Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Την Μνήμη πεσόντων Ελλήνων Ηρώων βεβήλωσαν γυφτοσκοπιανοί


Σλάβοι των Σκοπίων κατέστρεψαν τους μαρμάρινους σταυρούς και έσπασαν τους τάφους των Ελλήνων στρατιωτών του Α' Παγκόσμιου Πολέμου στην περιοχή του Βαλάντοβο

Μάρτιος 15, 2013.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών θα στείλει νότα διαμαρτυρίας προς τα Σκόπια για την ιεροσυλία του ελληνικού στρατιωτικού νεκροταφείου στο Βαλάντοβο. Η Ελλάδα αντέδρασε έντονα για τους βανδαλισμούς και απαιτεί από το Σκοπιανό Υπουργείο Εξωτερικών να ξεκινήσει αμέσως έρευνα για να βρει τους δράστες της πράξης. Το ελληνικό υπουργείο τονίζει ότι οι πράξεις αυτές δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας και είναι συνέπεια της ανόδου του εθνικισμού στο σλαβικό κράτος.

Η νότα θα σταλεί κατόπιν εντολών του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Η Ελλάδα μέσα από αυτήν θα  ζητήσει από την κυβέρνηση των Σκοπίων να καταδικάσει το περιστατικό και να λάβει όλα τα απαραίτητα αναγκαία μέτρα να βρουν και να τιμωρήσουν  τους δράστες της πράξης. Θα ζητηθεί, επιπλέον, η αποκατάσταση των υλικών ζημιών.

Όπως ανακοινώθηκε από το ελληνικό υπουργείο ο βανδαλισμός του στρατιωτικού νεκροταφείου εντοπίστηκε από  το ελληνικό γραφείο συνδέσμου στα Σκόπια.
Ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της  Ελλάδας επικοινώνησε με το σκοπιανό υπουργείο εξωτερικών και εξέφρασε τον αποτροπιασμό  του, για την πράξη αυτή και ζήτησε την έναρξη έρευνας δίχως καθυστέρηση.

Από την ελληνική πλευρά επισημάνθηκε ότι τέτοιου είδους γεγονότα αμαυρώνουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και είναι εναντίον των σχέσεων καλής γειτονίας.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφερόμενο στην πράξη του βανδαλισμού την καθορίζει ως συνέχεια της ανόδου του εθνισμού στα Σκόπια, ο οποίος τροφοδοτεί τέτοιες ενέργειες.

«Αυτά τα γεγονότα έχουν  επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά τους κινδύνους και τις συνέπειες του εθνικισμού και του λαϊκισμού που καλλιεργείται στην πΓΔΜ, ο οποίος καταλήγει στο σημείο βάναυσης προσβολής των νεκρών και δείχνει περιφρόνηση προς την ιστορία», γράφει το σλαβικό δημοσίευμα της 'Ούτρινσκι'.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου