Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ο Πρωινός Λόγος για παρέμβαση Κώστα Μπάρκα και συγκέντρωση βορειοηπειρωτικών σωματείων στην Αθήνα - Το σχόλιο μας


Γιατί οι πνευματικοί ηγέτες σιωπούν μπροστά στον Αλβανικό εθνικισμό;

Αυτοί θα έπρεπε να καθοδηγούν τους πολίτες… 

Τι αναφέρει σε άρθρο του ο βουλευτής Κ. Μπάρκας


• Την άποψη, ότι υπό την πίεση του Αλβανικού εθνικισμού, η διανόηση της χώρας ή αισθάνεται σαστισμένη ή σιωπά και με την στάση της αυτή τον βοηθά να επιβιώσει, εκφράζει ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας Κώστας Μπάρκας (φωτό). 

Σε άρθρο του, που δημοσιεύει η αλβανική εφημερίδα «Πανόραμα», ο κ. Μπάρκας, που στο παρελθόν έχει διατελέσει και Υπουργός Εργασίας της Αλβανίας, τονίζει, ότι οι πνευματικοί ηγέτες της Αλβανίας λησμονούν, ότι ανήκει σ’ αυτούς η καθοδήγηση τόσο των πολιτικών, όσο και των απλών πολιτών, στην πραγματική στρατηγική του μέλλοντος της χώρας. «Δεν επιτρέπεται να στηρίζουν εκείνους που δήθεν θέλουν να πάνε μπρος με το κεφάλι στραμμένο προς τα πίσω». 

Οι τρεις πόλοι…

Σύμφωνα με τον κ. Μπάρκα, υπάρχουν τρεις πόλοι εθνικισμού στην Αλβανία, οι οποίοι βέβαια έχουν άμεση σχέση με τις συνεχείς προκλήσεις προς την Ελλάδα, που γίνονται από διάφορες ομάδες, αλλά εσχάτως και από παράγοντες της αντιπολίτευσης της χώρας.  

Ο πρώτος πόλος του εθνικισμού είναι η ίδια η αντιπολίτευση. «Χωρίς να σκεφτεί διόλου για τις συνέπειες που επιφέρει στον ιστορικό μελλοντικό ορίζοντα των Αλβανών, η αντιπολίτευση προσφέρει μια παμπάλαια εθνικιστική στέγη με μόνο στόχο να συγκεντρώσει ψήφους για να πάρει την εξουσία» σημειώνει μεταξύ άλλων. 

Ο δεύτερος πόλος στηρίζεται στην λεγόμενη «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία» με ηγετική κεφαλή τον αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης, Κρεσνικ Σπαχίου. 
Ο τρίτος πόλος του εθνικιστικού φάσματος για την εξουσία στηρίζεται στο αναμενόμενο κόμμα του νυν προέδρου της Δημοκρατίας Μπαμίρ Τόπι. 

Προπαγάνδα… 

Παράλληλα, ο κ. Μπάρκας αναφέρεται και στην προπαγάνδα των Αλβανών εναντίον των Ελλήνων.
«Ο θόρυβος που γινόταν προς ικανοποίηση του αρρωστημένου εθνικισμού, ήταν εντελώς αβάσιμος. Η Ελλάδα, όταν η Αλβανία γκρέμιζε το κομμουνισμό, είχε φτάσει προς το τέλος στις εργασίες για την κατασκευή της Εγνατίας Οδού. Επίσης το σχέδιο της Εγνατίας Οδού είχε ξεκινήσει πριν η Ελλάδα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πριν ακόμα η Αλβανία ανοίξει τα σύνορά της, η Ελλάδα είχε εξασφαλίσει όλη την χρηματοδότηση του έργου» σημειώνει, μεταξύ άλλων. 

Ζητούμενο η ενότητα…

Εξάλλου, με επιτυχία έγινε την Κυριακή στην Αθήνα η συνάντηση προέδρων και εκπροσώπων Βορειοηπειρωτικών Φορέων και στελεχών της Βορείου Ηπείρου με θέμα «Η ενότητα είναι το ζητούμενο για τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό». 

Απ’ όλους υπήρξε η διαπίστωση, πως κάτι πρέπει να αλλάξει στη Βόρειο Ήπειρο. Προτάθηκε η δημιουργία ενός Κεντρικού Συμβουλίου των εν Ελλάδι Βορειοηπειρωτών, όπου θα μετέχουν εκπρόσωποι, αναλογικά από όλο τον βορειοηπειρωτικό χώρο και από όλες τις τάσεις. 
«Θεωρούμε την συνάντηση αυτή επιτυχή, πιστεύουμε πως μπορεί να αποτελέσει το ξεκίνημα για μια ενότητα στην πράξη όλου του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου κ. Δημ. Περδίκης.


Το σχόλιο του ιστολογίου μας: Ένας φίλος του ιστολογίου μας είχε εκφράσει για πολιτικούς σαν τον Κώστα Μπάρκα την άποψη ότι "ο πατριωτισμός σταματά εκεί που ξεκινάει το προσωπικό συμφέρον". 
Λοιπόν, ο κ. Μπάρκας τελευταία άρχισε τις "πατριωτικές" παρεμβάσεις και δεν θεωρούμε αρνητικό ότι τις πράττει, κάθε φωνή άλλωστε υπέρ του Ελληνισμού είναι καλοδεχούμενη και δεν έχει δικαίωμα κανείς να τις απορρίψει. Το θέμα όμως είναι όχι μόνο το τι εκφράζει μέσα από τα δελτία τύπου, τις επιστολές και τα άρθρα του, αλλά αφού πρόκειται για βουλευτή του αλβανικού κοινοβουλίου, το ζητούμενο είναι τι θέσεις υποστηρίζει στα Τίρανα.
Γιατί με το να μιλάει άλλη γλώσσα στο Αργυρόκαστρο και στους Άγιους Σαράντα και άλλη στα Τίρανα, τον κάνει να μην διαφέρει σε τίποτα από τον πρώην ίνδαλμα του τον πρόεδρο του PBDNJ. 
Εξάλλου ο πρώην Υπουργός Εργασίας της Αλβανίας δεν έκρυψε ποτέ τις αρχηγικές του διαθέσεις, ειδικά στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ηπειρωτών Εξωτερικού τον περασμένο Ιούλιο στα Ιωάννινα, όταν δήλωσε: "Είμαι έτοιμος να ηγηθώ (!) κάθε προσπάθειας που αποσκοπεί στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων  της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας". 
Άλλωστε και ο νυν Υπουργός Εργασίας και Βουλευτής Αργυροκάστρου με το Δημοκρατικό Κόμμα Σπύρος Ξέρρας μας είχε συνηθίσει στην εθνικόφρονα ρητορεία, αλλά στις οn camera δηλώσεις του στην Κορυτσά, για την υπόθεση Ντίσιου έκανε λόγο για σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων. Περιττό να θυμίσουμε ότι πρόκειται για απόφαση καθαρά πολιτική.
Ο καθένας είναι υπεύθυνος των λόγων του και των πράξεων του.

Όσον αφορά τη συγκέντρωση των βορειοηπειρωτικών σωματείων της Αθήνας την περασμένη Κυριακή σχετικά με την ενότητα, αναρωτηθήκαμε πως μπορεί να διοργανωθεί αντικειμενικά από ένα σωματείο που ο πρόεδρος του σε δελτίο τύπου που εξέδωσε πρόσφατα, υμνούσε το καθεστώς που επικρατεί στο δίδυμο Ομόνοια-ΚΕΑΔ και να χαρακτηρίζει "διασπαστικό" το Κόμμα των Ελλήνων.      
Βέβαια η εξέλιξη της ήταν γνωστή εκ των προτέρων: έντονες αντιπαραθέσεις και αγενείς παρεμβάσεις όταν ακούγονταν απόψεις που δεν συνέφεραν το κατεστημένο. Ακόμα κι όταν εκφράζονταν επιχειρήματα συγκροτημένα, όπως πάντα έτσι και αυτή τη φορά, όταν θιγόταν το καθεστώς σημειωνόταν ομαδική φραστική επίθεση σε ένα άτομο, ενώ δεν έλειψαν και τα χοντροκομμένα ψέμματα που δικαιολογούσαν την κατάσταση που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό της Βορείου Ηπείρου.  
Σαν ιδέα η συνέλευση εκπροσώπων βορειοηπειρωτικών σωματείων για ανοικτή συζήτηση δεν την χαρακτηρίζουμε αρνητικά αλλά το πρακτικό πρόβλημα είναι το επίπεδο που μπορούν ή έχουν  για να κρατήσουν σε τέτοιες συγκεντρώσεις όσοι έμαθαν να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις χωρίς να ακούγεται αντίθετη άποψη από αυτήν του αρχηγού τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου