Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Ο ισπανικός εκλογικός νόμος και τα οφέλη για την ΕΕΜ στην αλβανική του εφαρμογή

Την προηγούμενη εβδομάδα κάναμε μία ιδιαίτερη αναφορά στις ισπανικές βουλευτικές εκλογές και τα εθνικά μειονοτικά κόμματα που συμμετείχαν. Αυτό οφείλεται στο ότι ο ισπανικός εκλογικός νόμος είναι παρόμοιος με τον σημερινό αλβανικό και ευνοεί απόλυτα τα κόμματα με εθνικό - μειονοτικό χαρακτήρα αφού οι έδρες κατανέμονται αναλογικά σχετικά με το ποσοστό του κάθε κόμματος ανά νομό και όχι στο σύνολο της επικράτειας.
Στην Αλβανία λοιπόν ισχύει η κατανομή εδρών ανά περιφέρεια. 
Δηλαδή το κάθε κόμμα παίρνει έδρες ανάλογα με το ποσοστό που έχει στην κάθε εκλογική περιφέρεια. 

Με αυτό το νόμο τα μικρά πολιτικά κόμματα της Αλβανίας, όπως το Σοσιαλδημοκρατικό, το Ρεπουμπλικανικό, το Χριστιανοδημοκρατικό, το Νέο Δημοκρατικό, το Αγροτικό, η Δημοκρατική Συμμαχία, η Κοινωνική Δημοκρατία κ.α που η εκλογική τους δύναμη μοιράζεται στις διάφορες περιφέρειες, έρχονται σε πολύ δύσκολη θέση στο να κερδίσουν έδρες στο αλβανικό κοινοβούλιο. Ουσιαστικά μόνη τους ελπίδα είναι η περιφέρεια των Τιράνων που έχει συνολικά 32 έδρες. 
Στις βουλευτικές εκλογές του 2009 από αυτά τα μικρά κόμματα με παναλβανικό χαρακτήρα μόνο το Ρεπουμπλικανικό κατάφερε να κερδίσει μία έδρα στα Τίρανα. Το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης (LSI) του Ιλίρ Μέτα κέρδισε 4 έδρες, συγκεκριμένα από μία έδρα σε Τίρανα, Δυρράχιο, Φίερι και Μπεράτι, αν και αργότερα ο Βουλευτής από το Φίερι ανεξαρτητοποιήθηκε.
 
Όσον αφορά τα κόμματα ΚΕΑΔ και το PDI των Τσάμηδων έχουν και αυτά παναλβανικό χαρακτήρα αλλά η βάση τους συσπειρώνεται στις νότιες περιφέρειες της χώρας.
Το PDI κέρδισε μία έδρα στην Περιφέρεια Αυλώνας, όπου διαβιεί η συντριπτική πλειοψηφία των Τσάμηδων, όπου οι περισσότεροι ψηφοφόροι αυτής της κοινότητας φάνηκε ότι επέλεξαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα λόγω της συμμετοχής του Σπετίμ Ιντρίζι, ισχυρού παράγοντα της περιοχής, στη λίστα του και συγκεκριμένα στη θέση νο 4.

Το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απευθύνεται στις μειονότητες βασιζόταν κυρίως στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Έτσι με τον εκλογικό νόμο που ίσχυσε το 2009 στην Περιφέρεια Αυλώνας, που έχει συνολικά 12 έδρες, αν κατέβαινε ανεξάρτητο για να αναδείξει έναν βουλευτή χρειαζόταν μόλις το 7% των ψήφων. Αναλογιζόμενος κανείς ότι η Περιφέρεια Αυλώνας συγκεντρώνει περιοχές με αμιγή ή σημαντικό ελληνικό πληθυσμό (Άγιοι Σαράντα, Βούρκος, Ριζά, Χιμάρα, Άρτα κ.α.), εφόσον εκπροσωπούσε επάξια τον εκεί Ελληνισμό όπως ισχυρίζεται, θα μπορούσε με ένα τουλάχιστον 23% των ψήφων να κερδίσει μέχρι και τρεις βουλευτικές έδρες.
Τελικά έβγαλε ένα ποσοστό της τάξης του 5,72% και έναν βουλευτή κι αυτόν χάρη σε συμμαχία με ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, το Σοσιαλιστικό.
Από τη άλλη στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου (5 έδρες) το ΚΕΑΔ πήρε μόλις το 4,98% των ψήφων ενώ στην Περιφέρεια Κορυτσάς (12 έδρες) το 1,70%, χωρίς να καταφέρει να βγάλει βουλευτή, ενώ θα για μία έδρα σε κάθε μία από τις προαναφερόμενες περιφέρειες χρειαζόταν από 17% και 7% αντίστοιχα. Στις τρεις αυτές περιφέρειες (Αυλώνας, Αργυροκάστρου, Κορυτσάς) το ΚΕΑΔ πήρε συνολικά 10.930 ψήφους.

Σε αυτό το σημείο θα δούμε λίγα στοιχεία για τα εθνικά μειονοτικά κόμματα που κατεβαίνουν στις βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας, αλλά μόνο στις εκλογικές περιφέρειες της εθνότητας που απευθύνονται όπου και κερδίζουν μεγάλο αριθμό ψήφων και αναδεικνύουν αρκετούς βουλευτές:


Σύγκλιση και Ένωση (CiU)

Εθνικιστικό Κόμμα της Καταλονίας που τοποθετείται πολιτικά στο χώρο του κέντρου. Αποτελεί συνασπισμό της φιλελεύθερης "Δημοκρατικής Σύγκλισης Καταλονίας" και της χριστιανοδημοκρατικής "Δημοκρατικής Ένωσης Καταλονίας". Συσπειρώνει Καταλανούς ψηφοφόρους που ζητούν πλήρη ανεξαρτησία από την Ισπανία  έως αυτούς που είναι ικανοποιημένοι με το καθεστώς αυτονομίας που τους έχει παραχωρήσει η Μαδρίτη .
Αίτημα του διαχρονικά είναι η παραχώρηση μεγαλύτερου δυνατού επιπέδου αυτονομία από την κεντρική ισπανική εξουσία. 
Στις εκλογές για το τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας τον Νοέμβριο του 2010 ήρθε πρώτο σε ψήφους με 38,5% καταλαμβάνοντας τις 62 από τις 135 βουλευτικές έδρες.
Τα καλύτερα αποτελέσματα σε ισπανικές βουλευτικές εκλογές τα πέτυχε το 1986 και το 1989 όπου κέρδισε 18 έδρες. Στην τελευταία αναμέτρηση κέρδισε 16 έδρες.


Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (PNV)

Πρόκειται για το αρχαιότερο εθνικιστικό κόμμα στη Χώρα των Βάσκων. Ιδρύθηκε το 1895 από συντηρητικούς καθολικούς και στη βασκική γλώσσα φέρει την ονομασία "Βασκικό Κόμμα των Οπαδών του Θεού και των Παραδοσιακών Νόμων" (EAJ). 
Πολιτικά είναι ένα χριστιανοδημοκρατικό κόμμα που υπερασπίζεται τις αξίες και τα δίκαια της βασκικής φυλής, ζητώντας κατά καιρούς αυτοδιάθεση και από το 1980 έως το 2009 ηγούνταν της τοπικής κυβέρνησης της Αυτόνομης Χώρας των Βάσκων. 
Το καλύτερο αποτέλεσμα σε ισπανικές βουλευτικές εκλογές ήταν οι 8 έδρες στις αναμετρήσεις του 1977 και του 1982. Πριν δύο εβδομάδες έβγαλε 5 βουλευτές και το παράρτημα του στη Ναβάρα το Geroa Bai έναν βουλευτή. Δραστηριοποιείται επίσης και στα βασκικά εδάφη της γαλλικής επικράτειας.


AMAIUR

Ιδρύθηκε πριν δύο μόλις μήνες, στις 27 Σεπτεμβρίου 2011, ύστερα από της διάλυση της βασικής αποσχιστικής οργάνωσης ΕΤΑ και αποτελεί συμμαχία μικρών αριστερών βασκικών εθνικιστικών κομμάτων. Το όνομα της προέρχεται από μία περιοχή της Ναβάρας, που αποτέλεσε το τελευταίο προπύργιο των Βάσκων κατά τη διάρκεια της ισπανικής κατάκτησης. 
Στην πρώτη του κάθοδο σε ισπανικές βουλευτικές εκλογές κέρδισε 6 έδρες στη Χώρα των Βάσκων και 1 έδρα στη Ναβάρα.


Γαλικιανό Εθνικιστικό Μπλοκ (ΒΝG)

Συμμαχία εθνικιστικών κομμάτων της Γαλικίας (με κυριότερο τη Γαλικιανή Λαϊκή Ένωση) που πολιτικά - κοινωνικά τοποθετείται στο χώρο της αριστεράς. 
Ιδρύθηκε το 1982 και από το 2005 έως το 2009 συγκυβερνούσε στην τοπική κυβέρνηση της Γαλικίας.
Αγωνίζεται κυρίως για την αναγνώριση των Γαλικιανών ως ξεχωριστό έθνος, την προώθηση της γαλικιανής γλώσσας, την καλύτερη δυνατή αυτοδιάθεση της περιοχής ενώ πολλά μέλη της εκφράζονται ακόμα και υπέρ της ανεξαρτησίας.
Στις τελευταίες ισπανικές βουλευτικές εκλογές κέρδισε 2 έδρες, ενώ το καλύτερο αποτέλεσμα ήταν να βγάλει 3 βουλευτές το 2000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου