Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Το μήνυμα της 25ης Μαρτίου παραμένει ζωντανό και επίκαιρο και για τους Βορειοηπειρώτες

του Γιάννη Παναγιώτου


Το 1821, αγωνιστήκαμε για να συνταχθούμε σε κράτος ελεύθερο και ανεξάρτητο. 
Στην Επανάσταση του 21' υπήρχε μόνο ένας λαός οι Έλληνες, απέναντι στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Δεν υπήρχαν βόρειοι και νότιοι.  Υπήρχαν τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας και ένα από αυτά ήμασταν και εμείς, οι Ηπειρώτες. 
Στον πανελλήνιο ξεσηκωμό του ’21 δεν έμειναν αμέτοχοι οι Ηπειρώτες. 

Αρκετοί ήταν αυτοί από τις περιοχές της Χιμάρας, του Αργυροκάστρου, της Μοσχόπολης, της Πρεμετής, των Αγίων Σαράντα που είχαν μυηθεί στα σχέδια της Φιλικής Εταιρείας. 

Ο Χιμαριώτης Σπύρος Μήλιος με τα αδέρφια του και με εθελοντικό σώμα Χιμαριωτών, έλαβαν μέρος στην άμυνα του Μεσολογγίου και στην κατάληψη της Ακρόπολης των Αθηνών. Η οικογένεια των Μηλαίων πρόσφερε πολλά στην Επανάσταση του ’21.
Ήταν παρόντες και κατά την δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου. Ο Νικόλαος Μήλιος σκοτώθηκε κατά την Έξοδο του Μεσολογγίου (10 Απριλίου 1826), ενώ ο Ζάχος σώθηκε και υπηρέτησε ως στρατιωτικός ακόλουθος στην απελευθερωμένη Ελλάδα.
Λίγο αργότερα τον Σπύρο Μήλιο τον βρίσκουμε στη Ρούμελη με τον Καραϊσκάκη. Μετά τον θάνατο του Καραϊσκάκη, έλαβε μέρος στη μάχη της Πέτρας, κάτω από τις διαταγές του Δημήτριου Υψηλάντη. Μετά την απελευθέρωση έγινε διοικητής της Σχολής των Ευελπίδων και αργότερα υπουργός των Στρατιωτικών.


Πολύ αίμα προγόνων μας, χάθηκε με την ελπίδα ,για να έρθει το φως, από την χαραμάδα της επανάστασης μα δυστυχώς ακόμη περιμένει...
Κάπου στης αρχές του 19ου αιώνα, με την οριοθέτηση των συνόρων, αλλά και πιο μετά με τις ανακατατάξεις στο χώρο της Βαλκανικής, δυστυχώς για εμάς και τον τόπο, η ιδιαίτερη πατρίδα μας μένει εκτός του ελληνικού κράτους και τότε μπαίνει στο τραπέζι ο όρος Βόρειος Ήπειρος .
Όμως στην επανάσταση του 21' έτσι και σε όλες της κρίσιμες περιόδους για την πατρίδα οι Βορειοηπειρώτες ήταν πάντα παρόντες, πρωτοστάτες και πρωτοπόροι .


Και επειδή σήμερα γιορτάζουμε την επέτειο του 21' θα ήθελα να κάνουμε και μια αναφορά στην προσφορά των βορειοηπειρωτών στην μητέρα πατρίδα .
Πρώτον, ήταν εκείνοι που συνείσφεραν τα μέγιστα στην ίδρυση του ελληνικού κράτους προσφέροντας το 60% του χρυσού της Ελλάδος.
Δεύτερον, ακόμη σήμερα τραγουδάμε εμείς στα μέρη μας, το "Βόρειος Ήπειρος πατρίδα ευεργετών, ηρώων, διδάσκαλων κι ολυμπιονικών".

Οι μεγαλύτεροι Ευεργέτες της πατρίδας μας τα ξαδέρφια Ζάππα με καταγωγή από το Λάμποβο Αργυρόκαστρου, Απόστολος Αρσάκης από Χαταχόβα Πρεμετής, Γεώργιος Σίνας από Μοσχόπολη, ιδρυτής του αστεροσκοπείου Αθηνών Ιωάννης Μπάγκας από Κορυτσά και πολλοί άλλοι ευεργέτες.
Τρίτον, η μεγαλύτερη συγγραφέας Κατίνα Παπά γεννήθηκε στο χωριό Γιαννιτσάτες στη Βόρειο Ήπειρο. Εκεί πέρασε τα παιδικά και μέρος των εφηβικών χρόνων της. Μετά από διώξεις Ελλήνων από τουρκαλβανούς στην περιοχή, η οικογένεια Παπά κατέφυγε στην Κέρκυρα, 


Σήμερα όμως στα χείλι κάθε Βορειοηπειρώτη που ζει και αναπνέει, υπάρχει ένα ερώτημα, μείζονος σημασίας για εμάς, τι αύριο θα χαρίσουμε στα παιδιά μας;
Επειδή η ζωή μας έχει διδάξει ότι όποιος ξεχνά την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει, εμείς αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι να δικαιωθούμε.


Είτε το 1821 είτε σήμερα οι αγώνες παραμένουν πάντα αγώνες εμείς ευχόμαστε καλό αγώνα σε όλους. Και καλή λευτεριά στην πατρίδα μας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου