Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Βόρειος Ήπειρος, τα σκοτεινά σημεία της Ιστορίας - Επίλογος


του Έλβις Παπανικόλα
(ενός νέου Βορειοηπειρώτη απ’ τις Δρυμάδες της Χιμάρας)

Όσο για την περίοδο που στην Ευρώπη μεσουρανούσε το Γ’ Ράιχ  του Αδόλφου Χίτλερ το παράδοξο είναι πως η Αλβανία πολέμησε υπέρ του φασιστικού άξονα Γερμανίας - Ιταλίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο διαπράττοντας και πάλι εγκλήματα κατά των Βορειοηπειρωτών. 
Το επιχείρημα δεν πολλών Αλβανικών Εθνικιστικών κύκλων για Τσαμουριά και τις περιοχές μέχρι την Πρέβεζα και την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας δείχνει την μεγάλη σύγχυση που έφερε στην χώρα αυτή το καθεστώς Χότζα, οι ξενοφοβικές τάσεις και η κρίση ταυτότητας όσον αφορά την Ιστορική προέλευση τους στον συγκεκριμένο χώρο. 
Ο Ελληνικός στρατός έδιωξε όντως βίαια Αλβανούς από τις περιοχές αυτές στις οποίες επί εποχή Τουρκοκρατίας ήταν πληροφοριοδότες των Τούρκων και σύμμαχοι τους σε στρατιωτικό επίπεδο και όχι μόνο, τι πιο λογικό επομένως στην ανάκτηση των εδαφών ενός κράτους να διώχνει όσους το υπονομεύουν. 
Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι πως ακόμα και ο Εθνικός ήρωας της γειτονικής χώρας είναι ο Ηπειρώτης Γεώργιος Καστριώτης από την Καστοριά,ο Ηπειρώτης Πρίγκιπας που ανάγκασε ακόμα και τον Σουλτάνο Οθωμανό που τον είχε αρπάξει από παιδί (παιδομάζωμα) να του δώσει τον τίτλο  "Ισκεντερ μπεη"  δηλαδή Μέγας Αλέξανδρος στα Τούρκικα  λόγω  της ανδρείας και της καταγωγής του. Ο Καστριώτης θα πάρει έπειτα την πορφυρή σημαία και έχοντας τον δικέφαλο αετό του Βυζαντίου ως έμβλημα θα εξεγερθεί εναντίων των Τούρκων για την απελευθέρωση της Ηπείρου. Την εποχή εκείνη άλλωστε οι Αλβανοί ήταν ένα με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και ουδέποτε δεν είχαν εξεγερθεί αφού ταυτίζονταν θρησκευτικά, μάλιστα πολλοί Οθωμανοί είχαν μεταφερθεί στην Κεντρική και Βόρεια Αλβανία. 
Άλλος ένας μύθος λοιπόν από τους πολλούς και της Γκεμπελικής προπαγάνδας η οποία χρησιμοποιείται με Εθνικιστικούς σκοπούς για να δώσει σε έναν λαό υπόσταση και σκοπούς όταν η ιστορία του και η ταυτότητά του είναι υπό κλονισμό και αμφισβήτηση. Δυστυχώς θύμα των παραπάνω έχει υπάρξει ο βασανισμένος λαός της Βορείου Ηπείρου που δέχθηκε διώξεις και υπέμεινε μαρτύρια μόνο και μόνο για την Ελληνικότητα του αίματός του, την πίστη του στην Ορθοδοξία και την Ελληνική ψυχή που τον διακατέχει, αυτήν την ατόφια πάστα από την οποία είναι φτιαγμένος και σφυρηλατημένος ανά τους αιώνες. Τραντέλληνες λένε πολλοί τους Βορειοηπειρώτες, δηλαδή Τριάντα φορές Έλληνες για όσα έχουν υπομείνει αλλά και για το ότι είναι τα πρώτα Ελληνικά φύλλα από την αρχαιότητα.  
Για όλα αυτά λοιπόν κατά καιρούς έχουν δοθεί στους Διεθνής Οργανισμούς Αμνηστίας εκθέσεις για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τα οποία έχει δεχτεί η Βόρειος Ήπειρος, δεν είναι παράλογο να μιλήσουμε και για προσπάθεια γενοκτονίας αφού σύγχρονοι ιστορικοί αναφέρουν  πως όσα έχουν διαδραματιστεί στον χώρο αυτό παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρώπινες ελευθερίες τις οποίες υποχρεούνται να τηρούνται απέναντι στην Ελληνική μειονότητα. 
Πολλές εκθέσεις και χιλιάδες υπογραφές έχουν φτάσει ακόμα και στα γραφεία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης με τους υπεύθυνους όμως ως τώρα να μην δίνουν την απαιτούμενη προσοχή. Ακόμα και τώρα γίνονται επιθέσεις μίσους και Εθνικιστικού χαρακτήρα εναντίων των Βορειοηπειρωτών με αποκορύφωμα τη άγρια ρατσιστική δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στην πόλη της Χιμάρας το 2010. 
Με όσα συμβαίνουν σήμερα λοιπόν και με την όπως φαίνεται οριστική Ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου γίνεται αντιληπτό πως το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας που κατοχυρώνει την  πλήρη πολιτική, νομική και διοικητική Ανεξαρτησία στην Βόρειο Ήπειρο με ελευθερίες είναι ένα μείζον θέμα.Το Πρωτόκολλο έχει υπογραφεί μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων, της Αλβανίας και της Ελλάδας και είναι σε ισχύ μόνο στα χαρτιά. 
Οι Βορειοηπειρώτες είναι Ευρωπαίοι πολίτες πλέον με την Ελληνική ιθαγένεια που χιλιάδες έχουν πάρει και που πολλοί θα πάρουν και αδίκως δεν έχουν πάρει ακόμα λόγω της Ελληνικής γραφειοκρατίας. Οι διεθνείς φορείς πρέπει να δείξουν άμεση ευαισθησία για να μην παρατηρηθούν ξανά περιστατικά όπως νοθείες στις τοπικές εκλογές, εκβιασμοί από αστυνομικούς και τραμπούκους με αυτόματα όπλα που απειλούν και τρομοκρατούν  τους Βορειοηπειρώτες. 
Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνά η Ελλάδα κάποιοι θα βρουν ευκαιρία σε Εθνικά θέματα να δημιουργήσουν εντυπώσεις και εντάσεις, όπως έγινε πρόσφατα στα χωρικά ύδατα της Κέρκυρας. Οι Βορειοηπειρώτες πρέπει να είναι έτοιμοι για να διεκδικήσουν δυναμικά όσα τους αναλογούν. Οι αδικίες εξάλλου όπως είδαμε παραπάνω είναι αναρίθμητες  και πόσες ακόμα θα μπορούσαν να  γραφτούν π.χ για τις περιουσίες  και τα εδάφη που παράνομα κλέβουν στα χωριά της Βορείου Ηπείρου. 
Αν λοιπόν η Αλβανία ζητήσει την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταλάβει πως πρώτα πρέπει να τηρήσει τις Συνθήκες του παρελθόντος που έχει υπογράψει(Πρωτόκολλο Κέρκυρας) αφού όπως φαίνεται δεν μπορεί να εγγυηθεί την αρμονική συνύπαρξη των πολιτών της με την Ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου.
Να είναι έτοιμοι οι Βορειοηπειρώτες να πιέσουν ακόμα περισσότερο την Ελλάδα ώστε σε μια τέτοια περίπτωση να ασκήσει βέτο και επιτέλους να παλέψει για τα αυτονόητα δικαιώματα των πολιτών της. Ειδάλλως  όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις να τεθεί δημοψήφισμα στους κατοίκους όλων των χωριών της Βορείου Ηπείρου με το τι οι ίδιοι επιθυμούν να γίνει, απλά και δημοκρατικά όλα αυτά εφόσον μιλάμε για μια χώρα που θέλει να έχει Ευρωπαϊκές βλέψεις. 
Οι Βορειοηπειρώτες της διασποράς από την Αμερική, την Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία ως την Αυστραλία και όπου υπάρχει Ελληνική ψυχή θα πρέπει να βοηθήσουν με κάθε μέσο και ιδιαίτερο μέσω της διπλωματίας για να θωρακιστεί η βιωσιμότητα και η επιβίωση του τόπου μας. Τα χρόνια που έρχονται είναι δύσκολα και ίσως δούμε αλλαγές που κανείς δεν φαντάζεται, μιλάω φυσικά για όλη την ανθρωπότητα, ας είμαστε έτοιμοι για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων. Ας αφήσουμε μακριά τις έριδες και τις μικροψυχίες, δεν χωρούν και δεν βοηθούν ποτέ όταν υπάρχει ένας κοινός στόχος και στόχος τώρα πρέπει να είναι η διαφύλαξη της Βορείου Ηπείρου πολιτιστικά, εδαφικά και πολιτικά. 
Οι καιροί είναι επικίνδυνοι και πίσω από κυβερνήσεις κρύβονται συχνά μακρύτερα χέρια, πράκτορες χωρών, μαφίες εγκλήματος, διεφθαρμένοι επιχειρηματίες και πολιτικοί μαριονέτες. Επαγρύπνηση λοιπόν για να μην ξαναζήσουμε ατυχή γεγονότα όπως στο παρελθόν. 
Το άρθρο ήταν μεγάλο, ελπίζω να μην κούρασα παρά να προβλημάτισα και να έδωσα τροφή για σκέψη. Πιστεύω ακράδαντα πως ενωμένοι και έχοντας συναίσθηση της ευθύνης που βαραίνει τον καθένα ξεχωριστά θα τα βγάλουμε πέρα και πάλι, όπως έχουμε μάθει να κάνουμε πάντα. Κλείνω με μια φράση του μεγάλου μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού που πιστεύω μας εκφράζει και πρέπει να την θυμόμαστε για την συνέχεια όσον αφορά τους πολιτικούς
«Δυστυχισμένε μου λαέ καλέ και αγαπημένε. Πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου