Στις 10 Σεπτεμβρίου άνοιξαν οι πύλες για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Αλβανία.
Όπως αναφέρουν τα μαζικά μέσα ενημέρωσης είναι υψηλότερος ο αριθμός των μαθητών που θα καθίσουν στα θρανία όλων των βαθμίδων τη χρονιά αυτή, κι αυτό για το γεγονός διότι πάρα πολλοί αλβανοί, λόγω της οικονομικής κρίσης, που έχει πλήξει κυρίως την Ελλάδα, έχουν επιστρέψει οικογενειακώς.
Είναι σημαντικός και ο αριθμός των μαθητών ελληνικής καταγωγής που είναι εγγεγραμμένοι στους μαθητικούς καταλόγους τη σχολική αυτή χρονιά.
Όπως μας ενημέρωσαν στη Διεύθυνση Παιδείας του νομού Αγ. Σαράντα εφέτος ο αριθμός των μαθητών ελληνικής καταγωγής στα υπάρχοντα σχολεία είναι σε άνοδο. Σταθερός, μεν, είναι και σε αυτά του νομού Δελβίνου.
Στο εννιάχρονο σχολείο «Α. Σέμε» των Αγ. Σαράντα
Στο Εννιάχρονο σχολείο «Αντέμ Σέμε» βρίσκονται οι ελληνικές τάξεις της πόλης των Αγ. Σαράντα. Ελληνικές τάξεις που εφέτος διανύουν το 18ο έτος της ύπαρξης και της λειτουργίας τους στην μητρική, την ελληνική γλώσσα. Ελληνικές τάξεις που έχουν ανοίξει με μεγάλο αγώνα και κόπο, με διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες και αποχή μαθητών, δασκάλων και γονέων από τα μαθήματα. Για να δικαιωθούν και ν’ ανοίξουν συνάμα ελληνικές τάξεις στο Αργυρόκαστρο, το Δέλβινο, το Μετόχι, τη Μπίστρισσα, τα Εξαμίλια και το ΜΤΣ Δελβίνου.
127 μαθητές από την πρώτη και μέχρι την ένατη τάξη θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα φέτος στο σχολείο αυτό κι όπως μας διαβεβαίωσε η διευθύντρια του σχολείου ο αριθμός θ’ αυξηθεί. Είκοσι απ’ αυτούς κάθισαν στα θρανία για πρώτη φορά, με δασκάλα τη Βασιλική Ζαφειράτη.
Όπως ανάφερε ο επιθεωρητής του Υπουργείου Παιδείας για το Νότο, όπου εντάσσονται και τα ελληνικά σχολεία, Ζήσος Λούτσης, εφέτος τα πράγματα παρουσιάζονται καλύτερα. Έχουν εκδοθεί όλοι οι τίτλοι των βιβλίων και θ’ αρχίσει η διανομή. Αυτό, όμως, που δεν ειπώθηκε είναι αν έχουν καθαριστεί από τα σχολικά κείμενα των μαθητών ελληνικής καταγωγής οι σοβινιστικές απόψεις περί μεγάλης Αλβανίας και των ανιστόρητων τεκμηρίων που παραχαράζουν την ιστορία και δηλητηριάζουν τα δικά μας παιδιά ιδίως στα βιβλία της Ιστορίας και της Γεωγραφίας.
Στο επαγγελματικό σχολείο «Απόστολος Παύλος» του Μεσοποτάμου
165 μαθητές από τους τρεις νομούς: Αργυροκάστρου, Δελβίνου και Αγ. Σαράντα, θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα τη σχολική χρονιά 2012-13 στην επαγγελματική σχολή «Απόστολος Παύλος» του Μεσοποτάμου.
Βρεθήκαμε την πρώτη μέρα στη σχολή αυτή. Μαθητές, δάσκαλοι μα και γονείς γέμισαν το προαύλιο, να συναχτούν και να κάνουν την προσευχή τους και μετά να προχωρήσουν στις τάξεις όπου ο πρωτοπρεσβύτερος Παντελής Μήτρος έκαμε τον αγιασμό και ευλόγησε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Τρία είναι τα χαρακτηριστικά που ανεβάζουν το όνομα της σχολής:
Η Επαγγελματική Σχολή «Απόστολος Παύλος», τεσσάρων ειδικοτήτων: πληροφορικής, υδραυλικών, ηλεκτρολόγων και θερμοκλιματισμών, έγινε με την μέριμνα και την μεγάλη αγάπη του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Μακαριοτάτου Αναστασίου και η φοίτηση, μεταφορά των μαθητών, ενδυμασία τους, είναι όλα δωρεάν.
Δεύτερον φημίζεται για την υψηλή κατάρτιση των σπουδαστών, και εντάσσεται ως μία από τις καλύτερες σχολές σε όλη τη χώρα και τρίτον αυτοί που αποφοίτησαν έχουν ενταχθεί κάλλιστα στην παραγωγική δράση και σε μεγάλες ακόμα εταιρείες.
Στη Μέση Σχολή Γενικής Εκπαίδευσης «Τίμιος Σταυρός» του Αργυροκάστρου
Μαθητές και μαθήτριες της σχολής «Τίμιος Σταυρός» της Ιεράς Μητρόπολης Αργυροκάστρου, φέτος έχουν ένα λόγο παραπάνω να είναι χαρούμενοι. Μαζί με τη νέα σχολική χρονιά άνοιξε τις πύλες και το νέο σχολικό κτίριο, δίπλα στον Καθεδρικό Ναό της Νέας Μητροπόλεως, που οικοδομείται στην πόλη του Αργυροκάστρου.
Στην Μέση Σχολή Γενικής Εκπαίδευσης φοιτούν γύρω στους 150 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ένα προσωπικό αρκετά καταρτισμένο και που έχει επιλεγεί μετά από διαγωνισμό.
Ευχόμαστε σε όλους καλή χρονιά και επιτυχίες στα μαθήματα.
(από συνεργάτη μας στη Β. Ήπειρο, H φώτο είναι από μία από τις ελληνικές τάξεις στους Αγ. Σαράντα)
Σημείωση ΣΦΕΒΑ: Το γεγονός ότι λειτουργούν κάποιες ελληνικές τάξεις σε αλβανικά σχολεία είναι μεν θετικό, αλλά σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι η Αλβανία έχει σεβαστεί την νομική υποχρέωσή της να παρέχει ελληνικά σχολεία στην διεθνώς ανεγνωρισμένη Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
Το σχόλιο μας: Καλή χρονιά να ευχηθούμε και πάλι στους μαθητές, σε όποιο σχολείο κι αν φοιτούν αλλά για τον ρόλο των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων της Εκκλησίας ως προς τον Ελληνισμό, επιφυλασσόμαστε να αναφερθούμε σε άλλο άρθρο μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου