Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Στο ελληνο-αλβανικό σχολείο Κορυτσάς "ΟΜΗΡΟΣ" τίμησε ο Έλληνας Υπουργός Παιδείας την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ  ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, 
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 


Μαρούσι, 25/3/2013

Δελτίο Τύπου

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου για την 25η Μαρτίου

Με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου, ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος επέλεξε να βρεθεί κοντά στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.
Ο Υπουργός επισκέφθηκε το Γενικό Προξενείο της Κορυτσάς και το Εθνικό Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης, μετέβη στη Μητρόπολη Κορυτσάς, προκειμένου να παραστεί στη λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ενώ παρακολούθησε τη μαθητική γιορτή για την Εθνική Επέτειο στο σχολείο «Όμηρος».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος προέβη στην εξής δήλωση:
«Γιορτάζουμε σήμερα τη μεγάλη επέτειο του Αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία για να ξαναθυμηθούμε τα γεγονότα, να τιμήσουμε τους αγωνιστές, να αντλήσουμε διδάγματα για το παρόν και το μέλλον.
Σε μια εποχή πολύμορφης κρίσης για την πατρίδα μας, η αναδρομή στην ιστορία μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά, εφόσον μας οδηγήσει σε συμπεράσματα για τα επιτεύγματα, αλλά και για τα λάθη μας. Ώστε να πολλαπλασιάσουμε τα πρώτα και να αποφύγουμε τα δεύτερα.
Έχουμε ευθύνη απέναντι στους προγόνους μας και στην ιστορία μας αλλά, κυριότερα, απέναντι στη νέα γενιά να ξαναχτίσουμε, με επιλογές ρεαλιστικές και υπεύθυνες, μια πατρίδα δυνατή και ευημερούσα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την οριστική ανάκαμψη της χώρας είναι η προώθηση και ολοκλήρωση των αναγκαίων αλλαγών στην εκπαίδευση. Αυτή η προσπάθεια υπερβαίνει τις διαχωριστικές γραμμές. Είναι υπόθεση εθνική».

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Αρβανιτόπουλος συνοδευόταν από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κ. Γκιουλέκα, Ευ. Κωνσταντινίδη και Μ. Αντωνίου, καθώς και τους Περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου. Κατά την επίσκεψή του στην Κορυτσά, ο υπουργός επισκέφθηκε και το καταστραμμένο από πυρκαγιά σπίτι, όπου έμενε ως πρόξενος της Ελλάδας ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης.

Στις υπόλοιπες περιοχές με αμιγώς ελληνικό πληθυσμό, τις εκδηλώσεις είχαν αναλάβει πολιτικοί και πολιτιστικοί φορείς, σχολεία κ.λπ.
Το Σάββατο, 23 Μαρτίου, εορταστικές εκδηλώσεις οργάνωσε στους Αγίους Σαράντα το Κόμμα των Ελλήνων (Ε.Ε.Μ.Μ), το οποίο γιόρτασε ταυτόχρονα και την τρίτη επέτειο από την ίδρυσή του. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο Αργυρόκαστρο, ο σύνδεσμος Φίλιας Αλβανίας - Ελλάδας, σε συνεργασία με την τοπική οργάνωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και το Τμήμα Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου, οργάνωσαν εορταστική βραδιά αφιερωμένη στην ιστορική επέτειο.
Ακολούθησε δεξίωση που παρέθεσε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Ν. Κοτροκόης.
Οι τοπικές οργανώσεις της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στους Αγίους Σαράντα και Χιμάρα οργάνωσαν, την Κυριακή, τις δικές τους εκδηλώσεις.
Χθες, εξάλλου, στη Δερβιτσιάνη, έγινε η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση και ακολούθησαν επετειακές ομιλίες.
Στα Τίρανα, συνεχίζεται η βδομάδα "Ελληνική Άνοιξη Πολιτισμού στην Αλβανία", η οποία διοργανώνεται για δεύτερη φορά φέτος με πολιτιστικές και επιστημονικές εκδηλώσεις και τη συμμετοχή Ελλήνων και Αλβανών εκπροσώπων.
Οι εκδηλώσεις για την 192η επέτειο της Επανάστασης του 1821 κορυφώθηκαν, χθες, με τη δεξίωση που παρέθεσε στην αλβανική πρωτεύουσα ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Λ. Ροκκανάς.


2 σχόλια:

  1. Η φωτογραφία από το ιστολόγιο foniortodoksonkoritsas.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Υπουργός πήγε στην Κορυτσά επειδή:

    1) η κατάσταση στην ελεύθερη Ελλάδα είναι πλέον αρκετά δύσκολη γι αυτούς. Παντού πολίτες εξοργισμένοι, φοιτητές αντιδρούν για το κλείσιμο των ΤΕΙ, ο κόσμος κάθε μέρα εξαγριώνεται όλο και περισσότερο συνειδητοποιώντας το ξεπούλημα της Ελληνικής περιουσίας έναντι πινακίου φακής στους ξένους και την οικονομική αφαίμαξη του ελληνικού λαού.
    Οπότε ο Υπουργός επέλεξε την ηρεμία και την ασφάλεια της Κορυτσάς

    2) Οι Κορυτσαίοι, παρά την θλίψη τους για τη διακοπή των συντάξεων του ΟΓΑ προς βορ/τες, παραμένουν ευπρεπείς και δεν θέλουν να αμαυρώνουν τις εθνικές επετείους. Έχουν αξιοπρέπεια -όπως πάντα- και τη δείχνουν.
    Οπότε στέκονται στο ύψος τους και δεν προσβάλουν τον επισκέπτη τους. (σε λίγους μήνες θα σταματήσει και η χορήγηση φαρμάκων από τον ΟΓΑ)

    3) Με μηδέν κόστος, (ούτε το παλιό Προξενείο θα ανακαινιστεί, ούτε ξεκίνησαν να πληρώνονται κανονικά οι δάσκαλοι στο σχολείο Όμηρος-άρχισαν να μαζεύονται νέα χρέη σε δασκάλους), συνεχίζουν να αντλούν ψήφους εκμεταλλευόμενοι ακόμη και τις εθνικές εορτές.

    4) Είναι θλιβερό να λέμε ότι ο Υπουργός εξήγγειλε τη δημιουργία του Λυκείου στα Εκπαιδευτήρια Όμηρος. Για όσους ξέρουν στοιχειωδώς την πραγματικότητα, η δημιουργία της Α Ταξης του Λυκείου, ήταν δεδομένη αφού φέτος ολοκληρώνεται η 9ετή φοίτηση όσων ξεκίνησαν πριν 9 χρόνια στην Α Δημοτικού και προφανώς πρέπει να συνεχίσουν στο Λύκειο. Όμως κτήριο Λυκείου ΔΕΝ κατασκευάστηκε ακόμη, ούτε δόθηκαν χρήματα για να κατασκευαστεί. Οπότε το μόνο που εξήγγειλε ο Υπουργός είναι "Λύκειο στα χαρτιά" και κατ ουσίαν το στρίμωγμα μίας ακόμη τάξης στο ίδιο κτήριο.


    Όντως Υπουργέ,
    μας συγκινήσατε
    συγχαρητήρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή