Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Συνεδρίασε το προεδρείο του Κόμματος των Ελλήνων (11 Δεκεμβρίου 2011)

134 Δύο ήταν τα σημαντικότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης στη σύσκεψη του Προεδρείου του Κόμματος των Ελλήνων που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή στους ΄Αγιους Σαράντα: Συζήτηση επί του περιεχομένου της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την καθαίρεση της «εθνικότητας» και οι περεταίρω ενέργειες του κόμματος για την αποτροπή αυτής της απόφασης και συζήτηση επί του πλαισίου κειμένου για τη νομική διευθέτηση των αιτημάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, το οποίο αφού θα εγκριθεί και στο Εθνικό Συμβούλιο σε συνέχεια θα σταλθεί στην αλβανική πολιτεία ως ψήφισμα.

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του Κόμματος κ. Χρήστος Κίτσιος τόνισε ότι « Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα με την καθαίρεση της εθνικότητας από τα ληξιαρχικά βιβλία χάνει οριστικά το στάτους της και μετά απ’ αυτό γίνεται δύσκολη η επιβίωσή της σ’ αυτή τη χώρα. Γι’ αυτό πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα και σοβαρά ώστε να επανέλθει το στοιχείο της εθνικότητας και να επικυρωθεί η πραγματική αριθμητική παρουσία της μειονότητας παρέχοντάς της τα δικαιώματά της όπως ορίζουν οι διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις. Την ένστασή μας θα την παρουσιάσουμε άμεσα στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρώπης, αλλά και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων και Μειονοτικών Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. 

Η οδός αυτή είναι πρωτόγνωρη και δύσκολη για μας γι’ αυτό θα πρέπει να αναθέσουμε σε ομάδα αρμόδιων νομικών τη σύνταξη της έφεσης και εμείς ταυτόχρονα πολιτικά να κρατήσουμε το θέμα στην επικαιρότητα». Τα μέλη του προεδρείου ομόφωνα ενέκριναν την πρόταση και αποφάσισαν από κοινού να σταλθεί ξανά πρόσκληση συνεργασίας με όλους τους πολιτικούς παράγοντες που έχουν σχέση με τη μειονότητα ώστε η έφεση να είναι συλλογική και τεκμηριωμένη.

Τα μέλη του προεδρείου αφιέρωσαν σε συνέχεια ένα σημαντικό χρόνο στην παρουσίαση και συζήτηση του «Πλαισίου Αιτημάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας».Το κείμενο ερμήνευσαν εξ ονόματος της ομάδας εργασίας οι κ. Ζήσος Λούτσης και Πέτρος Μπερέτης. Πάνω σ’ αυτό τοποθετήθηκαν  και έφεραν σημαντικές προτάσεις οι κύριοι Θωμάς Μήτσιος, Νίκος Κούρης, Χρήστος Αργύρης, Ρολάνδος Βασίλης, Θωμάς Τζιας, Δημήτρης Κώτσιας και Δημήτρης Μεϊντής. 

Από τους παρευρισκόμενους η συγκεκριμένη προσπάθεια θεωρείται σημαντική γιατί μετά  το Ψήφισμα της Ομόνοιας του 1993, το Πλαίσιο Αιτημάτων αποτελεί βασικό ντοκουμέντο που μπορεί να θέσει σε ευθύνη το κράτος για την κατοχύρωση και εφαρμογή των δικαιωμάτων σύμφωνα με τα διεθνή συμφωνημένα στάνταρ. 

Στο περιεχόμενο του κειμένου διευκρινίζονται η ιστορική και πολιτιστική θέση της ΕΕΜ, ο θετικός της ρόλος και η προσφορά της στην αλβανική κοινωνία και τονίζονται ιδιαίτερα οι συνεχόμενες προσπάθειες του κράτους από τη γέννησή του για τη συρρίκνωση της και τον περιορισμό των δικαιωμάτων με αποκορύφωμα την καθαίρεση της εθνικότητας. 

Τα αιτήματα που παρουσιάζονται στο κείμενο είναι στο πνεύμα των διεθνών συμβάσεων για τις μειονότητες και καλύπτουν όλους τους τομείς, όπως την παιδεία, τον πολιτισμό, τη θρησκεία,τη συμμετοχή στο δημόσιο βίο, την προστασία της ακεραιότητας, την ελευθερία έκφρασης και εκδήλωσης κ.ά.

Το προεδρείο ενέκρινε το πλαίσιο του κειμένου και αποφάσισε να το μεταφέρει προς συζήτηση και έγκριση στο Εθνικό Συμβούλιο.
Σε συνέχεια της σύσκεψης εγκρίθηκε και το κείμενο που ο Πρόεδρος του Κόμματος Χρήστος Κίτσιος θα παρουσίαζε στη συνάντηση με τον ΟΑΣΕ στα Τίρανα στις 12 Δεκεμβρίου, το οποίο θα δημοσιεύσουμε σύντομα.
Συζητήθηκαν σ’ αυτή τη σύσκεψη και άλλα θέματα κυρίως για τα οργανωτικά, τις πολιτικές δραστηριότητες μέχρι της 25 Μαρτίου 2012 και το χρονοδιάγραμμα επαφών με Τίρανα, Αθήνα και Βρυξέλλες.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ EEMM - MEGA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου