Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013

Οι Βορειοηπειρώτες ας παραδειγματιστούν από τον αγώνα των Σέρβων του Βορείου Κοσόβου

από τον Χρήστο Κάτση 

Ας το δουν οι καρεκλοκένταυροι των Αθηνών, και εμείς οι Βορειοηπειρώτες, ας βγάζουμε τα σωστά συμπεράσματα. Οι Σέρβοι βομβαρδίστηκαν ανηλεώς το 1999 απ’ όλο τον «πολιτισμένο» κόσμο, αλλά δεν παραδίδουν τα αδέρφια τους του Βόρειου Κόσοβου, έρμαια των Αλβανών.

Σύμφωνα με το επεξεργασμένο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του πακέτου Ααχτισάρι, μελετάται η δημιουργία της «Ευρωπαϊκής περιοχής του βόρειου Κόσοβου». Μεταφράζοντας πιστά το Αλβανικό άρθρο της Αλβανικής εφημερίδας GAZETA MAPO 18/3/2013: «Αυτή η περιοχή προβλέπεται να έχει την Βουλή της, μια Εκτελεστική αρχή της και το Δικαστικό σύστημα της (Gjykate apeli). Επίσης οι αντιπρόσωποι αυτής της Ευρωπαϊκής Περιοχής προβλέπεται να εκλέγονται απευθείας από τον λαό, με τοπικές εκλογές. Το έγγραφο διασαφηνίζει ότι όποια μεταρρύθμιση θα γίνει σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμα του Κοσόβου».


Παρακάτω ο Αλβανός συντάκτης του άρθρου παραπονιέται: 

Πρώτον αυτή η περιοχή του Βόρειου Κόσοβου, καθιερώνεται σαν Ευρωπαϊκή περιοχή, ξεφεύγοντας από τα όρια του αλβανικού Κόσοβου. 
Δεύτερον αυτή η περιοχή θα έχει την Βουλή της με απευθείας εκλογές, που της δίνει διευρυμένες αρμοδιότητες, πράγμα που ξεπερνάει τα όριο του σχεδίου Ααχτισάρι. 
Τρίτον αυτή η περιοχή θα έχει Εκτελεστικές αρχές (κάτι σαν υπουργικό συμβούλιο), ενώ σύμφωνα με το σχέδιο Ααχτισάρι, που έχουν υπογράψει οι Αλβανοί και έγινε το Ανεξάρτητο Κόσοβο, προβλέπονταν μόνο τοπικές Δημοτικές και Εκτελεστικές Σερβικές Αρχές. Τέταρτον, το σχέδιο Ααχτισάρι προέβλεπε μόνο τοπικά δικαστήρια και όχι Ανώτερο Σερβικό Δικαστήριο στην περιοχή του Βόρειου Κοσόβου, που κατοικείται από Σέρβους.

Ο συντάκτης τους άρθρο αναφέρει, ότι η Σερβία από μεριά της θα δυσκολευτεί να υπογράψει αυτό το σχέδιο με τόσα διευρυμένα δικαιώματα για τους συμπατριώτες της, γιατί θα είναι σαν να αναγνωρίζει έμμεσα την οντότητα του Κοσόβου.


Αυτά αναφέρει η Αλβανική εφημερίδα, και μένει σε μας τους Βορειοηπειρώτες να κάνουμε τη σύγκριση, να μαθαίνουμε και να βγάζουμε διδάγματα, ώσπου φτάνουν τα δικαιώματα μας και που σταματούν οι διεκδικήσεις των ηγεσιών μας και του Κέντρου των Αθηνών. Οι Αλβανοί το έχουν καταλάβει όπως έλεγε ο Αβραάμ Λίνκολν: «Αυτός που αρνείται την ελευθερία στους άλλους δεν την αξίζει ούτε για λόγο του» και ακόμα χειρότερα αυτός που την αρνείται στα αδέρφια του…


Οι ηγέτες μας διατυμπανίζουν ως νίκη, ότι η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή” θα στείλει στην Β. Ήπειρο προπαγανδιστικό υλικό και στην Ελληνική γλώσσα! Αντί να ζητήσουμε όλοι μαζί και σ’ όλους τους τόνους την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας για την μαρτυρική Βόρειο Ήπειρο, που έχουν υπογράψει οι Αλβανοί και διασφαλίζει εν ολίγοις τα παραπάνω δικαιώματα που στην Σερβία φαίνονται λίγα για τα αδέρφια τους, του Β. Κόσοβου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου