Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ EUGEN WOLLFARTH

137 Κύριε επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΟΑΣΕ στην Αλβανία,

Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες που στην Αλβανία εντείνονται οι προσπάθειες να δοθεί ευρωπαϊκός προσανατολισμός στις ελευθερίες του ανθρώπου και των μειονοτήτων, η Εθνική Ελληνική Μειονότητα συνδράμει ενεργά ώστε αυτό το εγχείρημα να πετύχει και υποστηρίζει ανεπιφύλακτα κάθε πρωτοβουλία της αλβανικής πολιτικής προς αυτή την κατεύθυνση.

Θεωρεί σημαντικά βήματα: την προσαρμογή του Συντάγματος της χώρας στα ευρωπαϊκά δεδομένα με την ένταξη του άρθρου 20 για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, την επικύρωση της «Σύμβασης Πλαισίου για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων»  που υπερέχει των εσωτερικών νόμων καθώς και τις μεμονωμένες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση μερικών άρθρων σε ορισμένους νόμους.
Αλλά, η Εθνική Ελληνική Μειονότητα εκφράζει διαρκώς τις επιφυλάξεις της για τη διστακτικότητα του κράτους να ορίσει ένα πλήρες νομικό πλαίσιο για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και τη δημιουργία μηχανισμών και συνθηκών εφαρμογής τους στην πράξη.

Συχνά  το κράτος  υποχωρεί μπροστά στις εσωτερικές πιέσεις εθνικιστικών κύκλων ή εκβιασμών μεμονωμένων πολιτικών δυνάμεων στη χώρα αφήνοντας περιθώρια παραβίασης του Συντάγματος και υπεκφυγής στην εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης Πλαισίου με αποκορύφωμα και την κατάργηση του ιστού της ταυτότητας του μειονοτικού όπως η καθαίρεση της «εθνικότητας» από τα ληξιαρχικά βιβλία και έγγραφα.

Η κατάργηση της εθνικότητας και  η απαγόρευση του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού στη διαδικασία απογραφής πληθυσμού αποτελούν για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα βαρύ πλήγμα που στοχεύει την αποποίηση του ιστού της ύπαρξής της και  αποδεικνύει ότι στην Αλβανία δεν υπάρχει σεβασμός και ειλικρίνεια στην εφαρμογή των δικαιωμάτων που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις.

Το Κόμμα « Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» ΕΕΜΜ, που ιδρύθηκε το έτος 2010 με αποκλειστικό πρόγραμμα για την προστασία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, μετά από βελτίωση στο νόμο «Περί κομμάτων» του έτους 2000, διαπιστώνει ότι οι σχέσεις κράτους-ΕΕΜ είναι ασταθείς, η αμοιβαία εμπιστοσύνη έχει κλονιστεί σοβαρά και για την αποκατάστασή τους χρειάζεται ιδιαίτερη αφοσίωση των δύο πλευρών. 


Τη στιγμή που μίας μειονότητας της αφαιρείται ο ιστός της, είναι ανούσιο να συζητάμε για δικαιώματα στην παιδεία, για συμμετοχή στο δημόσιο βίο, για πολιτισμό, ήθη και έθιμα, για ιδιοκτησίες, για ασφάλεια και κυρίως για προστασία και ανάπτυξη δικαιωμάτων.
Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός που το κράτος προβάλλει προς τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων μειονοτήτων διαφορετική εικόνα απ’ εκείνη που υπάρχει στην πραγματικότητα για να αποκτήσει το διαβατήριο προς την Ευρώπη, ενώ παραμένουν στάσιμα ή άλυτα τα βασικά προβλήματα των μειονοτήτων.

Η αλβανική πολιτική έχει την τάση να αποκλείει διαρκώς τη συμμετοχή των μειονοτήτων στην τράπεζα διαλόγου για τους προβληματισμούς που ανήκουν σ’ αυτές. Ενδεικτικές είναι οι πρόσφατες περιπτώσεις συζήτησης του Εκλογικού Νόμου και επιλογής του Συνηγόρου του Πολίτη όπου δεν συμπεριλήφθηκε στη συζήτηση και το κόμμα ΕΕΜΜ το οποίο με το πρόγραμμά του αντιπροσωπεύει άμεσα την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.

Στις συνθήκες αυτές απαιτείται:
  1. Η ενθάρρυνση της κρατικής πρωτοβουλίας να επικυρώσει και άλλες σχετικές διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις σχετικές με τις μειονότητες όπως τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για τις Τοπικές και Μειονοτικές Γλώσσες, κ.ά.
  2. Η σύνταξη και έγκριση ενός συνταγματικού πακέτου για τα δικαιώματα των μειονοτήτων στο περιεχόμενο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών εγγράφων.
  3. Η ίδρυση εκτελεστικών και συμβουλευτικών μηχανισμών σε υπηρεσία της προστασίας και ανάπτυξης αυτών των δικαιωμάτων.
Συστήνουμε στον εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ στα Τίρανα να μεσολαβήσει στη συζήτηση για τον Εκλογικό Νόμο ώστε να ενταχθεί στο σχέδιο η εξασφάλιση προκαθορισμένων εδρών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανική Βουλή σύμφωνα με ευρωπαϊκά ή τα της περιοχής μοντέλα και απαιτούμε απ’ αυτόν ον οργανισμό να συμβάλλει για την αποκατάσταση ειλικρινής και συνεπής σχέσης του κράτους με την ΕΕΜΜ αποδεικνύοντας στην πράξη το σεβασμό του προς τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
                                                                                           
  Τίρανα, 12.12.2011                                               
                                                           


Με εκτίμηση,                                                   
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΣΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου