Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Βορειοηπειρώτες διαβάστε, συγκρίνετε και πάρτε παράδειγμα - Βαρκελώνη 11 Ιουλίου 2010

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Καταλανοί διαδήλωσαν στους δρόμους της Βαρκελώνης, διεκδικώντας μεγαλύτερη αυτονομία για την περιοχή και διαμαρτυρόμενοι για την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που απαγορεύει την αναγνώριση καταλανικού έθνους.

Τα ισπανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών στους κεντρικούς δρόμους της Βαρκελώνης, που κρατούσαν σημαίες, και πανό σε κόκκινα και κίτρινα χρώματα, στα οποία αναγραφόταν το σύνθημα: «Είμαστε έθνος».

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου
την Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία το Σύνταγμα της χώρας αναγνωρίζει μόνο ένα έθνος, το Ισπανικό. Επίσης, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι η καταλανική γλώσσα δεν θα πρέπει να έχει προβάδισμα έναντι της ισπανικής γλώσσας.

Η απόφαση του Δικαστηρίου εκδόθηκε μετά από τέσσερα χρόνια δικαστικού αγώνα, κι αφού οι Καταλανοί έχουν εγκρίνει το βαθμό αυτονομίας της περιοχής τους σε δημοψήφισμα που διενεργήθηκε το 2006. Βάσει του δημοψηφίσματος, το τοπικό κοινοβούλιο ανέλαβε αυξημένες αρμοδιότητες σχετικά με θέματα φορολογίας και δικαιοσύνης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου