Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Είναι ή δεν είναι νόμιμη η περικοπή συντάξεων του ΟΓΑ;

Πριν από λίγο διάστημα, ο υπουργός  Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση της ερώτησης του Βουλευτή Θανάση Πλεύρη, δηλώνει ότι ο ΟΓΑ προχώρησε σε περικοπή 3050 συντάξεων σε  υπερήλικες ομογενείς από την Αλβανία στα πλαίσια του νέου τρόπου πληρωμής μέσω τραπεζικού λογαριασμού και της ανάγκης επικαιροποίησης του Μητρώου Συνταξιούχων του ΟΓΑ.

Στην Εγκύκλιο Αρ. 1/2011 ο διοικητής του ΟΓΑ κ. Παναγιώτης Πέτρουλας την ημερομηνία 18.02.2011 διευκρινίζει «Υπάρχουν περιπτώσεις που κατά την εξέταση αιτήσεων ανασφάλιστων ομογενών από την Αλβανία, προκύπτουν αμφιβολίες αν τα πρόσωπα αυτά είναι πράγματι ΄Ελληνες το γένος και αν το Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς, που διαθέτουν, έχει εκδοθεί με την προσκόμιση γνήσιων πιστοποιητικών. Κατόπιν των ανωτέρω κρίνεται σκόπιμο να γίνει επανέλεγχος των συνταξιούχων της κατηγορίας αυτής».
 
Δικαιολογημένη η απόφαση του θεσμού αυτού να επιβεβαιώσει την εγκυρότητα των δικαιολογητικών, παρά το γεγονός που αναστάτωσε και ταλαιπώρησε τους υπερήλικες. 

Το αποτέλεσμα όμως ποιο είναι; Διακόπηκε η χορήγηση σύνταξης σε 3050 άτομα, το 90% των οποίων ήταν γνήσιοι ΄Ελληνες και είχαν παρουσιάσει όλα τα δικαιολογητικά (πιστοποιητικό γέννησης, οικογενειακό πιστοποιητικό, αντίγραφο βιομετρικού διαβατηρίου, σύγχρονη αλβανική ταυτότητα, γνήσιο Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς, βεβαίωση από Ι.Κ.Α., ΑΦΜ και ΑΜΚΑ). 

Συνηθίζεται ακόμα στα καταστήματα του ΟΓΑ στις περιφέρειες η ερώτηση «Μένετε στην Ελλάδα», τη στιγμή που η ίδια η εγκύκλιος 1/2011 διευκρινίζει «Στα άτομα που θα προσκομίσουν όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά, για τον έλεγχο της μόνιμης κατοικίας τους στην Ελλάδα θα λαμβάνεται υπόψη, ως αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς, που χορηγείται στα πρόσωπα αυτά από την υπηρεσία Αλλοδαπών».
Συνηθίζεται επίσης και η μη τεκμηριωμένη διευκρίνιση από ορισμένους ανταποκριτές ότι σε ένα ζεύγος, ο ένας θα πάρει σύνταξη. Γι΄αυτό οι περισσότερες περικοπές έχουν γίνει σε ηλικιωμένες γυναίκες.
 
Και ρωτάμε: Τι συμβαίνει; Υπάρχει διαφάνεια σ’ αυτή την υπηρεσία; Υπάρχει κάποιος νόμος, εκτός από το νόμο 4169/61 που να περιορίζει το δικαίωμα συνταξιοδότησης στους ΄Ελληνες το γένος;
Μέχρι στιγμής απολαμβάνουν τα 360 ευρώ μηνιαίως 13.180 άτομα και αν κάποιος παρουσίασε ψευδή στοιχεία στην υπηρεσία, να σταλθεί στη δικαιοσύνη. Δεν είναι σωστό όμως να αποκλείονται απ' αυτό το δικαίωμα πραγματικοί ΄Ελληνες και κυρίως υπερήλικες που με την είσπραξη αυτή ανανεώθηκαν οι ίδιοι, αλλά ταυτόχρονα αναζωογόνησαν και τον τόπο μας για να επιστρέψουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους και να βρουν ένα σωστό νοικοκυριό.

 
Η διαφοροποίηση που συμβαίνει μεταξύ των ίδιων των Ελλήνων παρακινεί την υποψία μας ότι κάποιοι  ανταποκριτές υπονομεύουν την εφαρμογή του νόμου και των οδηγιών της υπηρεσίας ή εισπράττουν λανθασμένες πληροφορίες από βορειοηπειρωτικά κυκλώματα που κατά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές χρησιμοποίησαν τη σύνταξη ως εκβιασμό στην ψηφοθηρία.

 
Δεν είναι καθόλου δύσκολο η υπηρεσία του ΟΓΑ να διαλευκάνει την πραγματικότητα, ενώ υπάρχει το Μητρώο των Ελλήνων εξ Αλβανίας στην υπηρεσία Αλλοδαπών. Αρκετοί ενήλικες έχουν ορκιστεί και ως ΄Ελληνες υπήκοοι. Και αυτό σημαίνει ότι δε χρειάζεται καμία παρεμβολή τρίτων να κρίνουν την καταγωγή οποιονδήποτε.

 
Στα μάτια των δικών μας υπερήλικων διακρίνουμε κάθε μέρα την έντονη αβεβαιότητα ότι η περικοπή θα συντελεστεί σε όλους χωρίς εξαίρεση. Σε κείνους που πράγματι σταμάτησε η χορήγηση αυτού του «θείου δώρου», είναι διακριτή η απογοήτευση και η ταπείνωση. Γι’ αυτό οφείλει ο ΟΓΑ να επανεξετάσεις τις περιπτώσεις.



εφημερίδα ΜΕΓΑ ΒΗΜΑ Δεκέμβριος 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου