Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Στα προβλήματα του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου αναφέρθηκε ο Βουλευτής ΝΔ Κ. Γκιουλέκας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής - το σχόλιο μας


Κατά την συνεδρίαση της Τρίτης, 18 Σεπτεμβρίου 2012, της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, στην οποία ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ενημέρωσε τα μέλη της για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας υπό το πρίσμα των τελευταίων διεθνών εξελίξεων, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας έθεσε μια σειρά θεμάτων που αφορούν στον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό - πολλά από τα οποία αποτελούν συναρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών με άλλα Υπουργεία.

Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα εκπαίδευσης, τα οποία αντιμετωπίζουν οι Έλληνες που ζουν στην Βόρειο Ήπειρο, όπου κάποια σχολεία απειλούνται με κλείσιμο. Ακόμη, επανέφερε το ζήτημα της διακοπής της οικονομικής συμπαράστασης στους γέροντες και τις γερόντισσες της Βορείου Ηπείρου, εξαιτίας της οποίας πολλοί αναγκάζονται να φύγουν προς την Ελλάδα εγκαταλείποντας τις πατρογονικές εστίες τους.

Ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της αρωγής προς τους βορειοηπειρώτες που επιστρέφουν στην γενέτειρά τους προκειμένου να ξεκινήσουν μια δραστηριότητα. Και, μιλώντας για ένα άλλο ζήτημα που ταλαιπωρεί το βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την χορήγηση της ελληνικής ταυτότητας στους Βορειοηπειρώτες.

Στη συνέχεια ο βουλευτής Θεσσαλονίκης έθεσε μια σειρά θεμάτων, που δεν επιφέρουν, όπως είπε, οικονομικό κόστος για την ελληνική πολιτεία, όπως το ζήτημα της λειτουργίας του στρατιωτικού νεκροταφείου, που είναι έτοιμο στην περιοχή της Κλεισούρας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για ένα άλλο «νεκροταφείο» - έναν αγρό στην ίδια περιοχή της Κλεισούρας- όπου είναι θαμμένοι εκατοντάδες πεσόντες Έλληνες μαχητές του 1940-‘41 και στον οποίο δεν υπάρχει ούτε υποτυπώδης περίφραξη, εκτός από έναν απλό σταυρό, με αποτέλεσμα αγρότες της περιοχής με γεωργικά μηχανήματα και ζώα να τον διαπερνούν και να τον καταπατούν.

«Πρόκειται για έναν ιερό χώρο για τους Έλληνες», είπε ο βουλευτής, «για τον οποίο πρέπει να ενδιαφερθεί άμεσα και να τον διαφυλάξει η Ελλάδα, σε συνεργασία με τις αλβανικές αρχές. Αποτελεί το ελάχιστο χρέος μας προς τους πεσόντες ήρωες του Έπους του 1940-‘41» επισήμανε ο Κ.Γκιουλέκας σημειώνοντας ότι παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας, με την πρωτοφανή κρίση από την οποία διερχόμαστε, αυτές οι ενέργειες, όπως η εκτέλεση του χρέους μας, παραμένουν διαχρονικές, αναγκαίες και δεν επηρεάζονται από τις εποχές και τις περιόδους.

Τέλος, ο βουλευτής έθεσε και το θέμα της πλήρους εγκατάλειψης των αρχοντικών των εθνικών ευεργετών Ευάγγελου και Κωνσταντίνου Ζάππα, που βρίσκονται στο χωριό Λάμποβο της Βορείου Ηπείρου. Τα αρχοντικά αυτά είναι πλήρως εγκαταλελειμμένα, εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, χωρίς στέγες και καταρρέουν. 
«Είναι ντροπή για την μνήμη των ανθρώπων αυτών», σημείωσε ο Κ.Γκιουλέκας, «οι οποίοι ανάμεσα στις άλλες μεγάλες ευεργεσίες τους, ευεργέτησαν την Ελλάδα και με την ανέγερση του Ζαππείου Μεγάρου όπου, μεταξύ άλλων, υπεγράφησαν σημαντικές συνθήκες για την πορεία της νεότερης Ελλάδας, όπως η Συνθήκη ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να αφήνει σήμερα η επίσημη πολιτεία να καταρρέουν τα σπίτια τους στην γενέτειρά τους.
Οφείλουμε να δραστηριοποιηθούμε όλοι, έστω και με ελάχιστα μέσα, σε συνεργασία με τις αλβανικές αρχές, ώστε να διασωθούν αυτά τα ιστορικά μνημεία, απ' όπου ξεκίνησαν οι εθνικοί μας ευεργέτες», τόνισε ο βουλευτής.

Και κατέληξε:
«Είναι αλήθεια ότι η προσοχή όλων αυτή την εποχή είναι στραμμένη στα τεράστια προβλήματα που προκαλεί η οικονομική κρίση, στα μέτρα που έρχονται. Υπάρχουν θέματα, όμως, τα  εθνικά μας θέματα, όπως το βορειοηπειρωτικό, τα οποία ζητούν συνεχή εγρήγορση και επαγρύπνηση.
Και δεν έχουμε την πολυτέλεια ως λαός και ως κράτος να περιμένουμε άλλες, ήρεμες, περιόδους για να ασχοληθούμε μαζί τους. Είναι θέματα που πρέπει να τα παρακολουθούμε στενά και με αμείωτο ενδιαφέρον, γιατί κάποιοι θεωρούν ότι σ' αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο ίσως η Ελλάδα να μην είναι σε θέση να προασπίσει αποτελεσματικά τα δίκαια της.
Κάτι τέτοιο οφείλουμε συνεχώς να το διαψεύδουμε».

Από το Γραφείο Τύπου

Τελευταία Ενημέρωση (Τετάρτη, 26 Σεπτέμβριος 2012 08:43)Το σχόλιο μας: Είναι γνωστό ότι ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιούλεκας συνεργαζόταν επί σειρά ετών με την ΣΦΕΒΑ, ενώ το ενδιαφέρον του για τη Βόρειο Ήπειρο παραμένει αμείωτο και θέλουμε να πιστεύουμε ειλικρινές. 
Όμως από το θέση του Βουλευτή είναι μάλλον η πρώτη φορά που αναφέρεται τόσο αναλυτικά σε θέματα που αφορούν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, σε εποχή που το κόμμα του βρίσκεται στην κυβέρνηση και όχι στην αντιπολίτευση. Θα λέγαμε ότι όσα δεν είπε στα οκτώ και πλέον χρόνια που είναι Βουλευτής τα είπε μαζεμένα σε μία μέρα.
Φυσικά και είναι αξιέπαινο αυτό που έκανε, αλλά φαίνεται ότι η είσοδος στην Βουλή των Ελλήνων κάποιων "ακραίων" που θέτουν το Βορειοηπειρωτικό σε καθημερινή βάση στην επικαιρότητα, κινητοποίησε γενικότερα την κυβερνητική δεξιά, ως προς το εθνικό μας ζήτημα.
Βέβαια από αναφορές χορτάσαμε. Καιρός τώρα που το κόμμα του κου Γκιουλέκα είναι στην κυβέρνηση να δούμε πλέον και πράξεις.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου