Ο απολογισμός δεν είναι ένα πράγμα τόσο απλό, όσο φαίνεται. Αυτός, ιδίως όταν έχει να κάνει με κράτος και όχι με ομάδα ή πρόσωπα, δεν μπορεί να σταθεί μονόπλευρα χωρίς να γίνει κάποια σύγκριση μεταξύ εκείνων που έχουν υποσχεθεί κι εκείνων που έχουν γίνει ή δεν έχουν γίνει γιατί ήταν ψέματα, μεταξύ εκείνων που έχουν συμβεί κι εκείνων που έπρεπε να είχαν συμβεί αλλά δεν συνέβησαν γιατί ήταν απάτες.
Γι’ αυτό λέμε πως ο απολογισμός είναι μια ισότητα ή ισοστάθμιση μεταξύ δυο ή περισσοτέρων δεδομένων ή επιχειρημάτων, βγαίνουν τα ανάλογα συμπεράσματα για το σήμερα και λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για το αύριο.
Ο χρόνος που αφήσαμε πίσω, χαρακτηρίζεται από γεγονότα, υποσχέσεις, εξελίξεις… που οριστικοποίησαν τη θέση του κράτους, που αξιολόγησαν το όνομα της αλβανικής κυβέρνησης.
Η χρονιά άρχισε κάπως τραγικά. Με τέσσερις νεκρούς και πολλούς τραυματίες μπροστά στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο, σαν αποτέλεσμα των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης. Ένα πρωτοφανές γεγονός για τα χρονικά της εποχής διότι δεν ήταν από κάποιο ατύχημα ή άλλο φαινόμενο αλλά από αδέσποτες ή κατευθυνόμενες σφαίρες κατά των διαδηλωτών. Έπρεπε να προσπεραστεί και να ξεχαστεί αυτό το γεγονός. Και όπως στον καιρό του αλήστου μνήμης Ενβέρ, τέτοια γεγονότα ξεχνιούνται με τον άσσο του εθνικισμού.
Το μήνα αυτό το Συνταγματικό Δικαστήριο απαλείφει την εθνικότητα από τα ληξιαρχικά έγγραφα. Όλη η προσοχή της κοινής γνώμης στρέφεται στον κίνδυνο της ελληνοποίησης του χώρου και υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη της Κοκκινόμαυρης Συμμαχίας, το γεγονός αυτό τίθεται υπό έλεγχο.
Τον Απρίλιο γίνονται οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τον μαραθώνιο αγώνα της εκλογής του Δημάρχου των Τιράνων, που παραλίγο να φέρει κοινωνικές ανακατατάξεις στη χώρα. Τότε το παρακράτος βγάζει από το μανίκι τον δεύτερο άσσο, την αναβολή της απογραφής του πληθυσμού με το πρόσχημα του χρόνου προετοιμασίας και οι γκρίζοι λύκοι δολοφονούν εν ψυχρώ τον Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα.
Το καλοκαίρι δεκάδες εκατοντάδες στρέμματα λιβάδια, δάση, ελαιόδεντρα και οπωροφόρα δέντρα στο χώρο της ελληνικής Κοινότητας γίνονται στάχτη από αλβανούς εμπρηστές. Ο τύπος θα παραλείψει το γεγονός αυτό και θ’ ασχοληθεί με το ρεκόρ κολύμβησης του Πρωθυπουργού, που ξεπέρασε τα υποσχόμενα χιλιόμετρα κολύμβησης, ενώ η Κοκκινόμαυρη Συμμαχία θα έστηνε τους πάγκους πόλη την πόλη σε όλη τη χώρα να συγκέντρωνε υπογραφές για την απαλοιφή από το ερωτηματολόγιο της εθνικότητας και του θρησκεύματος των πολιτών ως μεγάλος κίνδυνος για την ύπαρξη του ενιαίου αλβανικού κράτους.
Η διαφθορά στη χώρα άγγιξε τα ύψη. Κυβερνώντες και μη, εμπλεκόμενοι σε σκάνδαλα και δολιοφθορές. Η δικαιοσύνη, εξαρτώμενη από το κράτος, οραματίζεται από κωλυσιεργία διαφθορά και εθνικισμό. Έρχεται και το μαντάτο της απόρριψης της αίτησης της Αλβανίας για υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτόν τον καιρό ξανά η κοινή γνώμη θα δηλητηριαστεί με τον κίνδυνο του αυτοπροσδιορισμού και βάσει της ελεύθερης δήλωσης θα δηλώσουν όλοι Έλληνες. Μέσα σε κλίμα έντασης, ουρλιασμάτων και δηλώσεων του Αντιπρόεδρου του Συμβουλίου Δικαιοσύνης Κρεσνίκ Σπαχία και του πρόεδρου του τσάμικου κόμματος Σπετίμ Ιντρίζιμα και των μαζικών μέσων ενημέρωσης- θα διεξαχθεί η απογραφή του πληθυσμού με κουτσουρεμένο ερωτηματολόγιο και με πολλά κενά.
Η Ελληνική Κοινότητα, διχασμένη από τις δικές της εσωτερικές εσωστρέφειες, δεν ανταποκρίνεται σύσσωμη στην απογραφή, χάνοντας την ευκαιρία οι μη αναγνωρισμένες, μέχρι σήμερα, περιοχές να αναδείξουν την ελληνική καταγωγή τους.
Η αλβανική κυβέρνηση πολύ σωστά έκανε τον απολογισμό της όπως ακριβώς αυτήν συμφέρει. Μάλλον οι ψεύτικες υποσχέσεις και οι μεθοδευμένες απάτες έχουν γίνει πλέον της μόδας.
Το ερώτημα είναι η Ελληνική Κοινότητα, η οργάνωσή της Ομόνοιας, που την εκπροσωπεί - αν την εκπροσωπεί - ποιος θα είναι ο απολογισμός της; Τι συμπεράσματα και διδαχές επωμίστηκε και ποιοι οι στόχοι της για το αύριο;
(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Βόρειο Ήπειρο)
Σημείωση ΣΦΕΒΑ: Η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα έγινε τον Αύγουστο του 2010, αλλά η τρομοκράτηση του πληθυσμού συνεχίστηκε και στο 2011.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου