Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Σταθερά αρνητικό το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας στην λύση του θέματος των θαλασσίων συνόρων με την Ελλάδα

"Δεν θα αναγνωρίσουμε συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα που δεν θα σεβαστεί την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου" δήλωσε ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας Εντι Ράμα.

Ο 'Εντι Ράμα τόνισε ακόμη ότι "οι Σοσιαλιστές, μόλις έρθουν στην εξουσία, θα δημιουργήσουν σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα, με βάση την αμοιβαιότητα".

Το θέμα της συμφωνίας επανήλθε στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, μετά τις κατηγορίες ορισμένων εθνικιστικών κομμάτων ότι η κυβέρνηση άρχισε μυστική επαναδιαπραγμάτευση με την Αθήνα.

Οι εφημερίδες τον Τιράνων δημοσίευαν την είδηση της συνάντησης μεταξύ του πρέσβη της Αλβανίας στην Αθήνα Ντασνόρ Ντερβίσι και του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου για το θέμα αυτό.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα χαρακτήρισε ψευδή τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης για την έναρξη της επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας.

"Δεν υπάρχει καμία επαναδιαπραγμάτευση. Αυτές είναι ειδήσεις του Αυγούστου, για να καλύψετε τα κενά πληροφόρησης λόγω της έλλειψης ειδήσεων» δήλωσε ο κ. Μπερίσα.

Περίπου έναν χρόνο πριν, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας απέρριψε τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα που υπεγράφη μεταξύ Τιράνων και Αθήνας, θεωρώντας την αντισυνταγματική.

Της απόφασης αυτής προηγήθηκε θύελλα αντιδράσεων από εθνικιστικούς κύκλους, αλλά και από τη Σοσιαλιστική αντιπολίτευση, που κατηγόρησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπερίσα για πώληση των χωρικών υδάτων στην Ελλάδα.
Παράλληλα το αλβανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα – PS, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας,  Μπουγιάρ Νισάνι,  εξέφρασε τη δυσπιστία του για πολιτικές λύσεις που δίδονται από την κυβέρνηση σε μια σειρά θεμάτων  της αλβανικής κοινωνίας επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στη συζήτηση που γίνεται για μια νέα συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα της χώρας με την Ελλάδα.


Οι σοσιαλιστές υπενθυμίζουν ότι αν θα επικυρώσει μια νέα συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα, μια συμφωνία που θα επηρεάζονται αρνητικά τα συμφέροντα της Αλβανίας, θα είναι εξίσου ένοχος με την κυβέρνηση.

Στην επιστολή αφού κατακρίνουν τις επιλογές της κυβέρνησης Μπερίσα τόσο στο δικαστικό σώμα όσο και στην αλλαγή της ηγεσίας των μυστικών υπηρεσιών τονίζουν προς τον Νισάνι ότι ο πρόεδρος της χώρας οφείλει να σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας, να εγγυάται τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και την εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας και εν προκειμένω σε σχέση με την Ελλάδα, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.


Με πληροφορίες από 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr και  
Βαλκανικό Περισκόπιο  "Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος"
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου