Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Οι μειονοτικές γλώσσες στην προεκλογική περίοδο των βουλευτικών εκλογών της Αλβανίας



«Θα υπάρξουν ελληνικά σποτ στην τηλεόραση και  ελληνικά ενημερωτικά φυλλάδια και ψηφοδέλτια»

Μάρτιος 8, 2013.

Τίρανα.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή  ενέκρινε για τις γενικές εκλογές,  τη διαδικασία ενημέρωσης των πολιτών στη γλώσσα που χρησιμοποιούν εκεί όπου ζουν οι μειονότητες.
Με την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, η Κεντρική  Εκλογική Επιτροπή, θα αρχίσει να ενημερώνει τους πολίτες με οπτικοακουστικά μηνύματα όχι μόνο στα αλβανικά αλλά και στις γλώσσες  με τις οποίες συνεννοούνται οι μειονότητες στους χώρους κατοικίας τους.
Η προϋπόθεση αυτή τέθηκε από μέλος του Κόμματος της Ένωσης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων -ΚΕΑΔ.

Σύμφωνα με την Κεντρική  Εκλογική Επιτροπή, οι γλώσσες οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν στην προεκλογική εκστρατεία είναι πέντε:  Ελληνικά, Σλαβικά, Ρομά, Σερβικά, Μαυροβούνια και Βλάχικα.
Στις γλώσσες αυτές θα  γίνουν και τηλεοπτικά σποτ που αποτελούν μέρος της προεκλογικής εκστρατείας που θα εφαρμοσθούν σε τοπικό επίπεδο, εκεί, δηλαδή, όπου υπάρχουν οι μειονότητες.

Για παράδειγμα:

στο Αργυρόκαστρο και στη Χιμάρα θα γίνουν τα σποτ αυτά στην ελληνική γλώσσα, ενώ στην Κορυτσά θα γίνουν και στη σλαβική των Σκοπίων γλώσσα.
Εκτός από τα τηλεοπτικά μηνύματα, θα διανεμηθούν ευρέως φυλλάδια σε διαφορετικές γλώσσες.
Επίσης, πολλά διαφημιστικά φυλλάδια θα διανέμονται στα σημεία διέλευσης των μεταναστών που εισέρχονται στην Αλβανία, τουλάχιστον 30 ημέρες πριν, από την ημερομηνία διενέργειας των εκλογών.
Επιπρόσθετα, κατόπιν αιτήματος  της ελληνικής οργάνωσης ‘Ομόνοια’ θα γίνει προετοιμασία εκλογικού υλικού στην ελληνική γλώσσα καθώς και ψηφοδελτίων στην ελληνική γλώσσα.


Το σχόλιο μας: Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Τώρα που είναι προεκλογική περίοδος το ΚΕΑΔ αισθανόμενο ότι δεν έχει πια το μονοπώλιο στην εκπροσώπηση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, θα προβαίνει σε κινήσεις και προτάσεις που θα έπρεπε να είχαν θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου