Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Ερώτηση βουλευτή Χ.Α. Ηλία Παναγιώταρου για το σχέδιο εκμετάλλευσης του Ζαππείου από επιχειρηματικούς κύκλους


ΠΡΟΣ:
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΘΕΜΑ: «Σχέδιο εκμετάλλευσης του Ζαππείου από επιχειρηματικούς κύκλους»

Έγινε γνωστό, ότι προτάθηκε από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης η κατάργηση της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων. Η συγκεκριμένη Επιτροπή λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου  από το 1939 και διαχειρίζεται και διοικεί το Ζάππειο, ένα από τα ιστορικότερα Εθνικά Κληροδοτήματα, σύμφωνα με τους όρους της διαθήκης του Εθνικού Ευεργέτη Ευάγγελου Ζάππα. 

Η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, προβλέπεται από την διαθήκη του Ευάγγελου Ζάππα, διοικεί βάσει της διαθήκης αυτής το Ζάππειο, λειτουργεί με δικό της προϋπολογισμό και δεν έχει κρατική επιχορήγηση. Αντίθετα καταβάλλει φόρους εισοδήματος με υψηλό συντελεστή από τις μισθώσεις των αιθουσών του Ζαππείου Μεγάρου, καθώς και από την μίσθωση της «Αίγλης» και των λοιπών χώρων της.  Τα μισθώματα αυτά είναι τα μοναδικά έσοδα της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο  εισέπραξε για φόρο εισοδήματος από μισθώσεις για το χρονικό διάστημα από 2004 έως 2012, το ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων εννιακοσίων χιλιάδων ευρώ (4.900.000€). Άρα η λειτουργία της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού μισθοδοτεί το προσωπικό της το οποίο αριθμεί 18 άτομα, καθώς και καταβάλλει τις συντάξεις όσων αποχωρούν. 

Είναι ξεκάθαρο, ότι η πρόταση περί κατάργησης της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, εκτός του ότι είναι αντίθετη με την διαθήκη του Εθνικού Ευεργέτη, έρχεται και σε αντίθεση με την διάταξη του άρθρου 109 του Συντάγματος, δεδομένου ότι με την υλοποίηση της πρότασης αυτής, στην ουσία μεταβάλλεται το περιεχόμενο και οι όροι διαθήκης και δωρεάς υπέρ του Δημοσίου ή κοινωφελούς σκοπού.  Εύλογα γεννάται προβληματισμός για την σκοπιμότητα της πρότασης αυτής, δεδομένου ότι υπάρχει μία φημολογία πως διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα επιβουλεύονται την εκμετάλλευση του Ζάππειου, με σκοπό το χρηματικό τους όφελος.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1) Με ποιο σκεπτικό μεθοδεύεται η κατάργηση της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την διαθήκη του Εθνικού Ευεργέτη Ευάγγελου Ζάππα αλλά και με το άρθρο 109 του Συντάγματος;
2) Πως δικαιολογείται μία τέτοια σκέψη την στιγμή που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αντίθετα τον ενισχύει;
3) Υπάρχουν κάποιες σκοπιμότητες, πίσω από την απόφαση αυτή; Αν όχι, σε ποιόν οφείλεται η πρωτοβουλία;


Αθήνα, 14/03/2013
Ο Ερωτών Βουλευτής
Ηλίας Παναγιώταρος
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

www.xryshaygh.com



Το σχόλιο μας: Ενδιαφέρουσα η ερώτηση του κ. Παναγιώταρου αλλά περισσότερο ενδιαφέρον θα είναι να μάθουμε αν αυτή η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων έδειξε ποτέ ενδιαφέρον για τον τόπο καταγωγής των Εθνικών Ευεργετών Ευάγγελου και Κωνσταντίνου Ζάππα, αφού στη διαθήκη τους προβλεπόταν και για χρόνια χρηματοδοτούνταν ιδρύματα στη Βόρειο Ήπειρο. Αυτό που ξέρουμε πάντως είναι ότι η Επιτροπή δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα αρχοντικά της οικογένειας Ζάππα στο Λάμποβο Αργυροκάστρου που καταρρέουν και αφήνονται στην τύχη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου