Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Ο Λάκης του Αλφαβηταρίου


Πέρασαν πολλά σχολικά χρόνια. Πολλοί δάσκαλοι και μαθητές πέρασαν από το κατώφλι του σχολείου. Και σε όλα αυτά τα χρόνια διακρίνεται το καλοδουλεμένο, το ίδιο Αλφαβητάριο του Λάκη.
Είναι το Αλφαβητάριο του Βασίλη Γκούτζου, του Λάκη, όπως τον φωνάζουνε, που αρχίζει από τα δύσκολα χρόνια, από το 1972, και συνεχίζει μέχρι σήμερα με το όνομά του, ως αυτουργός του κειμένου αυτού.
  
Επισκεπτόμενοι το σχολείο της Δερβιτσάνης στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2011-2012, πήγαμε και στα μικρούλικα της Α’ Τάξης Δημοτικού.
Πήραμε στο χέρι ξανά το Αλφαβητάριο, το θαυμάσαμε και φωνάξαμε το Λάκη, που ήταν στη γιορτή αυτή, να μας πει λίγα λόγια για το Αλφαβητάριο που εδώ και 40 χρόνια, σχεδόν, φέρνει το όνομά του.


  Ο Λάκης  συγκινημένος μας απάντησε:
« Ήμουν δάσκαλος στο χωριό μου. Πάντα ήθελα να προσφέρω κάτι παραπάνω για όλα τα παιδιά του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Και να που μου ήρθε η ευκαιρία. Καθορίστηκα από την επιχείρηση σχολικών βιβλίων, που διευθύνονταν από το Υπουργείο Παιδείας συντάκτης των βιβλίων της Γλώσσας του Δημοτικού. Έτσι άρχισα προσηλωμένος να δουλεύω για το Αλφαβητάριο το 1972, το οποίο συνεχίζει να εκδίδεται μέχρι σήμερα, βεβαίως προσαρμοζόμενο με τα προγράμματα και τις νέες παιδαγωγικές μεθόδους... Ώρες ολάκερες, δουλειά πολύ. Όμως το έκανα με τόσο ευχαρίστηση που δεν ένιωθα καμία κούραση.
  Εκτός αυτού  την ίδια χρονιά δούλεψα και συνέταξα τη Γραμματική της Β’ Δημοτικού, σε συνέχεια Γραμματική της νεοελληνικής γλώσσας, η Γλώσσα μου, Βιβλίο του δάσκαλου, Τετράδια εργασιών κ.ά.». 


Εμείς παρατηρήσαμε με ικανοποίηση πως ο Λάκης  ήταν ευχαριστημένος γιατί κάτι  πρόσφερε και είναι έτοιμος να συνεχίζει να προσφέρει για την παιδεία και τον πολιτισμό μας σε όλη του τη ζωή.
Τέτοιοι είναι οι δάσκαλοί μας για τους οποίους είμαστε υπερήφανοι. Από τέτοιους δασκάλους βγαίνουν άξιοι μαθητές και γενιές νέων ανθρώπων που λαμπραίνουν την κοινωνία μας και το όνομά μας ως Έλληνες.


  Να τι  γράφει, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ένας από τους μαθητές του,  ο Γιώργος Σούκουρας στο «Λαϊκό Βήμα» για το δάσκαλό του Λάκη :
«Αυτός είναι ο πρώτος μου δάσκαλος, ο  Βασίλης. Ο δάσκαλος πρότυπο. 
Ο δάσκαλος που πάντα θα μιλούν με σέβας όσοι από  κοντά τον γνώρισαν. 
Ο άνθρωπος που  ξέρει να δώσει  αγάπη στην αγάπη, χαρά στη χαρά. Και δεν μου μένει άλλο, παρά να τον ευχηθώ υγεία και οικογενειακή ευτυχία…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου