Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΣΦΕΒΑ: Απολογισμός του φετεινού εορτασμού της 25ης Μαρτίου στη Β. Ήπειρο


Κοινή ομολογία είναι ότι φέτος οι πολλαπλές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου που έλαβαν χώρα σε  διαφορετικά μέρη της Β. Ηπείρου ήταν εντυπωσιακές, τόσο αναφορικά με την ποιότητά τους όσο και με το πλήθος των Βορειοηπειρωτών και Ελλαδιτών, επισήμων και μή, που τις παρακολούθησαν. 

Για πολλούς λόγους η εθνική μας επέτειος εορτάζεται, και πρέπει να εορτάζεται, τόσο λαμπρά στη Β. Ήπειρο. 
Πρώτον, γιατί και η Β. Ήπειρος είναι Ελλάδα. 
Δεύτερον, γιατί πολλοί Βορειοηπειρώτες έχυσαν το αίμα τους το ’21, όπως και στους υπόλοιπους εθνικούς αγώνες. 
Τρίτον, γιατί εορτάζεται η έναρξη της Επανάστασης, κάτι  το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία για κοιτίδες του ελληνισμού που βρίσκονται σήμερα  εκτός  Ελληνικού κράτους.
                
Στα αξιοσημείωτα φέτος ήταν και η παρουσία του Έλληνα Υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου στην εκδήλωση του σχολείου ΟΜΗΡΟΣ της Κορυτσάς. Λόγω ολιγωρίας των αρμοδίων, το σχολείο πρόσφατα  δυσφημίστηκε έντονα και κινδύνεψε με κλείσιμο. Πιστεύουμε ότι η σημαντική αυτή επίσκεψη, (είχε 8 χρόνια να επισκεφτεί Έλληνας υπουργός το σχολείο) θα σηματοδοτήσει την τόνωση του  ενδιαφέροντος της Ελληνικής κυβέρνησης για το συγκεκριμένο σχολείο, όπως επιτάσσει η ιστορία και το δίκαιο. Ένα πρώτο βήμα θα είναι η οριστική λύση του ζητήματος της  έγκαιρης χρηματοδότησης, για να ασκεί το σχολείο απρόσκοπτα τη λειτουργία του. Με ιδιαίτερη ωστόσο ικανοποίηση  χαιρετίζουμε την ανακοίνωση του υπουργού για την  εξασφάλιση της άδειας λειτουργίας  του Λυκείου, κάτι απαραίτητο για να μπορούν οι φετινοί απόφοιτοι του σχολείου να συνεχίσουν εκεί τις σπουδές τους.

Επίσης, πολύ έντονη ήταν και η παρουσία των βλαχόφωνων αδελφών μας. Η παρουσία αυτή έρχεται ως απάντηση στις εντατικές προσπάθειες της Ρουμανίας για προσεταιρισμό τους. Η δραστηριότητα όμως της Ρουμανίας, ας παραδειγματίσει την Ελληνική Κυβέρνηση για το πως ένα φτωχό βαλκανικό κράτος μπορεί και εξασκεί εξωτερική πολιτική χωρίς να ιεραρχεί τα πάντα με κοντόφθαλμα οικονομικά κριτήρια.
                
Ένα τρίτο σημείο που με ευχαρίστηση σημειώνουμε είναι η έκκληση για ενότητα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού από όλους τους φορείς, εν όψει των αλβανικών εκλογών του Ιουνίου. Ως ΣΦΕΒΑ και ΠΑΣΥΒΑ, χαιρετίζουμε κάθε προσπάθεια ή πρωτοβουλία προς την  πραγματική ενότητα, με την αναγκαία όσο και αυτονόητη  προϋπόθεση το κίνητρο και ο σκοπός να είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών και όχι  προσωπικά συμφέροντα.
                
Κλιμάκια της ΣΦΕΒΑ συμμετείχαν σε εκδηλώσεις στην Κορυτσά, Δερβιτσάνη, Δέλβινο, Μουρσί και Πολένα Κορυτσάς. Τόσο σε αυτές που παρακολουθήσαμε όσο  και στις άλλες που δεν κατέστη δυνατόν να δώσουμε το παρόν (σε Αργυρόκαστρο, Αγίους Σαράντα και Χιμάρα) το εορταστικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε  ήταν  εξαιρετικό  και άφησε σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις. 

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς, Ελλαδίτες και Βορειοηπειρώτες αλλά και στους  μαθητές των σχολείων και φροντιστηρίων  στους Αγίους Σαράντα, το Αργυρόκαστρο, την Χιμάρα, και  την Κορυτσά  που τόνωσαν τον πατριωτισμό μας, μας έκαναν να δακρύσουμε από συγκίνηση και μας μετέδωσαν τον παλμό και την μυσταγωγία του έπους της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Μας συγκλόνισε ιδιαίτερα η αναφορά   που έκανε το φροντιστήριο στο Μουρσί στη συμμετοχή των  Κυπρίων αδελφών μας  στον αγώνα. Την ίδια ημέρα  που η Μεγαλόνησός μας σήκωνε το σταυρό του Μαρτυρίου περνώντας έναν τρίτο –οικονομικό αυτή τη φορά –Αττίλα, τα παιδιά του Μουρσιού χωρίς να γνωρίζουν την κατάσταση στο νησί,  μας θύμισαν μεταξύ άλλων  την γενναία απάντηση του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού στον βάρβαρο Τούρκο Δυνάστη, απάντηση που ισχύει για κάθε κομμάτι του ελληνισμού όποια δυσκολία κι αν περνάει.

Η ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΦΥΛΗ  ΣΥΓΚΑΙΡΙΝΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΒΡΕΘΗΚΕΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΕΙ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΙΑΤΙ ΣΚΕΠΕΙ ΤΗΝ ΠΟΥ ΤΑ ΥΨΗ Ο ΘΕΟΣ ΜΟΥ, Η ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΕΝ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΟΝΤΑΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΛΕΙΨΕΙ.

ΣΦΕΒΑ, 26.3.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου