Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ 2011


Το 2011 ξεκίνησε για την Αλβανία με δυναμικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα Τίρανα από τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης με προεξάρχον το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα. Από κοντά και το κόμμα των μειονοτήτων PBDNJ του οποίου ο πρόεδρος Βαγγέλης Ντούλες κάλεσε τους οπαδούς του να συμπαρασταθούν στις κινητοποιήσεις των αριστερών. 

Με δεδομένο, σύμφωνα με τα στελέχη του, ότι το κόμμα αυτό αποτελεί τον αποκλειστικό πολιτικό αντιπρόσωπο του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, προφανώς μας έκαναν σαφές και με το παραπάνω ότι η Εθνική Ελληνική Μειονότητα θα διεκδικήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα της μέσα από τον συνασπισμό της αριστεράς! 
Στις 21 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων έγιναν συγκρούσεις υποστηρικτών της αριστεράς με τις δυνάμεις ασφαλείας που είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 4 άτομα και να τραυματιστούν σοβαρά άλλα 60. Φαίνεται πως για τον «αποκλειστικό αντιπρόσωπο» των Ελλήνων μειονοτικών σύντροφο Ντούλε έπρεπε να «πέσουν» ηρωικά και ένας –δυο Βορειοηπειρώτες για τα ιδανικά του σοσιαλισμού...

Παράλληλα στο Πρωτοδικείο Τιράνων εκδικαζόταν η υπόθεση για τα 280 λιβαδικά στρέμματα στο χωριό Φανάρι που παραχώρησε το Πρακτορείο Επιστροφής και  Αποζημιώσεων Περιουσιών της Αυλώνας στον Αλβανό καταπατητή  Xhelo Xhelili.
Την υπόθεση οδήγησε στη δικαιοσύνη η Επαρχία Αλύκου με επικεφαλής τον τότε Έπαρχο Ηλία Θανάση, όπου σύμφωνα με ανακοίνωση τους: «μερικοί “πρώην” ιδιοκτήτες  φτάνουν στο σημείο να δηλώνουν ότι θα κάνουν το παν να εκλέξουν Έπαρχο “άνθρωπο” τους  για να τους “δικαιώσει”».
Η ιστορία ίσως και να μίλησε ήδη...


Τον Φεβρουάριο για πρώτη φορά στα 20 χρόνια από τη μεταπολίτευση στην Αλβανία γίνεται δημόσια λόγος για ύπαρξη αυτόχθονου Ελληνισμού στην Κορυτσά από εκπρόσωπο του ελληνικού κράτους, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον εκεί Γενικό Πρόξενο Θεόδωρο Οικονόμου – Καμαρινό. 
Ο κύριος Πρόξενος σε εκδήλωση της τοπικής Ομόνοιας δήλωνε στους Έλληνες της περιοχής να μην διστάσουν στην επικείμενη απογραφή πληθυσμού να δηλώσουν την ελληνική εθνικότητα τους. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την μήνη των Αλβανών που διαμαρτυρήθηκαν έντονα με συνέπεια το ελληνικό ΥΠΕΞ  να ανακαλέσει προσωρινά τον κ. Οικονόμου – Καμαρινό.
Ο Αντιπρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαιοσύνης της Αλβανίας Κρεσνίκ Σπαχίου αρχίζει την ανθελληνική του εκστρατεία βγάζοντας παράνομες τις δικαστικές αποφάσεις για όσους πολίτες επανέκτησαν την ελληνική εθνικότητα ύστερα από τη βίαιη αφαίρεση της επί χοτζικού καθεστώτος.



Τον Μάρτιο ανακοινώνεται και τυπικά ότι η απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία που ήταν προγραμματισμένη για τον Απρίλιο αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο. Ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις των Βορειοηπειρωτών επιστρέφει στα καθήκοντα του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά Θεόδωρος Οικονόμου - Καμαρινός. 
Ξεχωριστό συμβάν του μήνα ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στη Χιμάρα όπου οι άνθρωποι του

καταρρέοντος μπολανικού καθεστώτος έβαλαν μαθητές Α΄ Δημοτικού να απαγγείλουν ποιήματα που εξυμνούσαν τον τότε Δήμαρχο, γυρίζοντας μας δεκαετίες πίσω. Το ιστολόγιο μας που προέβη στην ευρύτερη γνωστοποίηση των συμβάντων δέχθηκε λυσσαλέα επίθεση από τους καθεστωτικούς πατριδοκάπηλους οι οποίοι «ζητούσαν και τα ρέστα» που τολμήσαμε να γράψουμε την αλήθεια.

 

Τον Απρίλιο δηµοσιεύµατα του αλβανικού Τύπου ανέφεραν ότι το πόρισµα των εµπειρογνωµόνων των αλβανικών αρχών «βάφτισε» τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα από Αλβανούς εξτρεμιστές στη Χιμάρα, τον Αύγουστο του 2010 ως «αυτοκινητικό δυστύχηµα». Δύο μήνες μετά η απόφαση για τον δολοφόνο θα ήταν μόλις 12 χρόνια φυλάκιση επειδή παραδέχθηκε ότι σκόπιμα έπεσε με το αυτοκίνητο που οδηγούσε πάνω στον Έλληνα πατριώτη που υπερασπίστηκε τη γλώσσα του.

Παράλληλα το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει στα ύψη εν όψει των δημοτικών εκλογών της 8ης

Μαΐου. Το Κόμμα των Ελλήνων κάνει έναν έντιμο προεκλογικό αγώνα, καταθέτοντας τις προτάσεις και το πρόγραμμα του για μία καλύτερη πορεία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Απέναντι του δεν έχει προτάσεις που θα συμβάλουν στο καλό του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού αλλά μία εκστρατεία με αποκλειστικό περιεχόμενο τη λασπολογία, τις συκοφαντίες -ακόμα και τις πιο απίθανες- και τις απειλές. 
Μοναδική μέριμνα του κεαδίτικου κατεστημένου ήταν να μην χαθούν τα προνόμια του και γι’ αυτό δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο. Και μόνο η αναφορά ότι στα χωριά με αλβανικό ή μεικτό πληθυσμό σε Επαρχίες όπως της Λιβαδειάς και της Φοινίκης οι άνθρωποι του PBDNJ πήγαιναν βόλτα στα σπίτια με αυτούς του PDIU και δήλωναν αλληλοϋποστήριξη με σκοπό την ανάδειξη του υποψήφιου του πρώτου, ώστε να μην βγει Έπαρχος ο υποψήφιος του μοναδικού ελληνικού κόμματος, λέει από μόνο του πολλά.


Στις 8 Μαΐου είχαμε τις δημοτικές εκλογές όπου το Κόμμα των Ελλήνων πλήρωσε πολύ ακριβά το τίμημα της ανεξαρτησίας του, όπως και το PBDNJ πολύ ακριβά το τομάρι του, όπως έκανε άλλωστε συνεχώς τα τελευταία χρόνια. 
Έτσι η συμμαχία ΚΕΑΔ-Σοσιαλιστικού Κόμματος-Τσάμηδων, υπό τις ευλογίες του ΠΑΣΟΚ και της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, απέδωσε καρπούς βγάζοντας νικητές τους υποψηφίους Επάρχους του PBDNJ σε επτά Επαρχίες της αναγνωρισμένης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Ανοικτή παρέμεινε η διαδικασία για την Επαρχία Φοινίκης όπου οι εκλογές εκεί οδηγήθηκαν σε επανάληψη αφού ο υποψήφιος του ΕΕΜΜ – MEGA Ζήσος Λούτσης κέρδισε με 4 ψήφους διαφορά αλλά τα συμφέροντα διάφορων παραγόντων δεν ήθελαν την επικράτηση του. Παράλληλα όμως το ΚΕΑΔ χάνει το προπύργιο του τη Χιμάρα για 100 περίπου ψήφους. Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν η μοναδική αμιγώς ελληνική επαρχία που το PS κατέβασε δικό του υποψήφιο και δεν συμμάχησε με το PBDNJ, όπως σε όλες τις άλλες επαρχίες...


Τον Ιούνιο η αλβανική κυβέρνηση ανακοινώνει την αφαίρεση του όρου «εθνικότητα» από τα πιστοποιητικά των ληξιαρχείων, πιστεύοντας ότι έτσι κάνει ακόμα ένα βήμα στην ευρωπαϊκή της πορεία.
Το Δικαστήριο της Κορυτσάς καταδικάζει πρωτόδικα σε ένα χρόνιο φυλάκιση τον πρόεδρο της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς Ναούμ Ντίσιο επειδή «κατέστρεψε» (ανύπαρκτους) τάφους στο χωριό Μπομποστίτσα προκειμένου να κάνει σκαλοπάτια και μονοπάτι που οδηγούν στο μνημείο των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτών κατά το  Έπος του 1940.
Επίσης εκδηλώνεται πρόθεση για τη διακοπή λειτουργίας των ελληνικών ιδιωτικών σχολείων σε Κορυτσά και Χιμάρα, λόγω έλλειψης πόρων από την πλευρά του ελληνικού κράτους. Ευτυχώς κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν πραγματοποιήθηκε.


Στις 31 Ιουλίου είχαμε την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας στην Επαρχία Φοινίκης, όπου ο απερχόμενος Έπαρχος και υποψήφιος της ΕΕΜΜ Ζήσος Λούτσης βγήκε και πάλι νικητής αλλά με πέντε ψήφους διαφορά. Έτσι έγιναν ενστάσεις πάλι επί του αποτελέσματος από τη συμμαχία PS-PBDNJ όπου ύστερα από διάφορες διεργασίες τελικά στις 16 Αυγούστου το Εκλογοδικείο Τιράνων ανακήρυξε  Έπαρχο τον υποψήφιο του PBDNJ. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως και τον Μάιο, για όσο είχε διαδοθεί η φήμη της επικράτησης του, όσο και το βράδυ της 16ης Αυγούστου που επέστρεφε «θριαμβευτής» από τα Τίρανα, ο υποψήφιος του PBDNJ

γινόταν δεκτός με θερμή υποδοχή από τους Αλβανούς ψηφοφόρους του που πανηγύριζαν κρατώντας σημαίες της πατρίδας τους. Η γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών γινόταν πράξη.


Για άλλον έναν Αύγουστο οι δασικές εκτάσεις της Βορείου Ηπείρου παραδίδονταν στο έλεος της φωτιάς. Ίσως κάποτε κάποιος Αλβανός πολιτικός κάνει αποκαλύψεις ανάλογες με του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ...



Τον Σεπτέμβριο οι Αλβανοί εθνικιστές με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαιοσύνης Κρεσνικ Σπαχίου επιδίδονται σε αγώνα τρομοκράτησης του ελληνικού στοιχείου προκειμένου στην επικείμενη απογραφή να μη δηλώσει ελεύθερα την εθνικότητα του. Για το σκοπό αυτό ο Σπαχίου έχει ιδρύσει την εθνικιστική οργάνωση «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία» ξεκινώντας εκστρατεία με την οποία συγκέντρωνε υπογραφές ώστε η απογραφή πληθυσμού να μην συμπεριλάβει το ερώτημα της εθνικότητας. 
Διάφοροι βορειοηπειρωτικοί φορείς παίρνουν θέση υπέρ ή κατά της συμμετοχής στην απογραφή λόγω των διάφορων άδικων μέτρων που έχουν ληφθεί προκειμένου να μην βγουν οι μειονότητες τόσο ισχυρές πληθυσμιακά.


Έρχεται ο Οκτώβριος και η απογραφή αρχίζει. Το Κόμμα των Ελλήνων τελικά αν και διαπιστώνει τις παγίδες παροτρύνει τους Βορειοηπειρώτες να συμμετάσχουν στην απογραφή, αφού θα έχουν το δικαίωμα για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος να δηλώσουν ανοικτά ότι είναι Έλληνες και όποιες παρατυπίες σημειώνονταν εις βάρος τους θα τις κατήγγειλαν. 

Μεγαλύτερη ανάγκη συμμετοχής σε αυτή την κινητοποίηση είχαν οι Έλληνες της Κορυτσάς, της Πρεμετής, της Αυλώνας και γενικότερα των περιοχών που δεν ήταν αναγνωρισμένοι. Αντίθετα το παναλβανικό PBDNJ των «αποκλειστικών αντιπροσώπων» της ΕΕΜ αποφάσισε να συνταχθεί με την «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία» και τους Τσάμηδες και να ταχθεί κατά της απογραφής με άλλα βέβαια προσχήματα. Το οξύμωρο είναι ότι αν και οι κεαδίτες έπαρχοι δήλωσαν αποχή, δεν παραιτήθηκαν επίσημα από τις θέσεις των διοργανωτών της απογραφής στις Επαρχίες τους.

Στην Περιφέρεια Κορυτσάς, τόσο εντός της πόλης όσο και στα χωριά περισσότεροι από 30.000 πολίτες δήλωσαν ελληνική εθνικότητα, ένα φαινόμενο που περίμενε να εμφανιστεί πάνω από οκτώ δεκαετίες. Για να γίνει όμως πραγματικότητα αυτό, προηγήθηκε ο αγώνας ενός ελληνόψυχου διπλωμάτη, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Κορυτσά, του Θεόδωρου Οικονόμου – Καμαρινού ο οποίος εμψύχωσε τους Έλληνες της περιοχής στο να μην φοβηθούν να δηλώσουν την πραγματική εθνική τους ταυτότητα. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβεί και στις επαρχίες της Λιούτζης, της Ζαγοριάς, της Οντρίε, της Τζάρας, της Νίβιτσας, της Πρεμετής κ.α, μόνο που αυτές είχαν την ατυχία να υπάγονται στη δικαιοδοσία του Προξενείου Αργυροκάστρου, που ο επικεφαλής τους είχε σαν μέλημα να μη σταθεί όρθιος για μισή ώρα ώστε να τιμήσει τους ήρωες του ΄40 γιατί του ήταν πολύ κουραστικό, να κόβει τη μίσθωση των λεωφορείων που μετέφεραν τους μαθητές στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία και που στα χωριά πατούσε μόνο εάν τύχαινε καμία αγγαρεία ή προεκλογικά για να απειλήσει του ηλικιωμένους ότι θα τους κόψει τις συντάξεις αν δεν ψήφιζαν τον σοσιαλιστικό συνασπισμό στις δημοτικές εκλογές του προηγούμενου Μαΐου. 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σε χωριά της Πρεμετής η πλειοψηφία των κατοίκων δήλωσαν ελληνική εθνικότητα, η οποία όμως αλλοιώθηκε από κάποιον υπεύθυνο απογραφέα για να καταγγελθεί από υφιστάμενο του. Μία τέτοια ενέργεια μπορεί να την καταδικάσει κανείς εφόσον συμμετείχε. Σε αντίθετη περίπτωση πως μπορεί να διεκδικήσει κανείς κάτι για το οποίο δεν αγωνίστηκε;

Από την άλλη βέβαια το ελλαδικό κράτος έλαμψε δια της απουσίας του, το οποίο πάντως δεν παρέλειψε να διακόψει τη σύνταξη 3.050 ηλικιωμένων ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, επειδή δεν κατέθεσαν τα δικαιολογητικά που τους ζητήθηκαν μέσα στη νόμιμη προθεσμία.


Τον Νοέμβριο στις 6 του μήνα το Κόμμα των Ελλήνων πιστό στις καταστατικές του δεσμεύσεις πραγματοποιεί εκλογές από τη βάση για την ανάδειξη του Προέδρου του και των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, με διαδικασίες ανοικτές και απόλυτα δημοκρατικές, όπου στήθηκαν κάλπες σε όλες τις Επαρχίες της Βορείου Ηπείρου καθώς και στην Αθήνα, στις οποίες προσήλθαν περισσότερα από 4.000 άτομα. Πρόεδρος του Κόμματος ΕΕΜΜ-MEGA εκλέγεται ο Χρήστος Κίτσιος, ενώ στο Εθνικό Συμβούλιο αναδεικνύονται 89 μέλη.

Παράλληλα σημειώνεται και μία ιδιότυπη ιταλο-αλβανική συμμαχία στον πολιτιστικό τομέα με την οποία αρχαία ελληνικά μνημεία όπως αυτά της Ανδριανούπολης έξω από τα Σωφράτικα Αργυροκάστρου, βαφτίζονται ρωμαϊκά ή ιλλυρικά κατά βούληση.


Τον Δεκέμβριο τέλος επικυρώνεται η απόφαση της κυβέρνησης από το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο για αφαίρεση της εθνικότητας από τα επίσημα κρατικά έγγραφα. Η γενοκτονία χαμηλής έντασης συνεχίζεται ακάθεκτη και κλείνει πανηγυρικά τη χρονιά. 

Άξιο αναφοράς ότι στο τέλος του 2011 έφυγε από τη ζωή ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ της Ουάσινγκτον, Νικόλαος Σταύρου με καταγωγή από τη Γριάζδανη Αγίων Σαράντα, σε ηλικία 76 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου