Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας ζητούν να εφαρμοστεί το καθεστώς των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου



Το Σάββατο 9 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Πρέσεβο συνάντηση των δημοτικών συμβούλων του Πρέσεβο, του Μπουγιάνοβατς και της Μέντβεντζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στο σερβικό ράδιο B92,  οι Αλβανοί των τριών σερβικών δήμων ζήτησαν να εφαρμοσθεί και σε αυτούς το μοντέλο του βόρειου Κοσσυφοπεδίου.

Το αίτημα αυτό έγινε από τους 74 δημοτικούς συμβούλους των τριών αλβανικών δήμων  της Κοιλάδας του Πρέσεβο.

Σύμφωνα με το  σερβικό δημοσίευμα –γράφει η αλβανική εφημερίδα Shekulli- ο δήμαρχος του Πρέσεβο και ο πρόεδρος του Κόμματος των Αλβανών, Ragmi Mustafa, δεν ήθελε να ανακοινώσει γιατί κάλεσε σε συνάντηση τους συμβούλους.

«Στη συνάντηση θα παρουσιάσουμε ένα έγγραφο –πλατφόρμα για τις μελλοντικές συμφωνίες που θα γίνουν μεταξύ Βελιγραδίου και Αλβανών της Κοιλάδας του Πρέσεβο».

Ομοίως απάντησε και ο Skender Destani, ηγέτης της Δημοκρατικής Ένωσης της Κοιλάδας, προσθέτοντας ότι οι Αλβανοί θα απαντήσουν στην προσφορά του Βελιγραδίου για εξομάλυνση των σχέσεων, την οποία παρέδωσε ο φορέας συντονισμού στους τρεις Δήμους.

Στις 25 Φεβρουαρίου, το γραφείο του ΟΑΣΕ στο Μπουγιάνοβατς είχε αρχίσει ένας διάλογος του Βελιγραδίου με τους ηγέτες των αλβανικών πολιτικών κομμάτων της Κοιλάδας.

Οι αλβανικοί φορείς είχαν  υποβάλλει τότε μία επιστολή οκτώ αιτημάτων στη διεθνή αποστολή, αναφέρει το δημοσίευμα.


Έρευνα στην Αλβανία για προσβολές κατά της Ελλάδας στο Facebook


Η εισαγγελία των Αθηνών επιδιώκει έρευνα στην Αλβανία για έναν Αλβανό ο οποίος προσβάλει με το προφίλ του το Facebook τα ελληνικά σύμβολα, όπως δημοσιεύει το αλβανικό ‘Panorama’.
Ο ύποπτος έχει δημοσιεύσει, επίσης, φωτογραφία που παρουσιάζεται με όπλο Καλάσνικοφ τα χέρια του.

Το αίτημα για έρευνα προήλθε από το γεγονός ότι το προφίλ του υπόπτου στο Facebook είναι ανοικτό και παρέχεται από εταιρεία διανομής διαδικτύου στην Αλβανία.
Το Δικαστήριο των Τιράνων αποδέχθηκε το αίτημα της ελληνικής νομοθεσία να προβεί σε ελέγχους.

Η Αλβανική Εισαγγελία ερευνά την κατηγορία της παράνομης κατοχής όπλων και της προσβολής των συμβόλων του ελληνικού κράτους.
Η σελίδα στο Facebook ανήκει σε κάποιον Jimmy D., αλλά η κατηγορούσα αρχή θεωρεί ότι πρόκειται για ψευδώνυμο.

με πληροφορίες από www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου