Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Οι απαντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών και Παιδείας στην ερώτηση του Βουλευτή Χ.Α. Αντώνη Γρέγου για το ελληνικό σχολείο Κορυτσάς


Ο Βουλευτής της Χρυσής Αυγής στην Α' Θεσσαλονίκης Αντώνης Γρέγος είχε καταθέσει στις 25 Ιανουαρίου 2013 ερώτηση στους Έλληνες Υπουργούς Εξωτερικών και Παιδείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Κώστα Αρβανιτόπουλο αντίστοιχα, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ελληνικό ιδιωτικό σχολείο της Κορυτσάς, όπως είχαμε δημοσιεύσει και εδώ.

Παραθέτουμε τις απαντήσεις που έδωσαν στον Βουλευτή της Χρυσής Αυγής οι αρμόδιοι υπουργοί.

Η απάντηση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού 
(14-2-2013):


...Πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι η συνέχιση και κατά το δυνατόν η ενίσχυση της παρεχόμενης Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στην Αλβανία.
Κατόπιν του από 10-09-2012 έγγραφου αιτήματος του ΓΣΕ Αλβανίας για την επιχορήγηση ύψους 31.236,00 ευρώ προς κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των Εκπαιδευτηρίων "Όμηρος Κορυτσάς", η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού προέβη τον Δεκέμβριο του 2012 στην έγκριση του ποσού των 31.000,00 ευρώ και στην αποστολή του στο Προξενείο της Κορυτσάς τον Ιανουάριο του 2013.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ


Η απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών (15-2-2013):

1. Τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια "ΟΜΗΡΟΣ" τα οποία ιδρύθηκαν στην Κορυτσά και τη Χειμάρρα για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των εκεί διαβιούντων Ομογενών μας, καλύπτουν ένα πραγματικό κενό στην μειονοτική εκπαίδευση στην Αλβανία. Το κενό αυτό είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής από πλευράς Αλβανίας της πολιτική των "μειονοτικών ζωνών", η οποία έχει ως συνέπεια την αδυναμία άσκησης του δικαιώματος στην δημόσια μειονοτική εκπαίδευση εκτός των περιοχών στις οποίες η Αλβανία αυθαίρετα περιορίζει την αναγνώριση ύπαρξης Ελλήνων Ομογενών.

2. Η Ελλάδα, ως είναι φυσικό, εστήριξε εξ αρχής την αξιέπαινη αυτή προσπάθεια των Ομογενών μας για πρόσβαση στα πατρώα γράμματα και θα εξακολουθήσει να την στηρίζει. Είναι γεγονός ότι η δυσμενέστατη δημοσιονομική συγκυρία είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιασθούν καθυστερήσεις, είμαι όμως στην ευχάριστη θέση να σας γνωρίσω ότι οι σχετικές δυσκολίες ξεπεράσθηκαν και η αποκατάσταση τους έχει ήδη δρομολογηθεί.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Λ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου