Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Τραμπούκοι και τραμπουκισμός


Κάνουμε σήμερα ένα αφιέρωμα στην προέλευση των όρων «τραμπούκος» και «τραμπουκισμός» που χαρακτηρίζουν έντονα τα βορειοηπειρωτικά κοινά, αφού είναι μέθοδος που μπαίνει σε εφαρμογή από άτομα χωρίς επίπεδο τα οποία υπηρετούν ένα κατεστημένο και  δεν έχουν πολιτικά επιχειρήματα για να το υποστηρίξουν.

Η σημερινή σημασία της λέξης «τραμπούκος», συνδυάζεται με τη νοηματική απόδοση της λέξης «γορίλλας» και προσδιορίζει τον άνθρωπο που προκαλεί επεισόδια, συνήθως, επί πληρωμή.
                                                                                                                   
Το 1862 εμφανίστηκε στην Αθήνα μια ομάδα πολιτών που ονομάστηκαν «τραμπούκοι».
Καθαρό δημιούργημα των πολιτικάντηδων αυτοί οι περιθωριακοί τύποι ήταν πολύ χρήσιμοι κατά τον προεκλογικό αγώνα διαφόρων υποψηφίων.
Σε περίπτωση που ο πολιτικός, που τους είχε κάτω από την προστασία του, ερχόταν στην εξουσία, οι τραμπούκοι αναλάμβαναν σπουδαίες δουλειές. Ασκούσαν εκβιασμούς,απειλές και τρομοκρατία σε βάρος των πολιτικών αντιπάλων.
Επειδή τα καφενεία στου Ψυρρή έσφυζαν από αυτούς τους περιθωριακούς τύπους, οι πολιτικοί άρχοντες αναζητούσαν ανάμεσά τους τους συνεργάτες που θα τους στήριζαν στις δημόσιες συγκεντρώσεις.
Έτσι, από αυτούς, όσοι προσλαμβάνονταν εκτός από την χρηματική αμοιβή που εισέπρατταν, απολάμβαναν δωρεάν τον καφέ  αλλά και τα πούρα της γνωστής τότε Κουβανέζικης εταιρίας απο την Αβάνα «Trabucos», που μοίραζαν οι πολιτικοί άρχοντες προκειμένου να κερδίσουν την υποστήριξη εκείνων των περιθωριακών που είχαν βροντερή φωνή.
Απ’ αυτή τη συνήθεια, έμεινε και ο χαρακτηρισμός «τραμπούκος», αφού γενικότερα, ήταν η μόδα της εποχής να κυκλοφορούν οι «γορίλες» ή οι  «φουσκωτοί» με τα πούρα Trabuco.

Φυσικά, μόλις τελείωναν οι εκλογές, αυτοί οι μόρτηδες ή κουτσαβάκηδες ή τραμπούκοι, εάν ο «προστάτης πολιτικός» δεν κατάφερνε να εκλεγεί, επανέρχονταν στην πρότερη κατάστασή τους, δηλαδή εκείνη της ανεργίας και της καθημερινής απόλαυσης του καφέ στα καφενεδάκια του Ψυρρή.

Το πούρο Αβάνας Tραμπούκο ήταν χοντρό και κοντό και ονομάστηκε έτσι, από τους κουβανούς, επειδή έμοιαζε με τη ρωμαϊκή πολιορκητική μηχανή που εκτόξευε πέτρες («το κανονάκι», λατ: trabuchetum, trabucus, ισπ: trabuco). 


Πληροφορίες από "ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ" (Γιώργος Δαμιανός) και rc-cafe.blogspot.com


Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες ενός ασύδοτου τραμπουκισμού στα πολιτικά πράγματα της Βορείου Ηπείρου από το κατεστημένο εντός του χώρου με απειλές και εκφοβισμούς για διακοπή συντάξεων σε όσους δεν το εξυπηρετούν ή μη απόδοση ελληνικής ιθαγένειας κ.α.
Απειλές με άσκηση σωματικής βίας ή ακόμα και φόνου έχουν γίνει και από προστάτες του καθεστώτος ενάντια σε όσους θίγουν τα συμφέροντα και τις θέσεις του πολιτικού άρχοντα που έχει υπό την προστασία τους εν λόγω  τραμπούκους με ακλόνητα επιχειρήματα. 
Ο πολιτικός τραμπουκισμός εκφράζεται επίσης και με το να χαρακτηρίζονται οι πολιτικοί αντίπαλοι με όρους που χαρακτηρίζουν τον ίδιο που τους αποδίδει, ή ακόμα και με τη βροντερή φωνή ώστε να μην αφήνει τον άλλον να να εκφραστεί. 
Επικοινωνιακός τραμπουκισμός είναι επίσης και το να διαδίδεις ψευδείς ειδήσεις ακόμα και με επίσημα δελτία τύπου, για τις οποίες όμως ακόμα κι όταν διαψευστούν εκ των πραγμάτων να μην  ζητάς δημόσια συγγνώμη, παρά μόνο να το αφήνεις ασχολίαστο νομίζοντας ότι μετά από λίγες μέρες θα ξεχαστεί...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου