Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Η ομιλία του Προέδρου του Κόμματος των Ελλήνων Χρήστου Κίτσιου στην ημερίδα έγκρισης του Πλαισίου Αιτημάτων


236Το « Πλαίσιο των Αιτημάτων», το οποίο αμέσως μετά την σημερινή έγκριση στο Εθνικό Συμβούλιο θα υποβληθεί επίσημα στην αλβανική πολιτεία, αποτελεί για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα την πιο σοβαρή προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα από το 1993. Τότε  την προσπάθεια αυτή την έκανε η Ομόνοια, τώρα την κάνει το Κόμμα των Ελλήνων, που είναι η συνέχεια της Ομόνοιας.

Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί προσκεκλημένοι, μέλη και φίλοι του εθνικού συμβουλίου του κόμματος των Ελλήνων!
Επανερχόμαστε στο «Πλαίσιο Αιτημάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας», για την  ολοκλήρωσή και την έγκριση του, και τώρα μέσα στο καύσωνα του Αυγούστου,  γιατί πιστεύουμε εμείς ως Κόμμα των Ελλήνων, ως σοβαροί και υπεύθυνοι άνθρωποι, ότι:
  • έχουμε ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο,

  • χρειαζόμαστε θεσμούς και μηχανισμούς που εξασφαλίζουν  την εφαρμογή στην πράξη των δικαιωμάτων μας,

  • και για να πετύχουμε αυτά είναι απαραίτητη  η συμμετοχή μας  στα κέντρα όπου λαμβάνονται αποφάσεις.
Με συνεχή αγώνα, στη χώρα που ζούμε, να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες και εγγυήσεις ώστε η Εθνική Ελληνική Μειονότητα να απολαμβάνει τις ελευθερίες και τα δικαιώματά της όπως ορίζουν οι σχετικές διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις για τις μειονότητες.
Το « Πλαίσιο των Αιτημάτων», το οποίο αμέσως μετά την σημερινή έγκριση στο Εθνικό Συμβούλιο θα υποβληθεί επίσημα στην αλβανική πολιτεία, αποτελεί για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα την πιο σοβαρή προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα από το 1993. Τότε  την προσπάθεια αυτή την έκανε η Ομόνοια, τώρα την κάνει το Κόμμα των Ελλήνων, που είναι η συνέχεια της Ομόνοιας.
Η προχειρότητα στην άσκηση της πολιτικής εκ μέρους της ηγεσίας της Ομόνοιας, η μονομερή στάση των εκπροσώπων του εθνικού κέντρου,  απέδειξαν ότι με τους χειρισμούς τους άφησαν  τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό εγκαταλειμμένο και απροστάτευτο, ανοχύρωτο μπροστά στις απειλές και τους κινδύνους  για την ταυτότητά του, την περιουσία του, την παιδεία του, τον πολιτισμό του, το μέλλον του.
Μετά από περίπου 20 χρόνια στην πολιτική σκηνή του τόπου μας ήρθε το Κόμμα των Ελλήνων  ΕΕΜΜ-MEGA, να δώσει ιδιαίτερη σημασία στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων και να επισημαίνει διαρκώς στο κράτος την υποχρέωση του για:
  • την κατοχύρωση του αυτοπροσδιορισμού της εθνικής ταυτότητας και την προβολή των διακριτικών γνωρισμάτων της.

  • την ποσοστιαία συμμετοχή των Ελλήνων στη νομοθετική, δικαστική και εκτελεστική εξουσία της χώρας και κυρίως στα κέντρα αποφάσεων.

  • την  επιστροφή και  νομική κατοχύρωση  των ιδιοκτησιών.

  • την αναγνώριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την αξιοποίηση της από την ίδια τη μειονότητα.

  • την αναβάθμιση της Ελληνικής Παιδείας στα επίπεδα της παιδείας του εθνικού κέντρου.

  • την αυτονόμηση της τοπικής εξουσίας και την αύξηση των αρμοδιοτήτων της.

  • την καθιέρωση της Ελληνικής Γλώσσας ως δεύτερης επίσημης γλώσσας στο χώρο που η μειονότητα αποτελεί πλειοψηφία είτε έχει σημαντική παρουσία.

  • τη συγκρότηση μηχανισμών προστασίας της ζωής  και της περιουσίας των Ελλήνων στον τόπο τους.

  • τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης μέσα από τη δημιουργία ελεύθερης οικονομικής ζώνης στον χώρο μας.
Η πολιτική κατάσταση της χώρας και κυρίως η στρατηγική των μεγάλων και μικρών κομμάτων στην Αλβανία δεν εμπνέουν  καθόλου αισιοδοξία στους έλληνες ό,τι κάποια στιγμή θα αναληφθούν πρωτοβουλίες επίλυσης των διαχρονικών προβλημάτων τους. Και το Κόμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και η οργάνωση της Ομόνοιας από την  άλλη που είχαν μέχρι στιγμής την αποκλειστικότητα εκπροσώπησης δεν απεγκλωβίστηκαν  από το ρεφραίν, που ακούμε όλα αυτά τα χρόνια ότι:  φταίνε οι άλλοι ενώ εμείς κάναμε το πατριωτικό μας καθήκον.
Διαπιστώνουμε  ότι η λεγόμενη ηγεσία του ΚΕΑΔ – ΟΜΟΝΟΙΑ  αρίστευσε στη ρητορική και μόνο, γιατί  αυτή τους διασφάλιζε την  παραμονή στην εξουσία. Εντωμεταξύ τα προβλήματα  συσσωρεύονταν, διογκώνονταν τόσο που σήμερα έγιναν ασήκωτα.
Ξέρετε ότι ούτε στην αλβανική κυβέρνηση, ούτε στην αλβανική βουλή, ούτε στους διεθνείς οργανισμούς δεν έχει υποβληθεί κανένα γραπτό αίτημα, καμία πρόταση νόμου που να απαιτεί την εφαρμογή των δικαιωμάτων μας; Ξέρετε ότι και το Υπόμνημα της Ομόνοιας του 1993, δεν αναφέρθηκε ποτέ  απ’ αυτή την ηγεσία ούτε στις απλές συσκέψεις της οργάνωσης; Το ίδιο πράττει και με την πρότασή μας, την οποία αγνοεί και περιφρονεί . Υπονομεύει  με ιδιαίτερη αφοσίωση κάθε θετική προσπάθεια που εξυπηρετεί την άμεση λύση των προβλημάτων, ενώ θα έπρεπε να ήταν στην πρωτοπορία του οργανωμένου και συντονισμένου αγώνα .

Εμείς όμως θεωρούμε υποχρέωσή μας το στιγματισμό της στείρας και επικίνδυνης πολιτικής που ακολουθεί η ηγεσία της Ομόνοιας υπό την επίβλεψη του αρχηγού του ΚΕΑΔ και την ευλογία του Εθνικού Κέντρου οδηγώντας τον Ελληνισμό σε περιπέτειες, όπως η πρόσφατη με το θέμα της απογραφής. Θεωρεί κάποιος από μας αξιόπιστη και σοβαρή αυτή την ενέργεια που γίνεται μετά εορτής; Ποιο θα είναι το όφελος της από-καταγραφής που ισχυρίζονται οι κύριοι;  Ποιος ευρωπαϊκός θεσμός θα τους  πάρει στα σοβαρά όταν οι ίδιοι κάλεσαν αδικαιολόγητα τους ΄Ελληνες να απέχουν  από την επίσημη απογραφή που η ίδια η Ευρώπη χρηματοδότησε; Ποιος από μας θα πρέπει να τους εμπιστευτεί όταν αυθαίρετα, χωρίς να τους ρωτήσουν, αγνόησαν το δικαίωμα των Ελλήνων στις μη αναγνωρισμένες περιοχές όπως στην Κορυτσά, στη Χιμάρα, στη Νάρτα της Αυλώνας, και σε αρκετές πόλεις της χώρας, να εκφράσουν επίσημα την εθνική καταγωγή τους;  Η πολιτική και δράση αυτή αποπροσανατολίζει τον αγώνα μας και διευκολύνει την προσπάθεια ορισμένων κύκλων να περιορίζουν τα δικαιώματά μας.
Εμείς δε συμφωνούμε μ’ αυτή την πολιτική. Προτείνουμε στους ΄Ελληνες να συμμετέχουν σε έναν σοβαρό αγώνα προώθησης των αιτημάτων, όπως αυτό με το πλαίσιο. Αν στους κρατικούς φορείς δεν υπάρχει κανένα αίτημα, κανένα παράπονο, κανένα επιχείρημα τότε δεν πρόκειται κανείς να ενοχληθεί και να ασχοληθεί για τη λύση του.
Πέρασαν τόσες και τόσες ευκαιρίες όπου ο Ελληνισμός μπορούσε να είχε σοβαρό λόγο αντίδρασης, όπως η καθαίρεση της εθνικότητας,  ο περιορισμός του αυτοπροσδιορισμού με την ψήφιση ειδικού νόμου που ενέπνευσαν ανθελληνικοί κύκλοι. Συζητείται ο εκλογικός νόμος και ο αρχηγός του ΚΕΑΔ δεν προτείνει τον προκαθορισμό των εδρών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, αλλά τη διασφάλιση της δικής του εκλογής στη Βουλή. Υφαρπάζονται περιουσίες στα χωριά μας με πλαστά χαρτιά και οι κύριοι δεν στηρίζουν ούτε καν τους «εκλεκτούς» τους Έπαρχους.
Θεωρούμε ότι η Εθνική Ελληνική Μειονότητα θα πρέπει να επανεξετάσει τις σχέσεις της με το κράτος, να διεκδικήσει σοβαρά και δυναμικά τα δικαιώματα της, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το εθνικό κέντρο και να καταλήξει στην ευνοϊκότερη πολιτική της εκπροσώπηση. Είναι αδιανόητο, τόσα χρόνια να στηρίζει την ίδια εκδοχή, ενώ δεν υπήρχε καμία  απόδοση στην επίλυση των θεμάτων της, ενώ βλέπει ότι κάθε μέρα και περισσότερο χάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια της.
Το Κόμμα των Ελλήνων είναι εδώ. Δίπλα στους ΄Ελληνες, στα προβλήματά τους. 
Η μόνη φιλοδοξία του είναι να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους και δεν μπορεί να σιωπήσει μπροστά στα παράξενα και τα παράλογα της τοπικής αυτοδιοίκησης, που τρομοκρατούν  και διαχωρίζουν τους ΄Ελληνες, που αποφασίζουν εις βάρος τους χωρίς να τους υπολογίσουν, που πουλάν τις περιουσίες τους σε ξένους με το μόνο στόχο να θησαυρίσουν.
Θέλω να τονίσω από ετούτο το βήμα, πως οι διπλωματικές αρχές του εθνικού κορμού να είναι πιο προσεχτικές με τις αναφορές και τις πράξεις τους. Θεωρώ αδιανόητη την στάση του έλληνα πρέσβη στα Τίρανα, να επιμένει να μην συναντήσει τους εκπροσώπους του εθνικού ελληνικού φορέα. Τι είναι ο κύριος πρέσβης που διαχωρίζει χωρίς λόγο τους Έλληνες; Πως μπορεί να στείλει σωστή αναφορά στο ΥΠΕΞ, όταν δεν παρουσιάζει την πραγματική κατάσταση στους προϊστάμενους του; Πώς να ερμηνευτεί η ικανοποίηση του που κατόρθωσε να γεμίσει την αίθουσα για το συνέδριο φιέστα του ΚΕΑΔ δηλώνοντας πως κερδίσαμε το στόχο; Ίσως κύριε πρέσβη να κέρδισες το στόχο να γεμίσεις μια αίθουσα αλλά σας διαβεβαιώνω πως χάσατε την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία.        
Το Πλαίσιο των Αιτημάτων που εμείς παρουσιάζουμε, είναι πλαίσιο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και θα πρέπει να υπάρχει μαζική υποστήριξη στην προώθησή του. Το Κόμμα των Ελλήνων θα πρωτοστατήσει σ΄αυτή την προσπάθεια αλλά δεν αποκλείει τη συμμετοχή κανενός φορέα ή ατόμου να συμμετέχει ενεργά σ’ αυτή την προσπάθεια, και απευθύνουμε έκλυση προς όλους για κοινό αγώνα,  γιατί στην ουσία η υλοποίηση του ξεπερνάει την πολιτική σκοπιμότητα.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου