Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Στο φως μετά από δύο μήνες η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στην ερώτηση του Βουλευτή Αλ. Χρυσανθακόπουλου για τις αλυτρωτικές αναφορές στα αλβανικά σχολικά βιβλία

Ο Βουλευτής Αχαίας του ΛΑΟΣ Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος κατέθεσε στη βουλή αναφορά σχετικά με το περιεχόμενο των Αλβανικών σχολικών εγχειριδίων της Ιστορίας και Γεωγραφίας. Αφορμή για την αναφορά αυτή ήταν η επιστολή που δέχθηκε ο βουλευτής από την Νεολαία Βορειοηπειρωτών Αχαΐας και στην οποία γινόταν λόγο για τον σοβινιστικό χαρακτήρα των σχολικών εγχειριδίων που διδάσκονται οι Αλβανοί μαθητές της Γ' Λυκείου καθώς και τα Ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου με αποτέλεσμα να παραχαράσσεται η ιστορία μας και να καλλιεργείται ο ανθελληνισμός και η μισαλλοδοξία. 
Ακολουθεί η απάντηση της αναφοράς: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα , 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Α.Π. 22/100/ΑΣ 42040δις

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Τμήμα Αναφορών

Κοιν: -Βουλευτή κ. Αλέξανδρο Χρυσανθακόπουλο

-Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού

-Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων 
Γραφεία κ.κ. Υπουργών

Ε.Δ. -Διπλ. Γραφείο κ. Πρωθυπουργού

-Διπλ. Γραφείο κας Αναπληρωτή Υπουργού

-Διπλ. Γραφείο κ. Υφυπουργού

-Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέως

-Γραφείο κ. Α' Γενικού Διευθυντού

-Α3, Ε1 Διευθύνσεις

-Υπηρεσία Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ' αριθμ 7688 από 2/9/2011 Αναφορά του Βουλευτή κ. Αλέξανδρου Χρυσανθακόπουλου.
Το Υπουργείο Εξωτερικών τελεί σε πλήρη γνώση του περιεχομένου των αλβανικών σχολικών εγχειριδίων ιστορίας και γεωγραφίας, τα οποία, σε πολλά σημεία τους διαπνέονται από αλυτρωτικές τάσεις και αναπαράγουν τη ρητορεία εκπροσώπων του ακραίου αλβανικού εθνικισμού, εντός και εκτός συνόρων της Αλβανίας. Από πλευράς μας, έχουμε επανειλημμένως καταστήσει σαφές προς την αλβανική πλευρά πως η διαιώνιση της εθνικιστικής ρητορείας περί δήθεν '' αλύτρωτων αλβανικών εδαφών'' στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της περιοχής, μέσα από τη διδακτέα ύλη με την οποία γαλουχούνται διαδοχικές γενιές Αλβανών μαθητών, υπονομεύει τις προσπάθειες καλλιέργειας κλίματος συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού, το οποίο είναι απαραίτητο για την έδραση των διμερών σχέσεων πάνω σε στέρεες βάσεις και την περαιτέρω ανάπτυξή τους.
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη παρουσίασης της ιστορίας , γεωγραφίας, λογοτεχνίας, πολιτισμού και οικονομίας της κάθε χώρας στα σχολικά εγχειρίδια της άλλης, κατά τρόπο που να αντανακλά το πνεύμα και τους σκοπούς της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι δυο χώρες έχουν συστήσει Μεικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία έχει ως αντικείμενο την εξέταση του περιεχομένου των σχολικών εγχειριδίων και τον εντοπισμό των σημείων που δεν ανταποκρίνονται στα σύγχρονα πρότυπα, με τελικό σκοπό την αναθεώρησή τους. Στην εν λόγω Μεικτή Επιτροπή, από Ελληνικής Πλευράς συμμετέχουν, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.
Αποτελεί δεδηλωμένη πρόθεση και των δύο χωρών, η Μεικτή Επιτροπή να επιταχύνει το έργο της, προκειμένου να υπάρξουν σύντομα, απτά αποτελέσματα, τα οποία θα αποτυπώνουν βασικές αξίες, όπως η ανεκτικότητα, η αμοιβαία κατανόηση, η αποφυγή αναπαραγωγής αλυτρωτισμού και αρνητικών στερεοτύπων για τους γειτονικούς λαούς.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε πως η διασφάλιση σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και η διαφύλαξη της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας εξυπηρετούνται μακροπρόθεσμα και από την καλλιέργεια στις νέες γενιές των αξιών αυτών, μέσα από τη διδακτέα ύλη και τον τρόπο διδασκαλίας. Οι στόχοι, δε, αυτοί είναι αμφότεροι συνυφασμένοι με την ίδια την πορεία της Αλβανίας προς την Ε.Ε., στη βάση ευρωπαϊκών αξιών, προδιαγραφών και προτύπων.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ

1 σχόλιο:

  1. Η δημοσίευση έγινε αρχικά από τον πρόεδρο της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαϊας Σταύρο Γκίνο για την οποία και τον συγχαίρουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή