Την Τρίτη 20 και την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου ο Πρόεδρος της "Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για το Μέλλον" Χρήστος Κίτσιος, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, βρέθηκε στην Αθήνα, όπου άνοιξε τη σειρά επαφών με τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας, προκειμένου να κάνει άμεσα γνωστές και στην ελληνική πολιτική σκηνή τις θέσεις και το πρόγραμμα της ΕΕΜΜ.
Συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου και Γεν. Γραμματέα του κόμματος Ζήσο Λούτση, τη γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Ελένη Κοτέλη και το μέλος του προεδρείου της ΕΕΜΜ και πρόεδρο της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς Ναούμ Ντίσιο, ο κ. Κίτσιος είχε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και τον Τομεάρχη Εξωτερικής Πολιτικής Πάνο Παναγιωτόπουλο, όπου παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο Γραμματέας Παλιννοστούντων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων της Ν.Δ. Χρήστος Γιάνναρης καθώς και μέλη της συγκεκριμένης Γραμματείας και του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής βορειοηπειρωτικής καταγωγής.
Ο αρχηγός της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε την διαχρονική αγάπη και το ενδιαφέρον του για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επισκέψεις του στη Βόρειο Ήπειρο το 1990 και 1991 ως Υπουργός Εξωτερικών και τη συνάντηση του με τον τότε Πρόεδρο της Αλβανίας Ραμίζ Αλία, όπου του μίλησε για τα δικαιώματα των Ελλήνων μειονοτικών, ενώ έπραξε το ίδιο και πρόσφατα με τον σημερινό Πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα στο περιθώριο της συνδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μασσαλία.
Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τη χαρά και την εκτίμηση του για την ύπαρξη του ελληνικού εθνικού φορέα στην Αλβανία, χαρακτηρίζοντας δεδομένη τη συμπαράσταση του στις διεκδικήσεις που αφορούν το εθνικό ζήτημα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, χαρακτήρισε ως ζωτικής σημασίας την υπόθεση του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου και γι' αυτό πρέπει να ενισχυθεί ένας ελληνικός εθνικός φορέας που θα παίξει ρόλο-κλειδί στην αλβανική πολιτική σκηνή αλλά και θα ενδυναμώσει τη θέση του Ελληνισμού στον χώρο των Βαλκανίων ευρύτερα.
«Θέλουμε την Εθνική Ελληνική Μειονότητα ισχυρό πολιτικό παίκτη που θα αποτελέσει ισχυρή γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών και θα κρατά στα χέρια της την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, η οποία θα χρειαστεί αναγκαστικά σε αυτή την πορεία προς τις Βρυξέλλες τη στήριξη της Ελλάδος» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιωτόπουλος προς τους εκπροσώπους του ΕΕΜΜ - MEGA, γνωστοποιώντας τους μάλιστα και την πρόθεση του κόμματος να πραγματοποιήσει επίσημη πολιτική επίσκεψη στην Αλβανία, όπου θα "χαρτογραφήσει" όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εκεί ο Ελληνισμός.
Ανάμεσα στα πολλά που συζητήθηκαν, με βασικότερο το θέμα της απαλοιφής της εθνικότητας από τα αλβανικά κρατικά έγγραφα, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ αναφέρθηκε και στην πολύχρονη γνωριμία του με τον μακαριστό Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανό, που άρχισε με τη συνέντευξη που του παραχώρησε ως δημοσιογράφο το 1984 για λογαριασμό της "Καθημερινής", κάτι που αποτέλεσε αφορμή να σημειωθεί στην εφημερίδα "ρεκόρ" συγχαρητήριων επιστολών για την εποχή εκείνη, παρόλο που κατακρίθηκε έντονα από τους τότε "προοδευτικούς" κύκλους. Γι' αυτό και ο πρώην Υπουργός έδωσε την υπόσχεση ότι «Θα δώσουμε μάχη για την ενότητα και ομοψυχία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού».
«Ως Έλληνες δεν μπορούσαμε να δεχτούμε να συμμετέχουμε σε ένα φορέα που λειτουργεί με καθαρά αλβανική νοοτροπία και δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει» είπε ο κ. Κίτσιος συνεχίζοντας με τη στάση που κράτησε η ΕΕΜΜ στο μείζον εθνικό ζήτημα της πρόσφατης απογραφής πληθυσμού:
«Πήραμε ξεκάθαρη θέση για συμμετοχή γνωρίζοντας τις εις βάρος των μειονοτήτων ατέλειες και καταγγέλλοντας τις παρατυπίες, παρόλο που δεν είχαμε τη δύναμη να προωθήσουμε τις θέσεις μας όσο θα θέλαμε. Γνωρίζαμε όμως και αποδείχτηκε περίτρανα ότι οι Έλληνες σε περιοχές όπως η Κορυτσά και η Άρτα Αυλώνας περίμεναν είκοσι χρόνια την ευκαιρία να δηλώσουν την εθνικότητα τους. Σε αυτό το ύψιστης εθνικής σημασίας θέμα προτείναμε τη συνεργασία μεταξύ όλων των δυνάμεων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού ώστε να τηρηθεί μία κοινή γραμμή, αλλά δυστυχώς ούτε τώρα εισακουστήκαμε».
Ο Πρόεδρος του Κόμματος των Ελλήνων ανέπτυξε τα διάφορα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Εθνική Ελληνική Μειονότητα και ιδιαίτερα αυτό που προέκυψε από την ανακοίνωση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας για αφαίρεση του όρου "εθνικότητα" από τα πιστοποιητικά των ληξιαρχείων.
Παράλληλα ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου και Γενικός Γραμματέας της ΕΕΜΜ - MEGA Ζήσος Λούτσης πρόσθεσε ότι με την ολοκλήρωση των εσωκομματικών ανοικτών διαδικασιών, ο νέος ελληνικός φορέας ετοιμάζει ένα πλήρες πρόγραμμα για κοινή στρατηγική πάνω στα θέματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού με τα ελληνικά κόμματα, όπου αναμένεται και η συμπαράσταση της Νέας Δημοκρατίας, με κρούσεις - που έχουν ήδη ξεκινήσει - τόσο στα αρμόδια Υπουργεία όσο και στους διεθνείς οργανισμούς, κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί έντονα το προηγούμενο διάστημα.
Τέλος ο κ. Κίτσιος ευχαρίστησε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας για το ενδιαφέρον που έχει δείξει μέχρι στιγμής για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου και με ανάλογη συνέχεια θα δώσει θάρρος και ελπίδα για τη συνέχεια.
Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου ο Πρόεδρος της ΕΕΜΜ Χρήστος Κίτσιος, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος Ζήσος Λούτσης, η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ελένη Κοτέλη και το μέλος του Προεδρείου της ΕΕΜΜ και Πρόεδρος της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς Ναούμ Ντίσιος έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γιώργο Καρατζαφέρη στο γραφείο του τελευταίου στη Βουλή των Ελλήνων. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Βουλευτής Επικρατείας του ΛΑΟΣ Ιωάννης Κοραντής.
Ο κ. Κίτσιος αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ για την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει στην προώθηση των εθνικών θεμάτων και ιδιαίτερα για το Βορειοηπειρωτικό, περιέγραψε το ιστορικό της δημιουργίας του Κόμματος των Ελλήνων καθώς και τους σκοπούς του.
«Αποκλειστικός μας στόχος είναι η χάραξη μια ενιαίας στρατηγικής πάνω στο εθνικό μας ζήτημα ώστε ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός μέσω του ανεξάρτητου φορέα μας να έχει μία αξιόπιστη φωνή και να αποτελέσει μία υπολογίσιμη δύναμη. Η φωνή μας δεν μπορεί παρά μόνο να είναι επαναστατική ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ασταμάτητες και με κάθε τρόπο ενέργειες αλλοίωσης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας» είπε χαρακτηριστικά στη συνάντηση αυτή ο κ. Κίτσιος τονίζοντας ότι ήδη καταρτίζεται με σαφήνεια το πρόγραμμα των διεκδικήσεων, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι επαφές με τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς.
Ο κ. Καρατζαφέρης από την πλευρά του διέκρινε κοινές αφετηρίες ανάμεσα στα δύο κόμματα, με την ΕΕΜΜ να αποτελεί μία νέα πατριωτική φωνή και όσον αφορά τις ελληνοαλβανικές σχέσεις να υποστηρίζει ότι η Ελληνική πλευρά έχει κάνει ήδη αρκετές υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.
«Είναι αυτονόητο ότι το κόμμα μας όπως έκανε και πριν θα συνεχίσει να στέκεται πάντα δίπλα στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, μία προσπάθεια που θα είναι ακόμα πιο δυνατή με την επικοινωνία μας» σημείωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Το λόγο πήρε και το μέλος του προεδρείου της ΕΕΜΜ και πρόεδρος της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς Ναούμ Ντίσιος, ο οποίος αναφέρθηκε στον αγώνα που έγινε στην περιοχή κατά τη διάρκεια της απογραφής πληθυσμού, χάρη στον οποίο αναδείχθηκε εκεί ο Ελληνισμός μετά από πολλές δεκαετίες. «Το αλβανικό κράτος έκλεισε από το 1930 τα ελληνικά σχολεία στην Κορυτσά και από τότε δεν δέχεται την ύπαρξη Ελλήνων στην περιοχή. Ελπίζουμε ύστερα από αυτή την απογραφή όπου οι Έλληνες συμμετείχαμε και δηλώσαμε μαζικά την εθνικότητα μας να μας αναγνωρίσουν επίσημα» τόνισε ο Ντίσιος.
Η αντιπροσωπεία της ΕΕΜΜ παρέδωσε και στους δύο αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων φακέλους με το πρόγραμμα, τους στόχους και τις θέσεις της πάνω στα ζητήματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, μαζί με τις ανακοινώσεις γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις.
Να αναφέρουμε επίσης ότι ο κ. Κίτσιος δεν παρέλειψε να συναντηθεί με πολλά από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος των Ελλήνων που ζουν μόνιμα στην Αθήνα ώστε να τους ενημερώσει για τα τεκταινόμενα και να ανταλλάξει απόψεις μαζί τους.
Μπορούμε να πούμε ότι το συμπέρασμα από τι διήμερο αυτό είναι πως η αναγνώριση και δικτύωση του Κόμματος των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου σταδιακά με την ελλαδική πολιτική σκηνή, με στόχο την προώθηση του εθνικού μας θέματος, είναι πλέον γεγονός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου