Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Τέσσερα χρόνια από την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου - το ενδιαφέρον του για το Βορειοηπειρωτικό


Σήμερα συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την ημέρα που άφησε τον μάταιο αυτό κόσμο ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Χριστόδουλος.                      
Ο μεγάλος αυτός αγωνιστής της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, είχε βρει ένα μαγικό τρόπο επικοινωνίας με τους συνέλληνες. Με τους τρυφερούς αλλά συνάμα πύρινους λόγους του, κέρδιζε την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους και τα μηνύματα του κηρύγματός του φώλιαζαν βαθειά μέσα στην καρδιά τους.
Χαρισματική και μοναδική η επικοινωνία του με τους νέους, που πίστευε πραγματικά πως είναι το αύριο της πατρίδος μας και πρέπει να έχουν ιδανικά και πίστη στις ικανότητές τους.

Έντονες και σκληρές οι αντιδράσεις του για όλα τα θέματα πολιτικής όταν ένιωθε πως ενοχλούσαν τον πατριωτισμό και την πίστη του χριστεπώνυμου πληρώματος. Αυτές οι παρεμβάσεις του, ενόχλησαν την πολιτεία και ήταν μοιραία η σύγκρουση με τους κρατούντες.

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ως φλογερός πατριώτης υπήρξε και καλός φίλος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. 
Ως Μητροπολίτης Δημητριάδος είχε συνεργαστεί στενά με τον μακαριστό Μητροπολίτη Σεβαστιανό, επέδειξε με άρθρα και δραστηριότητες έμπρακτο εδιαφέρον για το Βορειοηπειρωτικό, αλλά και αφού αναρριχήθηκε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο των Αθηνών δεν μας ξέχασε.

Παραθέτουμε δελτίο τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την Δοξολογία που τέλεσε ο μακαριστός Χριστόδουλος για την 92η επέτειο της ανακύρηξης της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου και το μήνυμα του για το εθνικό θέμα που ακόμα και σήμερα είναι επίκαιρο όσο ποτέ:

19/2/2006 Δοξολογία για την επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και της αυτονομίας της Β. Ηπείρου 

Δοξολογία για τις επετείους της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και της αυτονομίας της Β.Ηπείρου τέλεσε το πρωί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Χριστόδουλος.

Αναφερόμενος στη Βόρειο Ήπειρο, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, έκανε λόγο για "τα διδάγματα της ιστορίας, τα οποία πρέπει να ενστερνιστούμε σήμερα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν λάθη " και τόνισε πως " οι Έλληνες έχουν αποδείξει πως είναι ανθεκτικοί στις πιέσεις και καλλιεργούν μέσα από το πνεύμα, τον πατριωτισμό και την δικαιοσύνη".
Όπως είπε και στην περίπτωση της Βορείου Ηπείρου όπως και κάθε φορά, "οι Έλληνες έχουν ακολουθήσει την πεπατημένη οδό, εκείνη που δεν υποτάσσεται μόνο στη λογική αλλά ενισχύεται από το συναίσθημα και την ψυχή, παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς χαρακτηρίστηκαν ως "τρελλοί" λόγω του ανυπότακτου νου και της αδούλωτης λεβεντιάς τους έναντι ισχυροτέρων.
"Τρελλούς μας ανέβαζαν , τρελλούς μας κατέβαζαν όμως εμείς έτσι έχουμε συνηθίσει να αγωνιζόμαστε υπέρ των ιερών και των οσίων, όχι δίχως λογική αλλά με μια ψυχή και μια καρδιά. Αυτό απέδειξαν οι Έλληνες και κατά την διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αυτό απέδειξαν και οι πατριώτες της Βορείου Ηπείρου αργότερα το 1912-1913-'14, διακηρύσσοντας την αυτονομία τους. Με την ίδια τρέλλα αργότερα οι Έλληνες τα έβαλαν κατά το ΄40-΄41 με δύο αυτοκρατορίες παρά πάσαν λογικήν και αριθμών" υπογράμμισε.

Επισημαίνοντας εκ νέου τη συμβολή της Εκκλησίας στα μείζονα εθνικοκοινωνικά ζητήματα, ο Μακαριώτατος, υπενθύμισε το έργο του Μητροπολίτη Κόνιτσας Σεβαστιανού, ο οποίος, όπως είπε, "όταν τα τελευταία χρόνια η Β.Ήπειρος στέναζε υπό το πέλμα του Χότζα και του Αλία και όλος ο Ελληνισμός μιλούσε γι αυτό, εκείνος δεν δίστασε να προωθήσει το θέμα και να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της Διεθνούς Κοινότητας, για να προβάλλει το θέμα της Β.Ηπείρου".

"Τώρα", συνέχισε ο Μακαριώτατος "με την ελευθερία που υπάρχει εντός εισαγωγικών ίσως, φοβούμαι ότι έχουμε λησμονήσει την Β.Ήπειρο. Κανένας δεν μιλάει για την Βόρειο Ήπειρο, για τη Μακεδονία. Κι όμως ο Έλληνας είναι άνθρωπος που την δεδομένη στιγμή ξεχνά τα επουσιώδη και μικρά και συγκεντρώνει τις δυνάμεις του στα μεγάλα και ουσιώδη..."

Ο Αρχιεπίσκοπος, απηύθυνε έκκληση στις πολιτικές και διπλωματικές δυνάμεις να καταβάλλουν τις δέουσες προσπάθειες ώστε "να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων, πόσο μάλλον της Βορείου Ηπείρου η οποία κινδυνεύει να ερημώσει από το ελληνικό στοιχείο. Όπως είπε "είναι λυπηρό οι Έλληνες της περιοχής να αναγκάζονται να φεύγουν από τα πατρογονικά τους εδάφη και να διαρρέουν προς την Ελλάδα για βιοποριστικούς λόγους". "Γι αυτό, επισήμανε ο Μακαριώτατος, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια στην πατρίδα τους" .

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη στο γραφείο του, κάποιων Βορειοηπειρωτών οι οποίοι του ζήτησαν την συμπαράσταση του. Όπως είπαν, επιστρέφοντας μετά την συνταξιοδότησή τους από την Ελλάδα, στην ιδιαίτερη πατρίδα τους , δεν μπορούν να εισπράττουν την σύνταξή τους, διότι σύμφωνα με τους νόμους δεν δικαιούνται καταβολής της, όσοι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας μας. Το ελληνικό κράτος δεν δέχεται να τους καταβάλλει τις συντάξεις τους αφού τόπο διαμονής δηλώνουν πλέον την Βόρεια Ήπειρο, επικαλούμενο τον νόμο.

Ο κ. Χριστόδουλος, απηύθυνε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να ενσκήψουν στο πρόβλημα αυτό των Βορειοηπειρωτών, ούτως ώστε να μην αναγκάζονται να μεταναστεύουν μόνιμα στην Ελλάδα, γεγονός που θα επιφέρει την πλήρη εξάλειψη του ελληνισμού στην Β.Ηπειρο. "Κάποτε εφαρμόζαμε το δόγμα δεν διεκδικούμε τίποτε αλλά δεν δίνουμε και τίποτε" είπε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους αρμοδίους:

" Θέλετε να ερημώσει η Βόρειος Ήπειρος; Τα δικαιώματα των μειονοτήτων και διασφάλισή τους είναι εκ των ών ουκ άνευ και το πρώτο που θα πρέπει να εγγυηθούν αυτοί που μπορούν. Δεν είναι νοητό να καταπιέζεται σήμερα σε καιρούς δημοκρατίας η ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου. Ας τα μεταφέρουμε αυτά τα διδάγματα στις πολιτικές ηγεσίες και κυρίως ας θρέψουμε με αυτά τα τις ψυχές μας και τις ψυχές των παιδιών μας που θα πάρουν την σκυτάλη. Για να μην αναρωτιόμαστε μετά γιατί χάνουμε τα δίκαιά μας και γιατί δεν έχουμε φίλους και συμμάχους. Διότι οι φίλοι και οι σύμμαχοι μας υπολογίζουν όταν είμαστε γενναίοι και διεκδικητές και όχι αδρανείς".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου