτής του BBC στον Καναδά, οι διαθέσεις των «Κεμπεκουά» για ανεξαρτησία δεν είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες, ενώ και η ίδια η νέα πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνον εφόσον διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Ζαν Σαρέ παραδέχτηκε την ήττα του. «Αποδεχόμαστε και σεβόμαστε την επιλογή αυτή (των ψηφοφόρων)» είπε στους υποστηρικτές του και πρόσθεσε ότι κάλεσε την επικεφαλής του Αυτονομιστικού Κόμματος για να τη συγχαρεί για τη νίκη της.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου