Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Απογραφή πληθυσμού: Ποιος μας φώτισε;


Η απογραφή πληθυσμού και ακινήτων στην Αλβανία ήρθε,πέρασε και έφυγε. ΄Ηρθε από την Ευρώπη αφού κι εμείς την επικαλούμασταν ως σωτήρια σανίδα επί 20 χρόνια στη σειρά με γεμάτο το πανέρι: εθνικότητα, θρησκευτική πίστη και μητρική γλώσσα. Κι εκείνη τα έφερε. ΄Ηταν σίγουρο ό,τι καθ΄οδόν προς εμάς κάποιοι  θα της φόρτωναν τενεκέδες για να προκαλέσουν θόρυβο και τρόμο στους υποδοχείς  και να την αποξενώσουν.

Μπήκε στις αυλές μας σαν ο πάτερ Κοσμάς και κάπου βρήκε την πόρτα κλειστή, κι  έφυγε. Σαν να μην ήθελαν  να την υποδεχτούν. Επειδή τους είπαν κάποιοι δικοί μας και επειδή κάποιοι άλλοι το θέλουν να είμαστε λίγοι παρόντες. Τόσο λίγοι, όσο τους βολεύει να αρνηθούν την ύπαρξή μας.

Η απογραφή έφυγε και άφησε πίσω την αμηχανία στους ΄Ελληνες: Τι κάναμε; Γιατί το κάναμε;
Η απογραφή έφυγε και πέταξε στο καλάθι των αχρήστων ό,τι είχε για μας στο δικό της πανέρι, αναθεματίζοντας τους «διαφωτιστές» για την αχαριστία τους και κυρίως για την απόφαση να απέχουν απ΄αυτή.

Ποιος έδωσε το δικαίωμα στους φερόμενους ηγέτες του Ελληνισμού Ντούλε και Μπολάνο να αποφασίσουν έτσι τόσο ανεύθυνα να αποπροσανατολίσουν τους ΄Ελληνες να τολμήσουν μαζικά να δηλώσουν την παρουσία τους στην απογραφή; Είχε την υποστήριξη όλων των Ελλήνων αυτή η ενέργεια; Ασφαλώς όχι. Και στα γκάλοπ που διενήργησαν τα βορειοηπειρωτικά μπλογκς απέδειξαν ότι η πλειοψηφία των Βορειοηπειρωτών ήταν υπέρ της απογραφής, γιατί από μόνοι τους αντιλήφθηκαν ότι η αποχή δεν επιφέρει θετικά αποτελέσματα. Αντιλήφθηκαν επίσης ότι η Ομόνοια τους παραπλάνησε, αφού οι τοπικοί της άρχοντες είχαν θέσει στην υπηρεσία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Αλβανίας όλους τους οπαδούς τους για να επωφεληθούν πρώτα από την αμοιβή τους και ταυτόχρονα να παραπληροφορήσουν τον κόσμο. Οι απογραφείς αυτοί και παρανόμησαν και ανταμείφθηκαν από το κράτος.

Στην πρόταση συνεργασίας του Κόμματος των Ελλήνων που έγινε στη σύσκεψή του της 25ης  Σεπτεμβρίου στους ΄Αγιους Σαράντα, η Ομόνοια αδιαφόρησε. Επίσης, και εκ μέρους της Αθήνας υπήρχε αδράνεια.

΄Ολοι μας γνωρίζουμε τις προσπάθειες του αλβανικού κράτους και κυρίως ορισμένων ανθελληνικών κύκλων που επιδιώκουν την αποδυνάμωση της κεκτημένης εθνικής υπόστασης της Ελληνικής Μειονότητας μειώνοντας τον πραγματικό αριθμό των Ελλήνων σ΄αυτή τη χώρα, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην εγκατάλειψη του αγώνα έστω και σε πιο δύσκολες στιγμές. Δεν υπήρχε καλύτερη ευκαιρία απ΄αυτή να αποδείξουμε στην Ευρώπη και στη διεθνή κοινότητα ότι υπάρχουμε γι΄αυτό και διεκδικούμε. 

Δυστυχώς η  Ομόνοια οδήγησε τον Ελληνισμό σε λάθος δρόμο και την υπόθεσή μας σε αυτοχειρία. Η  απόφαση αποχής της Ομόνοιας συμβάδιζε με την έκκληση εθνικιστικού κόμματος στην Αλβανία και το γεγονός αυτό την ενοχοποιεί ιδιαίτερα και την αποξενώνει από τους ΄Ελληνες. Γι΄αυτό και αρκετοί δεν υπάκουσαν στην απόφασή της. Σε όλη τη χώρα και πέρα από την αναγνωρισμένη περιοχή της μειονότητας αρκετοί δήλωσαν την εθνικότητα, το θρήσκευμα και τη μητρική τους γλώσσα. 

Το παράδειγμα της Ομόνοιας της Περιφέρειας της Κορυτσάς απέδειξε ότι περισσότερο ανάγκη να δηλώσουν εκείνο που στερήθηκαν τόσα  χρόνια, είχαν οι ΄Ελληνες που δεν έτυχαν στις αναγνωρισμένες περιοχές. Και αυτό το δικαίωμα πάει να τους το υπονομεύσει η ίδια η ηγεσία της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ.

Είναι πολλά τα ερωτήματα που τίθενται για ποιος λόγους η ηγεσία αυτή έλαβε αυτή την απόφαση. Πάντως, η ζημιά έγινε και στις στατιστικές του αλβανικού κράτους θα είμαστε λιγότεροι ΄Ελληνες.

εφημερίδα MEGA BHMA - Νοέμβριος 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου