Ο εκπρόσωπος της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς στην Αθήνα Κυριάκος Θωμάς παραχώρησε συνέντευξη την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στο ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ και την εκπομπή ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR των δημοσιογράφων Αθηνά Κρεμμύδα και Αλέξανδρου Κορακίδη, για την ενότητα στον βορειοηπειρωτικό χώρο με αφορμή τη συγκέντρωση των εκπροσώπων βορειοηπειρωτικών φορέων την Κυριακή 22 Ιανουαρίου σε ξενοδοχείο της Αθήνας.
Πρέπει οπωσδήποτε να είμαστε ενωμένοι όλοι οι Βορειοηπειρώτες σήμερα και να βαδίζουμε χέρι χέρι. Εμείς δεν ζητάμε παραπάνω από αυτά που είχαν οι παππούδες μας, που είχαν τη γλώσσα τους, την κουλτούρα τους, την λειτουργία στις εκκλησίες τους στην ελληνική γλώσσα. Δεν ζητάμε την ανεξαρτησία της περιοχής μας αλλά να απολαμβάνουμε τα δικαιώματα μας. Εξάλλου η Βόρειος Ήπειρος είχε την αυτονομία της το 1914, όπως είχαν συμφωνήσει οι Μεγάλες Δυνάμεις και η Αλβανία με το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας που επικύρωνε όλα αυτά τα δικαιώματα.
Γι’ αυτό και μεις πρέπει να έχουμε ενότητα και να μην είμαστε διασπασμένοι. Να μην αφήνουμε τους Αλβανούς να μας διασπούνε όπως το έχουν καταφέρει μέχρι τώρα. Είναι κρίμα για τους Έλληνες που είμαστε άνθρωποι με πιστεύω και συνείδηση. Δυστυχώς βλέπουμε τους Χιμαραίους να μην ενώνονται με τους Κορυτσαίους, οι Κορυτσαίοι με τους Δροπολίτες και πάει λέγοντας. Δεν υπάρχει αυτή η ενότητα γιατί ήταν η πολιτική των Αλβανών τέτοια που προωθούσε μεταξύ μας τον τοπικισμό με αποτέλεσμα να γινόμαστε κομμάτια και να μην μπορούμε να ζητήσουμε τα δικαιώματα που πρέπει να έχει μία εθνική μειονότητα. Οι αλβανικές μειονότητες στο Μαυροβούνιο και στα Σκόπια απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα, σε εμάς όμως δεν συμβαίνει το ίδιο κάτι που με λυπεί πάρα πολύ.
Πως όμως γίνεται να πετύχουμε την εθνική ενότητα και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην περιοχή της Κορυτσάς, όταν ο λεγόμενος πρόεδρος της Ομόνοιας Κορυτσάς και πρώην Βουλευτής Γρηγόρης Καραμέλος σε τηλεοπτική εκπομπή που ήταν παρών και ο Κρεσνίκ Σπαχίου, όταν ρωτήθηκε για την εθνικότητα του, αν είναι Έλληνας, απάντησε «ο παππούς μου είχε σχέση με την Ελλάδα»; Λυπάμαι πάρα πολύ γι’ αυτή τη δημόσια τοποθέτηση. Αν ήμουν εγώ στη θέση του θα είχα απαντήσει «είναι τιμή που γεννήθηκα και θα πεθάνω Έλληνας».
Πως μπορούμε να μιλάμε για ενότητα όταν την ημέρα που καταδικαζόταν ο κ. Ντίσιος, ο πρόεδρος της Ομόνοιας και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ να βρίσκονται στην Αθήνα; Ξέρουμε ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν καθαρά πολιτική και ανθελληνική, σαν να λένε «μην σηκώσετε κεφάλι γιατί θα σας το κόψουμε» και δεν το λέω επειδή είναι πρόεδρος της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς ο Ναούμ Ντίσιος, αλλά οποιοσδήποτε Έλληνας Oμονοίτης να καταδικαζόταν για έναν τέτοιο λόγο, έπρεπε να ήταν παρόντες στο δικαστήριο και να τον υποστήριζαν. Έπρεπε να πουν «είμαστε εδώ είμαστε παρών, δεν φοβόμαστε κανέναν», όμως με αυτά που κάνουν δεν εκφράζουν την ενότητα.
Παράλληλα εκφράζω τη λύπη μου για τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας Σπύρου Ξέρρα. Υποτίθεται ότι είναι στην κυβέρνηση για να μας εκφράζει αλλά αυτά που είπε είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να πει ένας Έλληνας. Δεν ξέρω από που πήρε παράδειγμα για να εκφραστεί έτσι. Καταδικάζω τις δηλώσεις του αφού σαν ομογενής δεν θα έπρεπε να μιλάει έτσι.
Έχω αιχμές επίσης και για τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος τον Δημήτρη Δρούτσα. Για μας είναι ανθέλληνας. Τον κατηγορούμε για την πράξη που έκανε να ανακαλέσει τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Κορυτσά κ. Θεόδωρο Οικονόμου – Καμαρινό. Ο άνθρωπος αυτός μας άνοιξε τα μάτια, ήταν παντού και δήλωνε παλικαρίσια «Έλληνες της Κορυτσάς μη φοβόσαστε, ελληνόφωνοι και βλαχόφωνοι κοιτάξτε τις εκκλησίες σας, κοιτάξτε τους τάφους των προπαππούδων σας και δείτε σε τι γλώσσα είναι οι επιγραφές τους».
Δυστυχώς αποφάσισαν να τον βγάλουν πρόωρα από τη θέση του, ενώ θα μπορούσε να ανανεώσει τη θητεία του για άλλον ένα χρόνο. Απλώς παρακαλέσαμε τον κ. Σαμαρά να μεσολαβήσει στον επόμενο Υπουργό Εξωτερικών (σ.σ. Σταύρο Λαμπρινίδη) ώστε να παραμείνει ο κ. Καμαρινός στη θέση του μέχρι να ολοκληρωθεί η απογραφή πληθυσμού.
Ευτυχώς η φωνή μας ακούστηκε και παρέμεινε λίγο παραπάνω, αλλά πρέπει να το λέμε ότι η θητεία του θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο.
Πρέπει να πούμε επίσης ότι ο κ. Καμαρινός αναγκάστηκε να φύγει από την Κορυτσά μία μέρα πριν τη λήξη της θητείας του ακόμα κι έτσι όπως την είχαν ορίσει. Δεν ήθελαν να του επιτρέψουν να είναι παρών στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι με τα όσα συνέβησαν στη Μπομποστίτσα τον Οκτώβριο του 2010, ο Έλληνας Πρέσβης στα Τίρανα δεν πήρε θέση ώστε να μας υποστηρίξει. Έκανα γνωστό το θέμα με ερωτήσεις στους Βουλευτές κυριούς Γεωργιάδη, Πλεύρη, Αϊβαλιώτη από το ΛΑΟΣ, στον κ. Παναγιωτόπουλο από τη Νέα Δημοκρατία και με λύπη σας λέω ότι η απάντηση που μας ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας ήταν ότι «δεν θέλουμε να χαλάσουν οι καλές σχέσεις που έχουμε με την Αλβανία».
Τι μας λες κύριε Δρούτσα; Ποιες είναι οι καλές σχέσεις; Ότι έρχονται δεκαπέντε Τσάμηδες και βεβηλώνουν τους τάφους μας, το λέτε καλές σχέσεις; Ζητήσαμε από τον κ. Δρούτσα να μας βοηθήσει σαν Έλληνες που αγωνιζόμαστε για την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου. Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους και μια μέρα θα ενωθούμε, αλλά οι πολιτικοί όλοι αυτοί δεν μας εκφράζουν.
Η πρόταση μου είναι να ενωθούμε, αφού πρώτα κάτσουμε και συζητήσουμε όλοι μαζί ως ίσοι προς ίσοι. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η Ομόνοια δεν είναι ούτε του Ντούλε, ούτε του Μπολάνου αλλά όλων των Ελλήνων, να είναι η πόρτα της ανοιχτή σε όλους και ότι δεν πρέπει να αφήνουμε κανέναν να μας διασπάει και να είμαστε υπερήφανοι για να λέμε σε όλους τους Έλληνες να έρθουν κοντά στην Ομόνοια. Είμαστε πάνω από 250 – 300 χιλιάδες. Κι όμως εμείς έχουμε έναν βουλευτή, ενώ οι Τσάμηδες που είναι μόνο 20 χιλιάδες να έχουν δύο βουλευτές. Δεν θα έπρεπε να είχαμε όπως παλιά πέντε βουλευτές; Είναι επιτακτική ανάγκη η ενότητα μεταξύ μας.
Όταν όμως στις 2 Οκτωβρίου ρώτησα τους κύριους Μπολάνο και Ντούλε στη συγκέντρωση για την απογραφή στην Αθήνα, αν την απόφαση που πήραν για αποχή τη συζήτησαν με τους πολιτικούς εκπροσώπους της Ελλάδας, απάντησαν ότι είχαν την έγκριση τους.
Σας επιβεβαιώνω ότι ήρθα σε επαφή με τον ΛΑΟΣ μέσω των κυρίων Γεωργιάδη και Πλεύρη, όπου μου είπαν να πάτε στην απογραφή να δηλώσετε Έλληνες. Πήγα και στη Νέα Δημοκρατία όπου μίλησα με τον ίδιο τον κ. Σαμαρά και είπε επί λέξη «Και σε ένα απλό χαρτί να σας ζητηθεί να δηλώσετε την εθνικότητα σας, να πάτε και να δηλώσετε ότι είστε Έλληνες».
Ήταν τιμή μου που μίλησα με τον κ. Σαμαρά στις 5 Οκτωβρίου και πήγα μετά στην Κορυτσά και βοήθησα όσο μπορούσα στην απογραφή τον Ναούμ Ντίσιο, που άδικα είναι καταδικασμένος. Μέσα από τον κ. Ντίσιο καταδικάζονται όλοι οι Ομονοίτες της Περιφέρειας Κορυτσάς. Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη ότι προβλήματα έχουμε και να κοιτάξουμε πως θα ενωθούμε ουσιαστικά για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου