Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Ανησυχία ΟΑΣΕ για την κατάσταση στην Κοιλάδα του Πρέσεβο


Ο πρέσβης του ΟΑΣΕ, Peter Burkhard, κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Κοιλάδα του Πρέσεβο συναντήθηκε με τον Γιονούζ Μουσλίου, ηγέτη του Κινήματος Δημοκρατικής Προόδου- LPD.

Ο πρέσβης του ΟΑΣΕ ενημερώθηκε λεπτομερώς από τον επικεφαλής του LPD, για τη νέα κατάσταση που επικρατεί στην Κοιλάδα του Πρέσεβο μετά την έκτακτη σύνοδο των Αλβανών δημοτικών συμβούλων με θέμα το διάλογο μεταξύ των Αλβανών της περιοχής με την κυβέρνηση της Σερβίας και τα αιτήματα που εξέφρασαν.

Ο Γιονούζ Μουσλίου ζήτησε από την αποστολή του ΟΑΣΕ να είναι πιο ενεργή στην υλοποίηση των αλβανικών αιτημάτων, τα οποία σημειώνονται στο έγγραφο που εγκρίθηκε από τους δημοτικούς συμβούλους των τριών δήμων της περιοχής.

Το LPD έχει υποστηρίξει το ρόλο και τη σημασία της αποστολής του ΟΑΣΕ στην υλοποίηση των αλβανικών απαιτήσεων για περισσότερα πολιτικά και οικονομικά δικαιώματα στην περιοχή, όπως στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στην υγεία κλπ.

Ο πρέσβης του ΟΑΣΕ, Peter Burkhard άκουσε με προσοχή τις ανησυχίες. Ο Μούσιου, πάντως, εκδήλωσε προθυμία στην υποστήριξη όλων των πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δελτίο τύπου του LPD, σημειώνει το πρακτορείο Ιλλυρία.


Η Σερβία ζητά πολιτική συμφωνία με διεθνείς εγγυήσεις για τους Σέρβους Κοσσυφοπεδίου


Η Σερβία επιθυμεί μια πολιτική συμφωνία με διεθνείς εγγυήσεις για την αυτονομία των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.
Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με την Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Catherine Ashton της ΕΕ.

«Η Σερβία είναι έτοιμη για μια πολιτική συμφωνία μαζί με τις διεθνείς εγγυήσεις  για την αποτροπή των ένοπλων συγκρούσεων στην περιοχή», ανέφερε ο Ντάτσιτς σε συνέντευξή του στο Βελιγράδι.
«Αν υιοθετήσει η Πρίστινα μία τέτοια απόφαση, είμαι έτοιμος να υπογράψω αυτό το συμβόλαιο», διαβεβαίωσε ο Ντάτσιτς.

Η δήλωση έγινε σε συνδυασμό με τα αιτήματα του Βελιγραδίου για τη σύνδεση των δήμων στους οποίους οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου αποτελούν πλειοψηφία, όπου θα έχουν «αποκλειστική δικαιοδοσία» κυρίως στον τομέα της ασφάλειας, αστυνόμευσης και της δικαιοσύνης.
Η Πρίστινα απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σύμφωνα με το ράδιο b92.



Έκθεση ΗΠΑ για Βαλκάνια


O χάρτης της CIA για τα Βαλκάνια. Τα Σκόπια τα έχει ως "Macedonia" και κάτω από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας,  γράφει "Macedonians", όπως και στη Θράκη "Turks".


Οι εσωτερικές πολιτικές και εθνοτικές διαιρέσεις αποτελούν το μεγαλύτερο κίνδυνο για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων το 2013.
Αυτή είναι η εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που υποβλήθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Ειδικά για την Αλβανία,  στους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, δεν υπάρχει ανησυχία για επιστροφή στην άγρια κομματική διαμάχη που ξέσπασε μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2009, όταν η αντιπολίτευση αμφισβήτησε τις εκλογές και περιστασιακά είχε μποϊκοτάρει το Κοινοβούλιο για περίπου δύο χρόνια.

Η έκθεση αναφέρει ότι με την αύξηση των προσπαθειών για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος και βίας από ομάδες  Σέρβων εξτρεμιστών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

 Για τα Σκόπια η έκθεση δεν προβλέπει επιστροφή  στον εμφύλιο πόλεμο, αυτόν που την ταλάνισε πριν από μία δεκαετία, αλλά προβλέπει περαιτέρω εμβάθυνση των διαφορών μεταξύ των σλαβικών και των αλβανικών κοινοτήτων, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου