Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Η συνέντευξη του Ναούμ Ντίσιου στο ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ για την εναντίον του καταδικαστική απόφαση

Την Τετάρτη 11-1-2012, μία μέρα μετά την ανακοίνωση της εναντίον του καταδικαστικής απόφασης και δύο μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία που έχει μέχρι να παρουσιαστεί στη φυλακή ή να συλληφθεί από την αλβανική Αστυνομία, ο πρόεδρος της οργάνωσης Ομόνοια Περιφέρειας Κορυτσάς και μέλος του Προεδρείου του Κόμματος των Ελλήνων Ναούμ Ντίσιος έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR του ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ και τους παραγωγούς Αθηνά Κρεμμύδα και Αλέξανδρο Κορακίδη.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Κύριε Ντίσιο καλησπέρα σας. Ο χρόνος άρχισε πολύ άσχημα για εσάς. Η  απόφαση του Εφετείου για την υπόθεση της Μπομποστίτσας, περιμένατε να ήταν καταδικαστική;

Ναούμ Ντίσιος: Βεβαίως και το περιμέναμε, γιατί είναι εδώ και πάνω από ένα χρόνο που υπάρχει αυτό το αρνητικό κλίμα εναντίον όσων φωνάζουμε στην Κορυτσά και τη Βόρειο Ήπειρο ότι είμαστε Έλληνες. Αυτός είναι ο λόγος που με φυλακίζουν γιατί οι Αλβανοί δεν αναγνωρίζουν την ελληνική μας εθνικότητα. Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Κάποια αντίδραση υπήρξε μετά την απόφαση τόσο από το βορειοηπειρωτικό χώρο όσο και από την Ελλάδα;

Ναούμ Ντίσιος: Περιμένω στήριξη από την Ελλάδα. Εδώ στην Κορυτσά είμαστε όλοι μαζί. Βγάλαμε ανακοίνωση από την Ομόνοια Περιφέρειας Κορυτσάς και όλοι οι Έλληνες ενωμένοι καταδικάζουμε αυτή την απόφαση του δικαστηρίου. Δεν περιμένουμε να κάνουν τίποτα καλύτερο από την άλλη πλευρά. Ξέρουμε ότι δεν δικάζουν με τους νόμους που υπάρχουν γιατί η δίκη είναι πολιτική. Συγγνώμη αν δεν μιλάω πολύ καλά τα ελληνικά...

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Είσαστε σε μία περιοχή μη αναγνωρισμένη όπου οι Έλληνες δεν είχαν το δικαίωμα να διδαχτούν την μητρική τους γλώσσα, όπως η Κορυτσά. Οι πράξεις σας και τα αισθήματα σας είναι που έχουν σημασία, μικρό ρόλο παίζει το πως μιλάτε.
Η απόφαση είναι οριστική; μέχρι πότε πρέπει να παρουσιαστείτε στις φυλακές;

Ναούμ Ντίσιος: Μου άφησαν προθεσμία 72 ώρες από τη στιγμή που βγήκε η απόφαση. Την Παρασκευή το πρωί δηλαδή θα με συλλάβουν. Αφού πρώτα μπω στη φυλακή τότε θα μπορέσω να πάω την υπόθεση μου στο Ανώτατο Δικαστήριο στα Τίρανα, όχι ότι περιμένω να γίνει κάτι εκεί.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κορυτσά σας συμπαραστάθηκε; είχε επαφή μαζί σας;

Ναούμ Ντίσιος: Από το Προξενείο ήταν παρόντες στη δίκη δύο εκπρόσωποι του, που ακούσανε την απόφαση και με υποστηρίζουν. Είναι πάντα στο πλευρό μου, κάτι που με κάνει χαρούμενο και μου δίνει δύναμη.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία μέχρι να πάτε στο Ανώτατο Δικαστήριο;

Ναούμ Ντίσιος: Θα αργήσει πολύ και σε όλο αυτό το διάστημα θα πρέπει να κάνω την ποινή μου.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Από την αλβανική πλευρά έχει ακουστεί κάποια αντίθετη άποψη προς την απόφαση;

Ναούμ Ντίσιος: Η αλβανική πλευρά περίμενε αυτήν την απόφαση πως και πως για να με κατηγορήσουν.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Από τη "μητέρα" Ομόνοια δεν υπάρχει ακόμα καμία αντίδραση;

Ναούμ Ντίσιος: Από την πλευρά της ηγεσίας, από τον κ. Μπολάνο δεν έχω ακούσει κάτι μέχρι τώρα. Πρέπει να ξέρουν όμως ότι εμείς εδώ στην Κορυτσά είμαστε δύο φορές Έλληνες.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Κύριε Ντίσιο, να σας ευχαριστήσουμε που ήσασταν μαζί μας και να σας ευχηθούμε καλό κουράγιο και να σας βεβαιώσουμε ότι είμαστε στο πλευρό σας.

Ναούμ Ντίσιος: Ευχαριστώ πολύ κι εγώ. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι απέναντι στην αλβανική πλευρά, γιατί χωρισμένοι δεν μπορούμε να καταφέρουμε τίποτα.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου