Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2011

Ερώτηση Βουλευτή ΛΑΟΣ Ιωάννη Κοραντή για κατάργηση εθνικότητας από το Συνταγματικό Δικαστήριο Αλβανίας


ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: 2490/8-12-2011

Προς: Υπουργό Εξωτερικών κ. Σταύρο Δήμα
Θέμα: Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας καταργεί πλήρως τον όρο «εθνικότητα»

Όπως μεταδίδεται από τα Τίρανα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, με σχετική απόφαση του, κατήργησε πλήρως τον όρο «εθνικότητα» ή τον όρο «σύμφωνα με την εθνικότητα των γονέων» από τις ληξιαρχικές πράξεις. Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι οι όροι αυτοί, όπως ορίζονται στα σχετικά άρθρα του Αστικού Κώδικα, παραβιάζουν την αρχή της ασφάλειας δικαίου και είναι αντίθετοι προς το Σύνταγμα. Συνεπώς στα έγγραφα «Περί οικογενειακής κατάστασης» που θα εκδίδουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα γίνεται αναφορά μόνο στην υπηκοότητα, το ονοματεπώνυμο και τον τόπο καταγωγής.

Η εξέλιξη αυτή πλήττει ευθέως την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στη Βόρειο Ήπειρο, στερώντας από τους Έλληνες το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού και αφαιρώντας συνεπώς από την ΕΕΜ τη δυνατότητα να αποδείξει ή να διεκδικήσει την αναγνώριση της.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Δοθέντος ότι η ανωτέρω απόφαση έρχεται να προστεθεί σε μία μακρά σειρά ενεργειών των αλβανικών πολιτειακών και πολιτικών οργάνων που στοχεύουν να εξαφανίσουν την ΕΕΜ, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να ανατραπεί η αρνητική αυτή εξέλιξη; Προτίθεται ειδικότερα, πέραν των διμερών παραστάσεων προς τα Τίρανα, να φέρει το ζήτημα ενώπιον, μεταξύ άλλων, της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης;

Ο ερωτών
Ιωάννης Κοραντής

 http://icorantis.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου